אתגרים, חששות - והמבצע שהורחב: מתחילת השנה שב"כ סיכל כ־400 פיגועים

יותר מ־800 מבוקשים נעצרו ביהודה ושומרון • הפעילות בג'נין, נור א־שמס וטולכרם נמשכת • מבצע "חומת ברזל" הורחב למחנה בלאטה בשכם • האתגר הגדול נובע מהשטח העצום שבו פועלים הכוחות, והעובדה שיש גורמים מחו"ל שמנסים לתדלק את הטרור • התרחיש שממנו חוששים הוא התקוממות פלשתינית

חיילים בג'נין במסגרת המבצע לסיכול טרור ביו"ש. צילום: דובר צה"ל

מאז תחילת השנה שב"כ סיכל יותר מ־400 פיגועים משמעותיים - בהם פיגועי מטען, ירי, דקירה ודריסה. מדובר במספרים גבוהים מאוד, שמלמדים על הרצון העז מצד מחבלים לפגוע בישראלים - חרף מבצע "חומת ברזל" בצפון השומרון.

סיכול פיגועים, צילום: ללא

מאז 2021 ישנה עלייה דרמטית במספר הפיגועים שסוכלו באיו"ש ובירושלים. ב־2021 סוכלו 351 פיגועים משמעותיים, ב־2022 מספר זה עלה ל־472. אסקלציה של ממש התרחשה ב־2023 עם 1,032 פיגועים משמעותיים שסוכלו. ואילו בכל השנה שעברה סוכלו 1,040 פיגועים.

המשמעות היא שאם הסיכולים יימשכו באותו הקצב נגיע לכ־1,600 פיגועים משמעותיים שנמנעו - שיא של חמש שנים. במקביל לסיכול הפיגועים, נעצרו יותר מ־800 מבוקשים ביהודה ושומרון בחודשים האחרונים.

תשתיות הטרור שאותרו במבצע צה"ל בג'נין - ותיעוד מפעילות הכוחות // דובר צה"ל

עם זאת מציינים במערכת הביטחון כי חודש רמדאן שהסתיים זה עתה היה אמנם השקט ביותר מזה שנים - זאת בשל הפעילות המשמעותית של כוחות הביטחון, שנמשכה ולא נעצרה כבשנים עברו - אך במערכת הביטחון מבינים היטב כי הסכנה עדיין קיימת במלוא עוזה.

איראן וחמאס עושים מאמצים משמעותיים לתדלק את יהודה ושומרון ולהוביל לאסקלציה בפיגועים. כסף רב שבעבר היה מגיע לעזה ולחיזבאללה עושה את דרכו לגורמי טרור ביהודה ושומרון, לצד אמצעי לחימה רבים, שחלקם נתפסים.

חמאס פעיל ברשתות

מבצע חומת ברזל הורחב למחנה בלאטה בשכם, במטרה לעצור מבוקשים ולסרוק איתורים רגישים קודם לתחילת פסח. כוחות של יחידות דובדבן ומגלן, לצד משמר הגבול, נח"ל ושני גדודי מילואים פשטו על המחנה ופעלו בתוכו באופן אינטנסיבי.

כלי רכב צה"ליים בג'נין במהלך פעילות כוחות הביטחון, צילום: רויטרס
כלי רכב צה"ליים בג'נין במהלך פעילות כוחות הביטחון,

במקביל, נמשכת גם הפעילות בתוך מחנות ג'נין, נור א־שמס וטולכרם. מדובר במבצע הארוך ביותר שנעשה אי־פעם ביו"ש, כשכוחות תופסים אקטיבית מבנים בתוך המחנות ומשתמשים בהם כמוצבים קדמיים שמהם הם יוצאים לפעולה. המטרה של צה"ל במחנות היא לנטרל את גדודי הטרור שהתבססו בהם.

גם ביתר יהודה ושומרון מתנהלות פעולות משמעותיות של צה"ל למיגור טרור. בחטיבות אפרים, יהודה, שומרון ועציון פועלים הכוחות באגרסיביות בשביל לעצור כמה שיותר מחבלים ולמנוע פעולות טרור.

האתגר הגדול נובע מהשטח העצום שבו פועלים הכוחות, והעובדה שיש גורמי טרור מחו"ל שמנסים לתדלק את הטרור בכל דרך, וחמאס שעושה שימוש רב ברשתות החברתיות כדי לגרום למחבלים לצאת ולבצע פיגועי טרור.

כוחות הביטחון בג'נין, צילום: דובר צה"ל
כוחות הביטחון בג'נין, צילום: דובר צה"ל
כוחות הביטחון בג'נין, צילום: דובר צה"ל
כוחות הביטחון בג'נין, צילום: דובר צה"ל

התרחיש שממנו חוששים במערכת הביטחון בשנים האחרונות הינה התקוממות של הפלשתינים במספרים נרחבים, ועל כן ננקטת גישה של חוסר סובלנות לטרור.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר