"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

היום
שיתוף כתבה
שיר החנוכה המרגש של חנה סנש נמצא בספרייה הלאומית
בין חומרי הארכיון של חנה סנש, שהגיעו לפני שנה לספרייה הלאומית, נמצאת מחברת הכוללת שירים, שחיברה בצעירותה החל מגיל 7 • שיר החנוכה המדובר נכתבה על ידה כשהייתה בת 12 בלבד בדצמבר 1933 • "נרמזות בשיר תחושת הגאווה הלאומית והרוח שיאפיינו את סנש בבגרותה"
חנה סנש
אור גדול מאיר הכל

שיר החנוכה המרגש של חנה סנש נמצא בספרייה הלאומית

בין חומרי הארכיון של חנה סנש, שהגיעו לפני שנה לספרייה הלאומית, נמצאת מחברת הכוללת שירים, שחיברה בצעירותה החל מגיל 7 • שיר החנוכה המדובר נכתבה על ידה כשהייתה בת 12 בלבד בדצמבר 1933 • "נרמזות בשיר תחושת הגאווה הלאומית והרוח שיאפיינו את סנש בבגרותה"

יורי ילון
, עודכן
0

Your browser doesn’t support HTML5 audio

מרגש ומיוחד:כשהייתה חנה סנש בת 12, כתבה שיר חנוכה שאותו הכתיבה לסבתה. השיר מעורר ההשראה נכתב בהונגרית בדצמבר 1933 ונמצא בארכיון חנה סנש בספרייה הלאומית.

חנה סנש נולדה בהונגריה ביולי 1921 והיתה ציונית. ב־1939 עלתה לארץ ישראל והיתה ממקימי קיבוץ שדות ים. ב־1943 התנדבה לצבא הבריטי במהלך מלחמת העולם השנייה נגד גרמניה הנאצית. סנש, שהיתה צנחנית ומשוררת, צנחה ליד הגבול ההונגרי, חצתה את הגבול להונגריה ונתפסה. היא נחקרה בעינויים והוצאה להורג ב־7 בנובמבר 1944 כשהיא בת 23 בלבד.

השיר לחנוכה שכתבה חנה סנש בילדותה נוגע ללב: "יום חנוכה, מתלקחים הנרות, כל לב יהודי מתפעם אדירות/ מחזות עתיקים על ליבנו עולים, עמים שחלפו, עתיקים, גדולים/ ימי סבל מצרים, ממלכת יוון, ואת כוחותינו לא שיבר כל שלטון/ נשאנו תורתנו ממקום למקום, ממנה שאבנו אמונה ותום/ נדדנו בישימון רעבים מרודים, אך איתנו אלוהים - לא נהיה גלמודים/ ואנחנו צאצאים לאבות כמוהם, לא ניוואש. כי נוסיף הילחם/ הנרות הללו יעודדונו בכל עת, אל תירא ישראל, עוד חזון למועד".

שיר חנוכה של חנה סנש כשהייתה בת 12, צילום: ארכיון חנה סנש, הספרייה הלאומית

חנה סנש נולדה וגדלה בבודפשט בסביבה יהודית־בורגנית, שהיתה מעורה בחוגי האליטה התרבותית ההונגרית. בימי נערותה טיפחה את כישרון הכתיבה שניחנה בו וכתבה יומנים ושירים. שאיפתה היתה להמשיך את דרכו של אביה, בלה סנש, שהיה סופר, עיתונאי ומחזאי מוערך בהונגריה, ונפטר כשהיתה ילדה.

בין חומרי הארכיון של חנה סנש, שהגיעו לפני שנה לספרייה הלאומית, נמצאת מחברת הכוללת שירים, שחיברה בצעירותה החל מגיל 7.

היא הייתה מכתיבה לסבתה מצד אמה את שיריה, והסבתא כתבה אותם בכתב יד יפה ומסודר. השירים הרבים נכתבו במחברות מיוחדות השמורות בספרייה הלאומית. הארכיונאית של חנה סנש בספרייה, חגית זימרוני, ציינה כי "על אף גילה הצעיר, נרמזת בשיר תחושת הגאווה הלאומית ורוח הנחישות שיאפיינו את חנה סנש בבגרותה, והשיר גם משקף את השפעת הרעיונות הלאומיים של חנוכה על הילדה חנה".

את המחברות האלה הביאה לארץ קתרינה, אמה של חנה סנש, ואת השיר תרגם לעברית אביגדור המאירי, לרגל ההוצאה לאור של הספר "חנה סנש: חייה, שליחותה ומותה", במלאת 100 שנים להולדתה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...