בואו ננסה לתאר את יולי-אוגוסט בסגנון חנן בן ארי לרגע:
התורים בנתב"ג? קשה. הילד שוב נפצע? קשה.
המחירים קופצים? קשה. והקיץ על הפנים? קשה.
אבל אין לנו זכות להתלונן, בואו נרים כוסית וברוך השם - כי החיים שלנו תותים!
כן, אנחנו יודעים - אמצע יולי, חם ומזיע, הים מלא מדוזות, הילדים מסיימים מסגרות וההורים שוב הופכים לספקי בידור אלטרנטיביים בעל כורחם, וגם אם הזמנתם טיסה לחו"ל - אתם זקוקים לרחמי שמיים (תרתי משמע) כדי שהיא לא תתבטל ושגם המזוודות יגיעו. טירוף. אז מה נשאר לעשות? לשתות יין בארץ!
בין הנחלים, האטרקציות לילדים ומופעי הקיץ, יש לנו גם המון יקבים נפלאים הפזורים ברחבי הארץ, וזה הזמן לבקר שם וליהנות לא רק מהיין הישראלי הנהדר שלהם אלא גם מאירוח טעים, נוף מרהיב ואוירה ייחודית. מתוך מאות אפשרויות, מצפון הגולן ועד לדרום הנגב, בחרנו לספר על שלושה יקבים קטנים, פחות מוכרים אבל ממש שווים. בלי תרמיל ובלי מקל - פשוט יוצאים לדרך!
יקב אבוהב, צפת
בין הסמטאות הקסומות של צפת העתיקה, במבנה עתיק בן 300 שנה, מתחבא מרכז המבקרים של יקב אבוהב. קשה לפספס את יגאל ביטון, בעלי המקום ומי שמשמש גם כיינן היקב. זקנו עבות ולבן, עיניו תכולות וחודרות ומבטו מחויך ומעט מהורהר, כיאה לצפתי אמיתי, אבל אם הייתם פוגשים אותו עד לפני כחמש עשרה שנה לא הייתם מצליחים לזהות אותו לפי התיאור הזה.
הוא גדל באשקלון בבית לא דתי, אחרי הצבא למד אדריכלות ובעקבות עסקים משפחתיים עבר לפנמה, שם הקים אימפריית אופנה. המוסיקה תמיד משכה אותו ומהר הוא הפך לאמרגן ומפיק מסיבות טראנס עצומות בכל העולם, תוך שהוא מגדל D.J's משלב ה-Seed שלהם ועד שהפכו בזכותו לאלילי נוער. שיחה לילית אחת עם אחיו, בעל תשובה ליטאי, הביאה אותו לחגוג את ראש השנה דווקא באומן, בחוויה ששינתה לו את החיים.
"אתה מתחיל לחשוב על משמעות החיים ורואה שכל מה שאתה עושה זה שטויות, אין לזה משמעות. בהתלהבות שלי ויתרתי על כל מה שהיה לי - את המניות בחברה, שהיו שוות מיליונים, נתתי מתנה לשותפים שלי שלא הבינו איך אני מוותר על הכל, והלכתי ללמוד תורה מתוך צמאון אדיר שקשה להסביר אותו. פשוט הבנתי שאני לא רוצה את החיים ההם יותר".
אחרי שהתחתן ועבר לצפת, התחיל לעשות יין 'בקטנה'. מפה לשם התחביב התרחב וכשחיפש מקום לפתוח את היקב, מצא את החורבה הזו, שתוך כדי פינוי העפר והסלעים שמילאו אותה גילה אמפורת יין עתיקה מחימר. "כשגילינו שזה גם היה ביתו של הרב אלפנדרי - זה היה הרבה יותר מסימן משמיים שזה המקום עבורנו". בהתחלה עוד ניסה לייצר את היין שם, אבל עם הגידול בכמויות, האופרציה הועברה לכפר שמאי, ובסמטאות צפת נשאר מרכז המבקרים של היקב.
הנוף הנשקף מהגלריה עוצר נשימה. היינות של ביטון עסיסיים ונגישים, לא כבדים מדי, ופשוט תענוג לשבת במרפסת המשקיפה להר מירון, לחלוץ בקבוק, לצרף פלטת גבינות ולהתמכר לאוירה. ואל תוותרו גם על ביקור במרתף הקסום בו מתיישנים אלפי בקבוקים מבצירים קודמים.
המלצה אחת שלנו – קברנה פרנק 2020 – ת'אמת? אם לא היינו יודעים, לא היינו מאמינים שזה פרנק. מקור הגפנים בכרם דישון הצפוני והנוזל שכשך כ-14 חודשים בחביות בשימוש משני. צבעו בהיר יחסית וצלול, האף משלב פירותיות אדומה טריה (שזיף) לצד אדמתיות טובה ונגיעת סירחוניות חיננית. שום רמז לירקרקות אופיינית גם בלגימה - הגוף שלו ממשיך בקלילות קטיפתית ומזכיר לנו יין טוסקני. (120 ש"ח)
יקב בת שלמה
המושבה הותיקה 'בת שלמה' אשר במורדותיו הדרומיים של הכרמל קרויה על שם בטי, בתו של סולומון (שלמה) רוטשילד, לימים אמו של הנדיב הידוע, הברון אדמונד דה רוטשילד. היא הוקמה בשנת 1889 ודווקא היא, בניגוד למושבות אחרות שהקים הברון, 'לא התרוממה' ואף כמעט שננטשה.
במרכזה, בחר אלי וורטמן, יזם היי-טק (פיקו פרטנרס) ומי שעומד מאחורי המיזם החברתי-ירושלמי PIKO KIDS, למקם את 'בית החווה' - מרכז המבקרים של יקב בת שלמה שבבעלותו. מאחורי גדר חיה המעניקה פרטיות למבקרים, באחד משלשת הבתים המקוריים של המושבה, נחבא מתחם בן חמש סוויטות מפנקות, בריכת שחיה פרטית, סלון, חדר טעימות ומטבח עם שף פרטי.
מאחורי כל פרט בעיצוב המקום עומדת מחשבה עמוקה הנובעת מחיבור להיסטוריה המקומית ולאדמה. הוא משלב אלמנטים היסטוריים ועיצוב מודרני, החל בחומרים, דרך התמונות והזויות ועד לכלי ההגשה. במקום תמצאו אוסף אמנות עכשווית של אמנים ישראלים מובילים, ואותנו תפסה במיוחד עבודתה של האמנית איילה צור המוצגת על קיר חדר הטעימות, ומורכבת מכ-750 אריחים דקיקים בגוונים שונים העשויים מחרסית טבעית שנאספה מכל הארץ - מכתש רמון, רמת הגולן, אזור ירושלים וכמובן מאדמת כרמי בת שלמה.
למרגלות המושבה נמצא עמק נחל דליה, ובו מטופחים כרמי היקב על ידי בני נוער מהתוכנית החינוכית-חקלאית 'רגבים', הפועלת לחיבור הנוער לאדמת הארץ ולעבודתה, ומשם לחשיפת הכוחות הפנימיים שלהם. יינן היקב הוא ארי ארל, שכיאה להכשרתו הייננית הקליפורנית, מפיק יינות אקספרסיביים ועשירים במיוחד. שווה לתאם ביקור שם במיוחד ולא רק לעבור 'על הדרך'.
המלצה אחת שלנו – סוביניון בלאן 2021, יקב בת שלמה – הענבים נבצרו ידנית, נסחטו בעדינות והותססו בקור במיכלי בטון נומבלוט אליפטיים (בצורת ביצה) כחמישה חודשים. זה יין קייצי, בעל חמיצות נהדרת, בעל ארומות לימוניות, אפרסק ועשבוניות קלה, כשבפה טעמי פרי טרי, חומציות גבוהה וכיף גדול. (100 ש"ח)
יקב פאר
אריאל ביר, 35, חובש שני כובעים ביומיום. מצד אחד הוא חבר בצוות הייננים של יקבי ירושלים הגדולים ומצד שני הוא שותף והיינן הראשי ביקב הבוטיק "פאר" שבמושב טל שחר. הוא הצטרף למשפחת עיני, מוותיקי המושב לפני כארבע שנים, ולמרות שהוא אוטודידקט ואת אמנות עשיית היין למד בעבודה מעשית בלבד, המקצוענות שלו ניכרת בכל לגימה. המיקום של היקב, בסמוך לכרמיו אבל קרוב למרכז, אידיאלי לביקור טעימות, לסדנת יין ולסיור או אפילו לעריכת אירוע פרטי או עסקי של עד כ-100 איש, אותו יוביל השף ג'ניה אלכסנדרוביץ שעבד שנים כיד ימינו של מאיד אדוני.
"הבנתי מהר מאד שלעשות עוד קברנה או שרדונה בישראל לא יבדל אותי מאף יקב אחר", מספר ביר, " יש מספיק גדולים וטובים ממני בזה. מצד שני, בגלל שאני יקב קטן, יש לי את הפריבילגיה לשחק עם זנים פחות מוכרים גרנאש ורוסאן ועם טכניקות עשיה ארטיזנליות, ולכן אני עושה פה בין היתר יין כתום, בלאן דה נואר ופט-נט".
עוד הברקה שתמצאו במקום, לצד קורסים לימודיים להכנת יין, היא היכולת לייצר שם את היין שלכם - היקב מתפקד גם כיקב שירות, המעניק שירותי עשיית יין לקבוצות ופרטיים, 'לפי השגעון של הלקוח' (ולפי מצאי הענבים הנקלטים ביקב).
מרכז המבקרים פועל בשלב זה בימי חמישי ושישי בלבד אבל ניתן לרכוש את תוצרת היקב במקום בכל יום, כמו גם דרך אתר האינטרנט שלו.
המלצה אחת שלנו – בלאק שיפ 2019 – ממסך מרשים שהותקן מענבי קריניאן שהותססו בשלמותם, גראנש מגוש עציון וסירה מאזור השפלה, יחד עם נגיעות קברנה ושנין בלאן (שהוחלף בבציר 2020 לרוסאן). הוא מזכיר לא מעט את יינות פריוראט הספרדיים, יש לו אדמתיות טובה ופלפל שחור, עסיסיות וארומטיות, והגוף עגלגל אבל לא כבד. הכי רחוק מכבשה שחורה!. (149 ש"ח)