מחקר: בעלי הפרעת קשב וריכוז אוכלים פחות בריא

חוקרים באוניברסיטה העברית גילו כי הרגלי האכילה של הלוקים בהפרעה מאופיינים באימפולסיביות • "'חוטפים' מה שהם רואים"

צילום ארכיון: GettyImages // צילום ארכיון: GettyImages

סובלים מהפרעת קשב וריכוז? מחקר ישראלי חדש מצא כי הרגלי האכילה שלכם בריאים פחות ואתם נוטים להושיט יד למזונות בריאים פחות שמוצבים במקומות אטרקטיביים בחנות.

בסדרה של ארבעה מחקרים משלימים שנעשו בבית הספר לחינוך באוניברסיטה העברית, הראו החוקרים כי מצד אחד לבעלי הפרעת קשב וריכוז ידע ותפיסות בנושא מזון בריא שאינן שונות מאשר לכלל האוכלוסייה. עם זאת, ברגעי האמת בקפטריה הם נוטים לבחור במזונות בריאים פחות ומעובדים יותר.

הרגלי קנייה מזיקים

במחקר אחר בסדרה מילאו 60 נבדקים שאלון תזונה מקיף (כולל 119 פריטי מזון). כלל הנבדקים, כאלה עם הפרעות קשב וריכוז וכאלה ללא הפרעות, דיווחו על צריכה דומה של מספר קלוריות ומנות מזון. עם זאת, מניתוח שאלוני המזון עולה שסטודנטים עם הפרעת קשב וריכוז צורכים פחות מאכלים בריאים ויותר מאכלים שאינם בריאים. כך, בעוד בקבוצת הביקורת כשליש מהמזון היומי שנצרך הוגדר כלא בריא, אצל סובלים מהפרעת קשב וריכוז למעשה מחצית מהמזון שצרכו היה לא בריא.

כאמור, בהמשך נערך מבדק בקפטריית האוניברסיטה, שם עקבו אחרי 562 מבקרים. נמצא כי 43 אחוזים מהמבקרים היו סטודנטים עם הפרעת קשב וריכוז. כמו כן, נמצא שהם נטו לבחור ולקנות מזון פחות בריא: 73 אחוזים מהבחירות של סטודנטים עם הפרעת קשב וריכוז היו של מזון לא בריא, לעומת רבע מאלה של קבוצת הביקורת.

המחקר נעשה על ידי ד"ר יהודה פולק ושירלי הרשקו במסגרת עבודת דוקטורט בבית הספר לחינוך על שם שלמה (סימור) פוקס באוניברסיטה העברית. הוא נבחר כמחקר מצטיין מבין 300 עבודות שמוצגות בימים אלה בכנס בינלאומי בנושא הפרעות קשב וריכוז שנערך בליסבון והוצגו בכנס שקיימה לאחרונה אגד"ל - האגודה הישראלית של המומחים ללקויות למידה, באוניברסיטת בר־אילן.

מושפעים משיווק

עורכת המחקר שירלי הרשקו סיפרה כי "אחרי שמצאנו שסטודנטים עם הפרעות קשב וריכוז אוכלים בצורה פחות בריאה, בדקנו את התפיסות שלהם לגבי המזון וגילינו שתפיסות הסיכון והתועלת שלהם לגבי המזון זהות לאלה של מבוגרים ללא הפרעת קשב. לכן עברנו לבדוק את ההתנהגות האינסטינקטיבית שלהם, בשטח - בקפטריה. גילינו שהם מושפעים יותר מרמזים סביבתיים של המזון. הם נמשכים יותר לאוכל הלא בריא הואיל והוא יותר זמין, נוח, נגיש ואטרקטיבי".

עוד הוסיפה הרשקו כי "היות שהם אימפולסיביים ולא מאורגנים, הם 'חוטפים' מה שהם רואים על הדרך, וזה בדרך כלל יהיה מזון לא בריא, נגיש ואטרקטיבי. לראיה, כאשר פרסמנו בקפטריה כריך בריא, מיקמנו אותו בגובה העיניים ושמנו שלט המדגיש את המחיר ואת הבריאות של הכריך, הם רכשו ואכלו אותו יותר מבימים שבהם לא פורסם".

לפי ההערכות, כ־10-7 אחוזים מהילדים בישראל ו־5 אחוזים מהמבוגרים מאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר