"נשחקים תחת יוקר המחיה": 20% מהפונים לסיוע - משפחות צעירות עובדות

יוקר המחייה ממשיך לטפס, המשכורות ממוסות היטב, החגים בינתיים מתקרבים, והתוצאה? מדאיגה למדי • מנתונים חדשים של עמותת 'פתחון-לב', חמישית מהמשפחות שיקבלו סיוע לקראת פסח - משפחות עובדות בגילאי 20 ו-30 • "מדובר בתופעה כואבת ומדאיגה״

יוקר המחייה ממשיך לטפס, והתוצאה? מדאיגה למדי. צילום: דודו גרינשפן

כ-20% מכלל המשפחות שיקבלו סיוע לקראת חג פסח הקרוב, הן משפחות צעירות ועובדות בשנות ה-20 וה-30 לחייהם. כך מתברר מנתונים חדשים שמפרסמת היום (שני) עמותת 'פתחון-לב'. "מדובר בתופעה כואבת ומדאיגה״, אומר היום אלי כהן, מנכ"ל ארגון ׳פתחון לב׳, עם פרסום הנתונים. ״מדובר בזוגות וביחידים שעובדים לפרנסתם, חלקם אף ביותר ממשרה אחת – ובכל זאת נאלצים לפנות לעמותה לקבלת מזון לחג״.

״גל חדש של משפחות נשחק מיוקר המחיה״, צילום: דודו גרינשפן

הנתון משקף לדבריו מגמה רחבה יותר שניתן לזהות בשטח – עלייה של 28% במספר הפניות מאוכלוסייה זו, לעומת התקופה המקבילה אשתקד. ״מדובר בגל חדש של משפחות שנשחקות תחת יוקר המחיה, על רקע משבר כלכלי שהעמיק מאז פרוץ המלחמה. צעירים שנכנסו לשוק העבודה עם תקוות ושאיפות, מוצאים את עצמם מהר מאוד נשאבים למאבק יומיומי על קיום בסיסי – בלי רשת ביטחון, בלי מדיניות תומכת ובלי אופק״, לדבריו. ״עובדת היותם מועסקים אינה מגנה עליהם מעוני – זו אמירה חזקה שממחישה עד כמה המשק הישראלי הפך לבלתי אפשרי עבור רבים״, כהן מסכם.

מה הפתרון?
״בעיניי, מדובר בכישלון של מדיניות ממשלתית שנשענה במשך שנים על פתרונות זמניים, תיקוני טלאים, והעברת אחריות לגורמים אזרחיים״, אומר כהן. ״יש חשיבות עצומה לכך שהכנסת סוף-סוף אישרה את הצעת החוק להקמת הרשות הלאומית למאבק בעוני – צעד חסר תקדים שמסמן התחייבות מדינתית לראייה מערכתית כוללת. זוהי הזדמנות אמיתית לשינוי, ואנו מקווים שהממשלה תעמוד מאחורי ההצהרה הזו גם במעשים״.

כ-60% מהישראלים חוששים שהם או בני משפחתם עלולים להידרדר למצוקה כלכלית, או שכבר חיים בה, צילום: הרצי שפירא

בשבוע שעבר פורסם ב״ישראל היום״ כי 59.5 אחוזים מהישראלים חוששים שהם או בני משפחתם עלולים להידרדר למצוקה כלכלית, או שכבר חיים בה - לפי סקר שערכו בארגון ׳לתת׳ לקראת חג הפסח. בנוסף, פורסם כי ההוצאה החודשית של משקי הבית גדלה ב-1,644 שקלים בממוצע מאז תחילת השנה - כלומר, מדובר בתוספת שנתית של כ-19,728 שקלים. 49.9% מהמשיבים העידו כי הם מצמצמים בהוצאות על מזון ו-40.3% מצמצמים בהוצאות חיוניות - מדובר בעלייה ניכרת לעומת פסח אשתקד (34.5% ו-27.7% בהתאמה). כשליש (32.9%) מקרב המשיבים דיווחו כי אין להם את האמצעים או שיש להם אמצעים מוגבלים, להיערך כהלכה לקראת החג.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר