אפקט טראמפ: ירידות חדות באסיה; חשש מהמשך הירידות גם בת"א

הבורסות באסיה מגיבות למכסים של הנשיא טראמפ בצניחה חופשית • החוזים על המדדים האמריקאים ממשיכים לאבד גובה • אופטימיות זהירה בשווקים לפיה טראמפ רואה את תגובת המשקיעים ויפעל למתן את המכסים • טראמפ: "לפעמים חייבים לקחת תרופה מרה כדי לתקן בעיה"

ברוקרים בוול-סטריט, רביעי האחרון. צילום: אי.פי

המשקיעים ברחבי העולם חזרו היום (שני) לפעילות לאחר חופשת סוף השבוע, שאפשרה להם לנתח ביסודיות את תוכנית המכסים של הנשיא טראמפ ולבחון את הערכות הכלכלנים לגבי ההשלכות האפשריות שלה על הכלכלה העולמית. למרות שמסקנות המשקיעים ברובן מבטאות חשש, ניכרת גם מידה של אופטימיות זהירה באשר להתפתחויות הצפויות.

באסיה, השווקים חווים ירידות דרמטיות, המתקרבות למצב של קריסה של ממש. מדד הניקיי היפני צונח בכמעט 7%, בעוד מדד הנג סנג בהונג קונג - הנחשב לאחד המדדים המשמעותיים ביותר באסיה, אם לא המוביל שבהם - מאבד כ-11% מערכו. במקביל, הבורסה בשנחאי ירדה ב-7%, וגם בסינגפור נרשמת מגמה שלילית חריפה, עם ירידה של יותר מ-8% במדד המניות המקומי.

סוחרים מודאגים על רקע מסכים אדומים בבורסה בניו יורק, צילום: AFP

אם מישהו סבר שהירידות החדות באסיה הן רק הדהוד למפולת שהתרחשה בסוף השבוע בוול סטריט (כאשר מדד S&P500 איבד 10% תוך יומיים בלבד), הרי שהתחזית להמשך המסחר בארה"ב אינה מבשרת על רגיעה. החוזים העתידיים על המדדים האמריקאיים, המהווים אינדיקציה משמעותית לכיוון המסחר הצפוי בפתיחה, מצביעים על המשך המגמה השלילית: החוזים על הנאסד"ק צונחים ב-4.5%, החוזים על הדאו ג'ונס מאבדים כמעט 3%, והחוזים על ה-S&P500 - שחשוב להזכיר, נחשב למדד המשפיע ביותר בעולם - יורדים ב-3.6%.

בשווקים ניכרת גם נימה של אופטימיות זהירה, המבוססת על הערכה אסטרטגית. לאור העובדה שכ-50 מדינות כבר פנו לבית הלבן בבקשה לפתוח במשא ומתן להפחתת המכסים, גוברת ההנחה שהנשיא טראמפ - המודע היטב למתרחש בשווקים - מבין את המחיר הפוליטי הפנים-אמריקאי של זעזועים פיננסיים בסדר גודל כזה. התקווה היא שהבנה זו תוביל את הממשל לגמישות מסוימת ולנכונות להגיע להסדרים מרוככים עם מדינות העולם.

בתוך כך, הנשיא טראמפ נשאל על רמת הכאב בשווקים שהוא מוכן לקבל כתוצאה ממדיניות המכסים, והגיב בחריפות: "אני חושב שהשאלה שלך כל כך טיפשית", אמר טראמפ לעיתונאית.

"אני לא רוצה לראות ירידות בשווקים, אבל לפעמים חייבים לקחת תרופה מרה כדי לתקן בעיה - ומדינות אחרות התייחסו אלינו בצורה כל כך לא הוגנת בסחר", הוסיף הנשיא. תגובה זו מאותתת כי למרות הטלטלה בשווקים, הנשיא נחוש להמשיך במדיניותו, לפחות בשלב זה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר