"ארוחת שישי" היא הזדמנות מצוינת עבור המשפחה לחזק את הביטחון, האמון ותחושת השייכות של כל אחד מבני המשפחה. הקשר הבין־אישי שמתקיים בשולחן, בשילוב הטעמים, הסיפורים והחוויות שנוצרות סביבו, מפעילים את כל החושים שלנו - ואלו הופכים את החוויה לעוצמתית ולמשמעותית.
ארוחה משפחתית סביב השולחן מספקת תחושה של ביחד ומעניקה לנו את הדלק החברתי המשמעותי לנו, ולכן אחת ההמלצות החמות שלי עבור הורים היא ליצור הזדמנויות לארוחות משותפות של כל בני הבית. אם אין הזדמנות לכך במהלך השבוע, מזל שיש את סוף השבוע שבו אפשר לקיים את מסורת ארוחת השבת המשפחתית.
לקראת יום המשפחה, שיצויין ביום שלישי הקרוב, דיברתי עם חברתי קרן אור אורן, מומחית להדרכת הורים וצוותי חינוך ובעלת "קרן אור להורות", על הדרך הנכונה לשתף את הילדים בהכנת ארוחת השבת, וארוחות בכלל.
כמו בכל דבר, אומרת קרן אור, גם כאן נדרשים כוונה, רצון, ואם נהיה כנים - גם לא מעט עבודה. עם זאת, הרווחים שנקבל כמשפחה שהופכת את הארוחה המשותפת להרגל הם רווחים אדירים, שנשארים במשך שנים והופכים לחלק מהתרבות ומהאווירה המשפחתית שלנו.
לדברי קרן אור, אפשר לשכלל ולהכניס מוטיבים נוספים, שיוסיפו לאווירה וישדרגו את הזמן המשפחתי. כשאני שואל מה למשל, היא עונה: לעשות חלוקת תפקידים, שבה כל אחד תורם ועושה את חלקו, אם זה בעריכת השולחן ובסידור מקומות הישיבה, ואם זה כמובן במשימות בישול כגון חיתוך, קילוף, הכנת שתייה ועוד. המשימות צריכות להיות מותאמות לגיל וליכולת של כל ילד, אבל כולם יכולים לעזור מגיל צעיר מאוד, מה שמוסיף לתחושת התרומה והמשמעות. דבר חשוב נוסף הוא שלכל אחת ואחד יהיה לפחות מאכל אחד אהוב על השולחן, שייתן מענה והתייחסות אישית. הדבר תורם לתחושה שרואים, מכבדים ואוהבים אותי.
בזמן הארוחה עלינו להקפיד על הקשבה מלאה, ללא מסיחים. אין כניסה למסכים ולטלפונים ניידים, לפחות לזמן מסוים בארוחה, וזה כולל גם אותנו, ההורים. תוך כדי האוכל חשוב להסתכל בעיניים, להתעניין ולשוחח, ואפשר גם לשחק במשחקים שמעודדים שיתופים, כגון לספר חוויה טובה וחוויה לא טובה מהשבוע, למשל במשחק "אמת ושקר", שבו מספרים משפט אמיתי ומשפט לא אמיתי על חוויה מהשבוע, וצריך לנחש מה קרה ומה לא.
חשוב כמובן לומר מילה טובה לכל אחד מבני המשפחה על משהו שברצוננו לחזק לשבוע הקרוב או לחיים בכלל, ומשחק חיובי נוסף הוא משחק ה"לחיים", שבו כל אחד אומר לכבוד מה היה רוצה להרים "לחיים" השבוע.
מובן שאין הכרח לעשות הכל, בחרו במה שמתאים לכם, אבל רגע לפני שנצלול למטבח ולמתכונים שכיף להכין עם הילדים, הנה שאלה אחרונה למחשבה: מה הייתם רוצים שהילדים שלכם יזכרו וייקחו מהבית בבגרותם? רמז לתשובה: זה מה שכדאי להביא לשולחן.
פאי רועים
החומרים לפירה:
- 1 ק"ג תפוחי אדמה
- 2 חלמונים
- מעט שמן זית
- 2 שיני שום, כתושות
- מלח
- פלפל
לבשר:
- 600 גרם בשר טחון
- 1 בצל, קצוץ
- 3 שיני שום, כתושות
- מעט אגוז מוסקט
- 2 כפות ציר בקר (אם אין, אפשר להשתמש ברוטב Worcestershire)
- 2 כפות רכז עגבניות
- 3/4 כוס יין אדום
- 3/4 כוס ציר עוף (אם אין אז מים)
- חופן פטרוזיליה קצוצה
- מלח
- פלפל
מתחילים בהכנת הפירה. קולפים את תפוחי האדמה ומבשלים אותם במים ובמלח, עד לריכוך. מכבים את האש, מוסיפים את החלמונים, שמן הזית והשום ומועכים הכל יחד. מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.
כעת, להכנת הבשר. מחממים במחבת גדולה שמן זית, וכשהשמן חם מטגנים את הבצל ואת שיני השום עד להזהבה. מוסיפים את הבשר וממשיכים לטגן עד שהוא משנה את צבעו והופך לפירורים. מוסיפים את ציר הבקר, רכז העגבניות, היין והתבלינים ומבשלים על אש חזקה, עד שטעם היין נבלע בבשר. מוסיפים את ציר העוף, ממשיכים לבשל במשך 10 דקות נוספות ומערבבים את כל העיסה היטב. מוסיפים פטרוזיליה קצוצה, משפרים ומתקנים את הטעם במלח ובפלפל ומורידים מהאש.
להרכבת המנה, משמנים תבנית פיירקס במעט שמן, מניחים שכבה מהפירה בצורה אחידה, מעליה את הבשר ומעליו שכבה נוספת של הפירה. מעל שכבת הפירה העליונה מורחים מעט שמן זית (ניתן לעבור על הפירה עם מזלג כדי ליצור קישוט נחמד), מכניסים לתנור שחומם מראש ל־180 מעלות ואופים במשך כ־20 דקות, עד שהפירה מזהיב.
פלפל ממולא
החומרים:
- 12 פלפלים צבעוניים
- 700 גרם בשר טחון
- 1 כוס אורז
- 8 שיני שום
- 2 בצלים
- 1 צרור פטרוזיליה
- שמן זית
- מלח
- פלפל
לרוטב:
- 1 בצל, קצוץ גס
- 6-5 שיני שום
- שמן זית
- 6 עגבניות טריות, חתוכות לקוביות
- 1 בקבוק מיץ עגבניות מרוכז
- מלח
- פלפל
- 1 כפית שטוחה סוכר
- 1 ס"מ שורש ג'ינג'ר
- 3 ענפי תימין
- 2 עלי דפנה
- 4-3 כוסות מים
בעזרת סכין עושים חור קטן מסביב לגבעול הפלפל ומוציאים אותו. שוטפים היטב את כל הפלפלים מבפנים ומבחוץ ומייבשים על נייר מגבת. משרים את האורז במים במשך 30 דקות.
שמים במערבל את הבצל, הפטרוזיליה, השום, מעט שמן זית, מלח ופלפל - ומרסקים היטב. מוסיפים את התערובת לבשר ומערבבים. מסננים את האורז, מוסיפים לתערובת הבשר, מערבבים היטב ומתקנים טעם במלח ובפלפל. ממלאים את הפלפלים עד כ־3/4 מגובה הפלפל, כדי להשאיר מקום לתפיחה של האורז.
כעת, לרוטב. מטגנים את הבצל עד שקיפות, מוסיפים את השום, התבלינים וקוביות העגבניות, וממשיכים לטגן כ־5 דקות נוספות. מוסיפים את בקבוק רכז העגבניות והמים, ממשיכים לבשל עד רתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כ־10 דקות נוספות.
מסננים את הרוטב מכל החתיכות, שופכים אותו לסיר שאפשר להכניס לתנור ומניחים בו את הפלפלים הממולאים.
מבשלים על אש בינונית עם מכסה סגור במשך 30 דקות (עד שהאורז רך). מדי פעם פותחים את המכסה ובעזרת כף שמים רוטב בתוך הפלפלים. לאחר הבישול מחממים תנור ל־200 מעלות ומכניסים את הפלפלים לאפייה קצרה ללא מכסה, עד להשחמה.
קנלוני במילוי בשר עם רוטב עגבניות
החומרים לרוטב העגבניות:
- 6 עגבניות בשלות, חתוכות גס
- 1 בצל, קצוץ
- 3 שיני שום, כתושות
- מלח
- פלפל
- 1/2 כוס מים
- 1/4 כוס שמן זית
למילוי:
- 1 חבילת פסטה קנלוני
- 500 גרם בשר טחון
- 1 בצל, קצוץ
- שמן זית
- מלח
- פלפל
מתחילים עם רוטב העגבניות. מטגנים את הבצל במחבת על להבה בינונית, עד שמזהיב מעט. מוסיפים את השום ואת העגבניות וממשיכים לטגן, תוך כדי ערבוב, במשך 15 דקות, עד שהעגבניות הופכות לרסק. מוסיפים את התבלינים, המים והשמן, מערבבים ומבשלים כ־10 דקות נוספות.
כעת, למילוי. מטגנים את הבצל במחבת על להבה בינונית, עד שקיפות. מוסיפים את התבלינים והבשר, מערבבים, מטגנים במשך 3 דקות ומורידים מהאש.
מוסיפים 5-3 כפות מרוטב העגבניות ומערבבים הכל יחד.
משמנים תבנית בשמן זית, ממלאים את הקנלוני בתערובת הבשר, מניחים בתבנית ושופכים מעל את רוטב העגבניות בעזרת מסננת (אפשר להוסיף גם עלי בזיליקום). אופים בתנור כשהתבנית מכוסה, בחום של 180 מעלות, למשך 30 דקות.
לפנייה לקרן אור אורן - kerenor.oren@gmail.com