בחורף סירים על האש או בתנור מחממים לא רק את חלל הבית, אלא גם את הלב. בימים כאלה אני ממש אוהב לאכול דייסה חמה עם קינמון. זה מרגיע אותי. בכלל, מאכלים עם סולת עושים לי תחושה נעימה.
ויש גם את תרופת הסבתא המושלמת - מרק. אצלנו זה היה מרק הלחשו, שהוכן כשהיינו חולים. הוא מבוסס בסך הכל על מים, סולת, שום וכוסברה, ונחשב מרק בריאות. מרוב שאהבתי אותו לפעמים העמדתי פני חולה כדי שאמי תכין אותו, עם הטעם הנהדר והמרקם הגרגירי.
מהי סולת? אבותינו היו טוחנים את החיטה באבני ריחיים ומסננים הכל בנפה. חלק מהגרעין, עשיר מאוד בחלבון, נשבר ונותר בנפה. הסולת היא למעשה שלב בטחינה, לפני שגרעין החיטה הפך לקמח. גרגירים אלו נחשבו טעימים ויקרים יותר מהקמח הטחון, ומשם קיבלה הסולת את דימויה כחלק הטוב והמובחר.
במטבח הסולת היא חומר גלם נפלא, שאפשר להשתמש בו במגוון אפשרויות, בתבשילים ובמאפים מלוחים ומתוקים.
קובה סינייה
המצרכים:
שמן זית
למילוי:
√ 1 בצל קצוץ
√ 1/2 ק"ג בשר בקר טחון (חשוב שיהיה גם שומן)
√ 5 שיני שום קצוצות
√ 1 צרור פטרוזיליה קצוץ דק
√ 150 גרם צנוברים קלויים
√ 1 כף שטוחה בהרט
√ 1 כף מלח
√ 1 כפית קינמון
לבצק:
√ 1 ק"ג בורגול דק מושרה במים חמים
√ 1/2 1 כוסות סולת
√ 1/2 כוס מים
√ 4 כפות קמח
√ 1 כפית בהרט
√ 1 כפית מלח
√ 1/2 כפית קינמון
אופן ההכנה:
1. מכינים את המילוי: מטגנים במחבת את הבצל עד להזהבה.
2. מוסיפים את הבשר הטחון ומטגנים תוך ערבוב כדי לפורר אותו.
3. לאחר 7 דקות מוסיפים שום ומערבבים היטב.
4. מוסיפים את הפטרוזיליה, הצנוברים והתבלינים, מערבבים היטב ומסירים מהאש.
5. מערבבים את מרכיבי הבצק. הערבוב עם הסולת הופך את הבצק נעים ונוח לעבודה. אם הוא מעט יבש מוסיפים מים בזהירות, שלא יהיה דביק.
6. משמנים תבנית בשמן זית.
7. משטחים 1/3 מהבצק על התבנית, השכבה צריכה להיות דקה ואחידה על פני כל התבנית.
8. מפזרים מעל את תערובת הבשר. חשוב מאוד להדק היטב את הבשר לבצק.
9. משטחים מעל את שאר הבצק לכיסוי מלא ואחיד של הבשר, ומהדקים היטב.
10. חורצים בסכין בבצק מעוינים מפסי שתי וערב.
11. יוצקים מעט שמן זית ואופים בחום של 200 מעלות במשך 30 דקות, עד שהשכבה העליונה זהובה.
מרק לחשו
המצרכים:
√ 6 שיני שום קצוצות
√ 1/4 כוס שמן זית
√ 1/2 כף מלח
√ 1/2 כפית כורכום
√ מיץ סחוט טרי מ־1/2 לימון
√ 1 צרור כוסברה קצוץ דק
√ 2 ליטר ציר עוף או מים
√ 1/4 1 כוסות סולת
אופן ההכנה:
1. בסיר מרק מטגנים את השום בשמן הזית על להבה בינונית, עד להזהבה.
2. מוסיפים את התבלינים ואת מיץ הלימון ומטגנים במשך 5 דקות נוספות.
3. מוסיפים את הכוסברה ואת ציר העוף או המים ומביאים לרתיחה.
4. לאחר רתיחה מנמיכים את האש, מוסיפים את הסולת ומבשלים תוך כדי ערבוב מתמיד במשך 10 דקות.
5. בהגשה מומלץ לפזר מעל מעט כוסברה טרייה לקישוט.