המשילות והגרעין האיראני: אתגרי הממשלה ה-36

חבלי לידה קשים היו לממשלת בנט ולפיד, אבל החלק המפרך באמת רק מתחיל • מהגרעין האיראני, דרך בעיית המשילות ועד שיקום עולם התרבות: אלה האתגרים שמחכים לממשלה

לפיד, בנט, צילום: אורן בן חקון, פיני סילוק

משרד ראש הממשלה

לנווט מדינה מסובכת מאין כמוה, בלי שהממשלה הרעועה תתפרק

משימה שאין דומה לה בעולם, של ניהול אחת המדינות המסובכות על הפלנטה, אחרי משבר פוליטי בן שנתיים וחצי, בתום מגיפה עולמית, עם קואליציה בלתי אפשרית מכל היבט, בעיצומה של מלחמת סמכויות בין הרשות השופטת למחוקקת, עם ניסיון מיניסטריאלי לא עשיר במיוחד, וכשקודמו משאיר לו נעלי ענק - זה העול שייפול על נפתלי בנט ביום ראשון בערב.

מרגע שיחצה את שרשרת הדלתות המובילה לחדר ראש הממשלה, יידרש בנט, עדיין לא בן 50, לקבל החלטות של חיים ומוות. הוא ייחשף למידע שרק בודדים מכירים. על בסיס מידע זה יונחו לפניו מאות החלטות דחופות - בראש ובראשונה בתחום הביטחון, אבל גם בכלכלה ובמדיניות החוץ.

החלטות של חיים ומוות. נפתלי בנט

בנט יידרש להחליט אם הוא למעשה מחלק את ירושלים ומאשר לממשל ביידן לפתוח בבירה קונסוליה עבור הפלשתינים. הוא יקבע, עם שותפיו, את אופי ההתמודדות עם התוקפנות של טהרן והסכם הגרעין המסתמן; הוא יידרש לתת מענה עמוק וארוך טווח להתפרעויות הערביות־ישראליות שזה עתה טלטלו את הארץ; הוא יידרש להחליט מה עושים עם בלוני הנפץ, הרקטות, הפרוטקשן הקטארי ושאר ההתגרויות של חמאס. רבות הסיבות להניח שאיומים אלה יעמידו אותו במבחן. בנט יצטרך להראות לשכונה שהוא לא ילד כאפות, אבל לעשות זאת בלי שנשלם מחיר בחיי אדם.

די מהר יגיעו הלחצים המדיניים. האמריקנים, האירופאים, הפלשתינים, בית הדין בהאג - כולם ידרשו את ליטרות הבשר שלהם, בפרט בתחומי הבנייה בירושלים וביהודה ושומרון, והמימון הנרחב של מדינות אירופה לתעמולה האנטי־ישראלית בעולם, באמצעות ארגונים שפועלים כאן בישראל. גם בתחום זה יצטרך בנט להחליט אם הוא מנהל את המדיניות, או שאחרים מנהלים אותו: האם הוא בונה בריתות בינלאומיות נגדיות, כפי שעשה נתניהו עם פוטין ואורבן, או הופך לסחבה של השמאל הבינלאומי?

וישנה, כמובן, הכלכלה. נתניהו משאיר לבנט משק במצב מצוין. רה"מ החדש צריך רק לא לקלקל, אבל זה לא פשוט בכלל. היחסים עם המערכת המשפטית, שבנט עצמו נדהם בעבר מהכבלים שהיא מטילה על פעילות צה"ל, ידרשו עיצוב מחדש. בעיית המשילות הנוראה, שמאפשרת לפשע להשתולל ברוב מרחבי הארץ, תחייב תשובה מהפכנית. גם מאות מינויים תקועים בשירות הציבורי, ביורוקרטיה סבוכה  ועוד ועוד – כל אלה אתגרים שיונחו מעתה בפניו, ויהיה עליו לטפל בהם בלי שממשלתו הרעועה תתפרק.

משרד החוץ

זמן לקטוף במקום לתקוף: יש קרקע מדינית פורייה, רק צריך לטפח אותה

תפקיד שר החוץ מקרין אמנם הילה של כבוד, אך השפעותיו המעשיות - בפרט במדינה "ביטחוניסטית" כמו ישראל, אינן רבות. לחולשה זו מתווסף מעמד הדיפלומט, שהידרדר משמעותית ככל שהתקשורת הבינלאומית השתפרה. במילים אחרות, בעידן שבו שרי חוץ מכל העולם מתכתבים זה עם זה בווטסאפ, כפי שעשה, למשל, גבי אשכנזי עם עמיתיו במדינות ערב, פוחת הצורך בשגרירים כדי להעביר מסרים. המשמעות היא שליאיר לפיד מחכה אתגר מהותי אחד: המשך שיקום משרד החוץ והתאמת פעילותו והכשרת אנשיו למילניום הנוכחי, תהליך שבו החל אשכנזי אחרי שנתניהו "ייבש" את המשרד ורוקן אותו מסמכויותיו.

ישראל, כפי שראינו שוב במערכה האחרונה, זקוקה בראש ובראשונה ללגיטימציה בינלאומית. בתחום הזה נתניהו משאיר ירושה מרשימה – גם את זה ראינו בימי מבצע שומר החומות – אך נדרשת פעילות הסברה חדה וגמישה, ולא כבדה ואיטית. על לפיד, איש תקשורת בעברו, להקפיץ כמה דורות קדימה את פעילות משרד החוץ בתחומים אלה. אמנם גם היום מבצעת ישראל מאמצים מרשימים ביחס לגודלה, ועדיין, אל מול האתגרים צריך למתוח ש(ג)רירים. בהקשר זה יש לציין כי לפיד צפוי להביא לאישור הממשלה עשרות מינויי שגרירים וקונסולים, שעוכבו והושהו בממשלה הקודמת.

צריך לחזק את מעמד ישראל בקרב המפלגה הדמוקרטית בארה"ב. יאיר לפיד

דווקא כאיש מרכז־שמאל, לפיד יכול וצריך לחזק את מעמד ישראל בקרב המפלגה הדמוקרטית בארה"ב. סוגיה אחרת ורגישה למדי שצפויה להעסיק אותו היא ניהול היחסים מול סין בשעה שישראל עדיין זקוקה לארה"ב. על לפיד לצאת לביקורים בכל העולם, ובפרט במדינות שונות בעולם המתפתח שישראל יכולה לקרב אליהן במאמץ לא רב. גם כאן, נתניהו עשה עבודת שטח מצוינת והכין את הקרקע. לפיד יעשה בחוכמה אם ייתלה בנתניהו, ובמקום לתקוף אותו - יקטוף את הפירות. תהיה הביקורת על נתניהו אשר תהיה, את יכולותיו המופלאות בתחום המדיני איש לא יקח ממנו.

משרד התרבות

מהשוליים - למרכז: להחזיר את התרבות למקום הראוי לה

האתגר של שר התרבות יהיה, בראש ובראשונה, תודעתי: למצב את התרבות הישראלית במקום המכובד שלו היא כה ראויה, הרחק מהשוליים שאליהם דחקו אותה מקבלי ההחלטות במהלך משבר הקורונה.

בשנת המגיפה קרס עולם התרבות באחת, וירד המסך על התיאטרון, הקולנוע, המוזיקה, המחול והאמנות. אנשי התרבות מצאו את עצמם נאבקים על מקומם ועל מקום האמנות שלהם בחיי החברה. כעת, עם פתיחתו של המשק בחודשים האחרונים והתמלאותם מחדש של הבמות, האולמות והגלריות, חשוב לעודד ולתמרץ את כל העוסקים במלאכה, בין שמאחורי הקלעים, בין שלפניהם ובין שבמושבי הקהל (טריוויאלי ככל שיישמעו הדברים: חשוב להבהיר למי שעדיין חוששים להגיע לאולמות, כי הישיבה בהם בטוחה לחלוטין).

שר התרבות והספורט חילי טרופר.

כמובן, אי אפשר להתעלם מההיבט הכלכלי; דרושה הגדלה של תקציב התרבות על מנת להשיב את המוסדות שנפגעו מהמשבר לתפקוד מלא, ולהשיב לאיתנם את אנשי עולם התרבות, ובהם אמנים עצמאים רבים שלא זכו לתמיכה שכה נזקקו לה ונקלעו לקשיים. בניגוד לקודמתו בתפקיד, שנקלעה לא פעם למשברי אמון חריפים עם אנשי עולם התרבות, בשנה החולפת הקפיד השר חילי טרופר להיאבק עבורם ועבור מטרותיהם. כעת, ההנחה היא שעם מינויו מחדש הוא צפוי להמשיך בקו בו פעל, לדבריו מתוך הבנה עמוקה שתרבות אינה מותרות או פינוק, אלא משאב חיוני שבלעדיו קשה לבני אדם בחברה מודרנית לשגשג ולשרוד.

המשרד לביטחון הפנים

חידוש ההרתעה ברחובות, חיזוק האמון בשוטרים

היעד המרכזי של השר הנכנס לביטחון הפנים הוא החזרת כוח ההרתעה של המשטרה ושיקום אמון הציבור בה - שני נכסים שנפגעו קשות בעקבות ההתפרעויות האחרונות בערים המעורבות. הכישלון בתפיסת שליטה על האירועים הציב בראש סדר העדיפויות את הגברת המוכנות המשטרתית; זאת, בדגש על הענקת האחריות לטיפול במשימות אלה למשמר הגבול, כגוף א־טריטוריאלי. 

בד בבד, יידרש השר החדש לביטחון הפנים למנוע קיצוץ בתקציב המשטרה ולמצוא מימון להתעצמותה - הן בהיבט החקירתי/מודיעיני, והן ביכולת לבצע תוכניות בינוי של תחנות משטרה במגזר הערבי ולשדרג את התחנות הקיימות. כן יידרש השר הנכנס לקדם פרויקטים שונים בתחומי הדיגיטציה, ובהם: המשך פריסת מצלמות גוף לכלל השוטרים, ממשק שליחת התראה על שחרור אסירים מסוכנים, לרבות אסירים המוגדרים "אסירי אלימות במשפחה", ישירות לגורמים הרלוונטיים בתחנת המשטרה, והפעלת מערכות שליטה ובקרה של מערך הכיבוי וההצלה.

לנוכח העובדה שמחוללי הפשיעה עברו לרשתות החברתיות, יהיה על השר החדש לסמן את תחום הסייבר כזירה משמעותית להתעצמות. נוסף על כך, הוא יצטרך להמשיך להוביל מהלכי התייעלות, ובהם קיצוץ מטות והעברת תקנים לדרגי השטח.

במערך הכיבוי וההצלה מייחלים להתערבות השר בשינוי חוק הכבאות, שיכפיף את כלל הכבאים לדרג הפיקודי - ובכך ישים קץ למאבק של ארגון הכבאים במפקדיו, בגיבוי ההסתדרות. גם שירות בתי הסוהר צפוי להעסיק רבות את השר, שיידרש לשפץ את בתי הכלא ולהרחיבם, וכן לשפר את תנאי הכליאה בהתאם להחלטת בג"ץ בנוגע לשטח המחיה של האסירים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר