גם בממ"ד: כך תתמגנו מפני פגיעה ישירה

הילד עידו אביגל נהרג וקרוביו נפצעו למרות ששהו במרחב מוגן • אלון רוזן, מנכ"ל חברת אלמנטס ולשעבר מנכ"ל המשרד להגנת העורף, מסביר כיצד ניתן להתגונן מפני רסיס החודר לממ"ד

חלון הממ"ד ממנו חדר הרסיס שהרג את עידו אביגל ז"ל, צילום: יהודה פרץ

ביום רביעי האחרון נהרג בשדרות הילד עידו אביגל בן השש, מפגיעה ישירה של רקטה ששוגרה מעזה. עידו נהרג, וכמה מבני משפחתו נפצעו, למרות ששהו בממ"ד בעת הפגיעה בבניין מגוריהם.

אלון רוזן, לשעבר מנכ״ל המשרד להגנת העורף וכיום מנכ"ל חברת אלמנטס, מסביר כי חדירת הרסיס דרך חלון הממ"ד הוא דבר שיכול לקרות באחוזים מאוד נמוכים. הממ״ד מתוכנן לפגיעה קרובה ולא ישירה ולכן הוא חייב לדעת לספוג רסיסים, לרבות בחלון הפלדה שלו.

למרות זאת, ממליץ רוזן להישמע למספר הנחיות לשהייה בתוך המרחבים המוגנים, על מנת למנוע הישנות של המקרה. בזמן אזעקה יש להיכנס לממ״ד, ולסגור את חלון הפלדה ודלת הממ״ד.

רוזן מציין כי ישנם שני סוגי חלונות ויש להבחין איזה מהם מותקן בדירה. ישנו חלון "יחידה אחת" וישנו חלון "כנפיים" המורכב משתי יחידות. הראשון הוא מהסוג שהיה בשדרות - יחידה אחת עם ידית שמאפשרת לפתוח ולסגור את החלון. חלון כזה צריך פשוט לסגור. החלון השני ("חלון הכנפיים") הוא חלון הזזה שיש בו זכוכיות ולא מספיק לסגור אותו. לפי הנחיות פיקוד העורף חייבים להסיר אותו לפני סגירת חלון הפלדה.

על חלון מהסוג השני, יש מדבקה שאומרת במפורש שיש להסיר אותו בזמן חירום. חובה על השוהים בממ"ד לפעול בהתאם להנחיות המתאימות לסוג החלון.
מבחינת גובה הישיבה, בעת השהייה בממ"ד העדיפות היא לשבת כמה שיותר נמוך. מומלץ לשבת על הרצפה בצורה שפופה, או לשכב.

רוזן ממליץ לבחון באופן מיידי את החלפת כל החלונות בממ"דים לחלונות פלדה, באזורים הנמצאים באזורי סיכון גבוה לפגיעה מירי רקטות - כמו עוטף עזה.
למרות הדברים האמורים, יש לציין כי הממ״ד או המקלט הינם ללא ספק המקומות הנכונים והבטוחים ביותר לשהות בהם בעת ירי רקטות, ויש למהר להיכנס אליהם בזמן אזעקה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר