צילום: אייל קרן // יורם בן סעדון

זה היקב המוצלח שלא הכרתם

בעלים של חברת פטריות ועשבי תיבול, ובשבע השנים האחרונות גם בעלים של יקב בוטיק - רמו (רחמים) בן שושן מוכיח שיש מקום לכל • יחד עם יורם בן סעדון הוא מייצר יין ששווה טעימה

לפני זמן מה קיבלתי מארז יינות לטעימה מיקב שלא הכרתי, בשם "שאטו רמו". השם החשיד פעמיים: פעם ראשונה השם - מי קורא ליקב הישראלי שלו בשם צרפתי כל כך מוחצן ("שאטו"), חשבתי לעצמי. ופעם שנייה עלה חשד, כי מה זה בכלל "רמו"? גם התווית, שנראתה מתאמצת יתר על המידה להיראות צרפתית, לא הוסיפה. אבל כשטעמתי את היין הראשון, הכל התחבר. יין לבן חומצי מרענן, מזנים צרפתיים שכמעט אינם בנמצא בישראל (קלרט, גרנאש לבן ועוד), טעם נפלא ושונה ממה שאנחנו מכירים פה בישראל. כשפתחתי את בקבוק היין השני זכיתי לטעום יין אדום אלגנטי, עשיר ועשוי במדויק. מי זה הרמו הזה, ואיך לא שמעתי עליו עד היום? החלטתי להרים טלפון למספר שהיה רשום על התווית ולקבוע פגישה.

מתברר שרמו הוא רמו (רחמים) בן שושן, בעליה של חברת הפטריות הטריות ועשבי התיבול "מרינה" (במשותף עם קרן סקיי), המשווקת את תוצרתה בכל הארץ. הרבה פחות מפורסמת היא העובדה שרמו שותף בשנים האחרונות בקבוצה שרכשה את השליטה ביקבי כרמל, ועוד פחות מכך יודעים שהוא מחזיק ביקב בוטיק - שאטו רמו - במושב חוסן הגלילי, ממש מאחורי הבית שלו, במתקן שגדלו בו בעבר נבגי פטריות לפני שהועברו למקום חדיש וגדול יותר. 

את היקב הוא הקים לפני כשבע שנים, בשותפות עם יורם בן סעדון, המשמש יינן (אוטודידקט), אחרי 40 שנה של ייצור יין עצמאי בכמות קטנה במושב גורן הסמוך, שבן סעדון משמש בו גם רב. המעורבות היומיומית של רמו ביקב מצומצמת, כנראה תוצאה של עסקים גדולים ומגוונים - ובן סעדון, יחד עם בנו דודו, מתפעלים אותו ביד רמה. 

בן סעדון חי את היין. הדיבור שלו נלהב, הידיים שותפות בשיחה ומורגש מאוד כי מבין שלל עיסוקיו הנוספים (שוחט, מוהל, מפקח כשרות ורב המושב, כאמור), היין הוא זה שממלא אותו באושר. "אני אולי נראה רגוע, אבל לפני חודש, תוך כדי הבציר – נראיתי אחרת לגמרי", הוא מספר.

"ההיכרות בין המשפחות היא ארוכת שנים", מוסיף בן סעדון, "אבל לפני כשבע שנים אבא של רמו טעם לראשונה את היין שלי, התלהב, סיפר לו, וכשנפגשנו הוא הציע לי להיכנס איתו לשותפות בהקמת היקב. סגרנו את העסקה במקום בלחיצת יד. ככה פשוט".

הגליל המערבי נשאר אולי אחד האזורים האחרונים בישראל שאינו מפורסם ביינותיו - אבל נדמה כי גם זה לא לאורך זמן. כיום כבר פעילים באזור כמה יקבים, שחלקם אף קולטים את הענבים מהכרמים המקומיים, ובהם יקב כישור, יקב קפסוטו, יקב שטרן, יקב עבייה ועוד, וכאמור גם שאטו רמו. הכרמים פה מפיקים ענבים בעלי איכות גבוהה עם טאץ' ייחודי - אולי בגלל הקרבה לים, אולי בגלל הגובה או סוג האדמה, ואולי שילוב של כולם גם יחד. "את הענבים הלבנים שלנו אנחנו מקבלים מכרמים מאזור פקיעין, ממש פה לידנו, אבל האדומים עדיין מגיעים מרמת הגולן וממרום הגליל", הוא מספר, "יש לנו הסכמים לטווח ארוך עם בעלי הכרמים, והם מקפידים לטפח אותם לפי הסטנדרטים שלנו".

בעוד האדומים נעשים בסגנון קלאסי מזנים כמו קברנה סוביניון, שיראז ופטי ורדו, את היינות הלבנים עושה בן סעדון מזנים מפתיעים מאוד - קלרט, גרנאש לבן, רוסאן ומרסאן, שמזוהים עם עמק הרון הצרפתי ונדירים בישראל. "כתבי היין אולי מתלהבים מהלבנים שלנו", הוא משתף, "אבל קשה למכור את היינות הללו. הצרכנים בישראל לא מכירים את הזנים האלה ומחפשים גוורצטרמינר ושרדונה. אולי בסוף ניכנע להם ונעשה גם יינות כאלה, אבל אני מקווה שלא על חשבון המיוחדים".

רושמי טעימה, יקב שאטו רמו

פרזיה 2017 - ממסך המורכב בחציו מגרנאש לבן, 40% רוסאן והשלמה של מרסאן, כולם מאזור פקיעין. גון היין כמעט שקוף, ובחך טעמי תפוח ירוק, לימון, מעט אננס, שקד ורמזים למלח ים. היין חומצי ורענן, קריספי ומינרלי, שילוב בין עמק הרון למשהו ישראלי יותר. שונה ומפתיע (79 שקלים).

פטי ורדו, גורן 2016 - מסדרת הבסיס של היקב, שנושאת את שם המושב שבו נולד ומתגורר בן סעדון. מועשר בכ־10% קברנה סוביניון והתבגר בחביות כשנה. גוף עסיסי, שופע פרי טרי עם מעט טעמים ירקרקים. בסיס מצוין - תנו לנו בסיס כזה בכל יום - וגם אחלה מחיר (69 שקלים).

חוסן בלנד 2016 - ממסך של קברנה סוביניון, שיראז ופטי ורדו שהתיישן כשנה וחצי בחביות אלון, כ־20% מהן בשימוש ראשון. בעל צבע בורדו עמוק, באף ניחוחות פרי שחור מתון, פלפל שחור, איקליפטוס ואדמה טרייה. מעניק תחושה של בורדו למרות תוספת השיראז - יין אלגנטי (89 שקלים).

גרנד בלנד 2016 - מורכב מקברנה סוביניון (77%) משני כרמים - שעל שבצפון הגולן ומירון, ועוד 23% פטי ורדו מאזור דלתון. גוף מלא וקטיפתי, עמוס טעמי שזיפים, אסנה ושוקולד בלגי. צעיר וטאני, אבל נגיש כבר כעת. אהבנו מאוד (109 שקלים). 

קברנה סוביניון 2013 - יין הדגל של היקב, על טהרת הזן אמנם, אך מכרמים שונים. צבע היין אטום וכמעט שחור, והוא בעל ארומות אינטנסיביות של גרגירי יער כהים (אוכמניות, דובדבנים), משולבות בכאלה שמקורן בחבית (אספרסו ושוקולד), מתקתקות פירותית וגוף מלא. נפלא כעת, אך יגיע לשיאו בעוד כמה שנים (200 שקלים, 139 שקלים לבציר 2016).

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו