דברים מטרידים אמר בלילה שבין שני לשלישי השליח האמריקני, סטיב וויטקוף, בנוגע לשיחות בינו לבין נציגי איראן על תוכנית הגרעין שלה. רק בשבוע שעבר הסבירו נציגים של ממשל טראמפ כי ארה"ב תדרוש מאיראן לפרק את תשתית הגרעין, הטילים וההתחמשות שלה. כמו כן, אמריקה תבהיר לאיראן שחסל סדר הפצת טרור בעולם באמצעות ארגוני חסות.
פוקס ניוז
גם בפגישה הדחופה בין טראמפ לנתניהו ביום שני שעבר בבית הלבן, הרושם היה שהנשיא וצוותו מאמצים את "המודל הלובי" שהציג נתניהו. במסגרת המודל הזה, מועמר קדאפי ויתר מרצונו על תשתית הגרעין של לוב, והיא פורקה כלא היתה.
אלא שכנגד הסרת הסכנה האיראנית באופן חד וברור, וויטקוף אמר לרשת "פוקס" דברים אחרים לגמרי. "השיחה עם האיראנים תתמקד בשתי נקודות קריטיות: אחת - העשרה. כפי שציינת, הם לא צריכים להעשיר מעבר ל־3.67%. בחלק מהמקרים הם (מעשירים) ב־60%, במקרים אחרים ב־20%, (אך) זה בלתי אפשרי. ואין צורך בתוכנית גרעין אזרחית שמעשירה מעל לרמה של 3.67%".
זאת ועוד, במקום שלילת יכולות היצור מאיראן, וויטקוף הוסיף כי מטרת ההסכם תהיה "בעיקר אימות תוכנית ההעשרה, ואימות הנשק. זה כולל טילים, סוגי הטילים שאגרו שם, ואת המנגנון להפעלת פצצה". במילים אחרות, וויטקוף הציג קווי מתאר שדומים מאוד להסכם הגרעין של אובמה משנת 2015. מדובר, כזכור, בהסכם שממנו טראמפ פרש ב־2018.
למה זה מטריד?
ישראל הרשמית שמרה על שתיקה, לנוכח מה שנראה היה כנסיגה אמריקנית משמעותית מעמדות הפתיחה שהוצגו אך לפני שבוע. היחיד בארץ שמתח ביקורת על הדברים הוא ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט. "זאת תהיה החמצה היסטורית לאפשר לאיראן להתארגן מחדש ולאיים שוב על ארה"ב, על ישראל ועל שאר העולם", הגיב בנט לוויטקוף בלי להזכיר את שמו.
אך מאחורי הקלעים, גם בוושינגטון וגם בירושלים, כל מי שמטפלים בסוגיית איראן הרימו גבות. הביקורת כנראה עשתה את שלה, ובשעת בוקר בארה"ב וויטקוף צייץ הבהרה ברשת X: "איראן חייבת לעצור ולבטל את תוכנית ההעשרה ואת תוכנית ההתחמשות שלה", כתב איש סודו של טראמפ.
הציוץ המתקן של וויטקוף יכול לכאורה להרגיע את הדאגות בירושלים - הממשל והממשלה שוב באותו הראש. ובכל זאת, לא חשוב מהו ההסבר להתבטאות הבעייתית של השליח, העובדה היא שבהבל פה הוא ויתר לאיראנים ויתורים עצומים. למה זה מטריד? כי המשמעות לטווח הארוך היא שאמנם טראמפ ואנשיו תומכים בנו תמיכה מוחלטת - אבל עלולה להתפתח סיטואציה שבה הם נוקטים עמדות לא נכונות במגעים שלהם עם האיראנים. לכן, ישראל חייבת להמשיך לעמוד על המשמר.
ויש סיבה נוספת שבגינה צריך לפקוח עיניים: טראמפ ורוב יועציו מבינים היטב את הסכנה הנשקפת מאיראן. רק שלשום הנשיא אמר: "אם הם (איראן) יחזיקו (בנשק גרעיני) - נשתמש בכוח. ולא נעשה את זה בשביל אמריקה, אלא בשביל העולם". אלא שסביב טראמפ, וכנראה גם בתוך ראשו שלו, נשמעים קולות מנוגדים כיצד לנהוג בפועל. יש התומכים בפעולה, אך יש גם מי שלא רוצים להכניס את ראשם לעוד סכסוך במזרח התיכון. מבחינתם, הסכם שדוחה את הקץ בכמה שנים הוא משהו שאפשר לחיות איתו.
כנגד שתי האפשרויות האלה, שמנסות להבין כיצד ינהג טראמפ, תיתכן דרך שלישית - והיא מחזירה את הכדור אלינו. טראמפ הוכיח בכל שנותיו מחויבויות מוחלטת לביטחון ישראל. זה אומר שבכל נקודת זמן, נתניהו יוכל לומר לטראמפ: "אדוני הנשיא, ישראל מכבדת אותך, כמובן - אך במקום שאליו הגיעו הדברים אנחנו חייבים לפעול".
אולי הנשיא לא יאהב את מה שיש לנתניהו לומר, אבל הוא גם לא יעצור אותו. או כפי שאמר בן־גוריון, שבדרכו הלכו בגין עם הפצצת הכור העיראקי ואולמרט עם הפצצת הכור הסורי: "לא חשוב מה יאמרו הגויים, חשוב מה שיעשו היהודים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו