משקיע כסף בארצות הברית? קבל ויזה

החל מה-1 במאי: אזרחים ישראלים שיבקשו להקים עסק בארה"ב יוכלו לקבל אשרת שהייה ועבודה מסוג E2 • ההשקעה הנדרשת המשוערת: כ-150 עד 200 אלף דולר • עודד רוז, מנכ״ל לשכת המסחר ישראל-אמריקה: "עידן חדש ביחסים הכלכליים בין שתי המדינות"

פספורט לארה"ב (אילוסטרציה) , צילום: Getty Images

עכשיו זה רשמי: מ-1 במאי ישראלי שישקיע בארצות הברית יוכל לקבל אשרת עבודה. שגרירות ארצות הברית בישראל הודיעה היום (שישי) כי החל מתחילת החודש הבא, ניתן יהיה להגיש בקשה לוויזת המשקיעים היוקרתית E-2, המאפשרת לישראלים לשהות ולעבוד בארצות הברית, בכפוף להתחייבות שהשקעתם תיצור מקומות עבודה במשק האמריקאי.

קבלת אשרת 2-E מותנת בעיקר בכך שמבקשה יוכיח שהוא מעמיד לרשות העסק שיפתח, הון עצמי בסכום מספק כדי להבטיח את מימון העסקתו בתקופת ההקמה, וכן שהעסק יצור מקומות עבודה לאזרחים אמריקנים. למעשה בינואר 2017 אישרה ממשלת ישראל את התקנות ההדדיות עם ארצות הברית המאפשרות קבלת אשרת E-2 לישראלים שמעוניינים לעבוד בארצות הברית, ומסוג ב-5 לאמריקנים שירצו לעבוד בישראל על בסיס השקעה בישראל. היות ובישראל לא היה קיים מסלול של מתן אשרת עבודה לאזרח זר על בסיס השקעה, היה צריך לתקן שורה של תקנות ו-ועדת הפנים של הכנסת נדרשה לאשרן. 

"אשרות אלו יובילו לעידן חדש ביחסי המסחר בין ישראל ואמריקה. אני מאמין שמהלך זה יוביל לשיתופי פעולה בקרב היזמים הישראלים והאמריקאים ולשגשוג במשק הישראלי" הסביר עודד רוז, מנכ״ל לשכת המסחר ישראל-אמריקה.

עידן חדש ביחסי המסחר בין המדינות // צילום: רויטרס

גם אייפא"ק התגייסו לטובת החקיקה

את המהלך לקידום אשרות העבודה ההדדיות יזם וקידם בעשור האחרון עו"ד צבי קן תור, שותף במשרד עוה"ד קן תור & עכו, העומד בראש ועדת האשרות בלשכת המסחר ישראל אמריקה. לדבריו, במונח השקעות מסחריות ניתן לכלול גם גם עיסקי מזון מכל סוג, מספרות, מוסכים, שירותים אישיים וכל עסק קמעוני בעל יחוד. לשכת המסחר מתכננת לקיים מספר סמינרים על מנת להדריך את הגורמים שיביעו עניין להגיש בקשות לקבלת האשרות.

עד כה, ישראלים שרצו לקבל אשרה עבודה בארה"ב, גם לצורך פתיחת עסק, נאלצו לעמוד בתנאי סף מחמירים כגון הוכחת ידע ייחודי, הישגים יוצאי דופן, וותק תעסוקתי או דרישה מן המבקש להוכיח כי בעבר כבר  ביצע  סחר ממשי בין המדינות. 

אישור מתווה האשרה פותח דלת למשקיעים פרטיים וחברות אשר ישקיעו בארצות הברית בכל תחום עסקי, בהיקפים שיביאו ליצירת מקומות עבודה לעובדים אמריקנים. בכלל זה חברות סטארט-אפ ישראליות, אנשי עסקים, יהלומנים, חברות שיווק, נדלן וגיוס הון.

לדברי קן תור, התקנות אף יוצרות מצב שבו לראשונה בהיסטוריה של ישראל, יוכלו רק אזרחי ארצות הברית לקבל אשרת עבודה בישראל על בסיס השקעה, ויוכלו להישאר בישראל לתקופה שמעל 63 חודשים, ובן הזוג יוכל לקבל אשרת עבודה כללית. 

עו"ד צבי קן תור הסביר שקידום האמנה נעשה בתיאום עם רשות האוכלוסין, שתמכה וסייעה לאורך כל הדרך. כדי לקדם את התהליך גויסה גם אייפא"ק שפעלה להגשת חוק קצר וספציפי, שמאשר את הענקת האשרה לאזרחי ישראל, ושנחתם על ידי הנשיא אובמה במאי 2012. לדברי עו"ד צבי קן תור ישראל תהפוך למדינה ה-40 עימה יש לארצות הברית הסכם E-2.

אייפא"ק התגייסה ואובמה חתם על החוק כבר ב-2012 // צילום: אי.אף.פי

 

התשובות ניתנו באמצעות עו"ד צבי קן תור. 

מה הקושי עימו התמודדו הישראלים עד כה מבחינת נהלי הממשל האמריקאי למתן אשרות עבודה?

בכל אחת מהאשרות הקיימות קיימים תנאי סף מחמירים שרבים מהישראלים לא הצליחו לעמוד בהן:

אשרת L-1: אשרה זו ניתנת רק לאנשים שעבדו עבור חברה מסוימת ברצף לפחות שנה אחת, במשך שלוש השנים שקדמו לבקשת הויזה, בתפקיד בכיר, מינהלי או ניהולי (L-1B), או בתפקיד שדורש ידע מקצועי מעמיק בתחומי העיסוק של החברה (L-1B), ואשר ימשיכו לעבוד בתחומי ארצות הברית באותה חברה, או בחברת בת אמריקאית שלה, בחברה קשורה או בחברת האם של המעסיק הנוכחי.

אשרת1-E: בכדי להיות זכאי לוויזת E-1 על המועמד ממדינת האמנה לעסוק בסחר בהיקף רחב שעיקרו (51 אחוזים לפחות) מתקיים בין מדינת האמנה לבין ארצות הברית. כמו כן, החברה האמריקאית והעובד הזר חייבים להיות בני אותו לאום. לדוגמא, אזרח ישראלי יכול לקבל ויזת E-1 רק אם יועסק בארצות הברית על ידי חברה שהבעלות בה היא לפחות 50 אחוזים ישראלית.

אשרת H-1B מאפשרת כניסה של מועמדים מקצועיים לארצות הברית על בסיס זמני, לצורך עבודה במקצוע או בתחום ההתמחות המסויים שלהם, שמצריכה יישום מעשי ותיאורטי של ידע מקצועי ביחד עם תואר ראשון (לפחות), או תואר מקביל לו. האשרה כפופה למכסה, אותה ניתן להגיש בתאריך מסוים.

האם גם השקעה נמוכה יכולה לזכות את היזם בקבלת האשרה?

במסגרת התנאים לא נקבע סף מינימלי להשקעה ואף השקעה של 150-200 אלף דולר, תוכל לזכות את המבקש בקבלת האשרה. הדבר נתון לשיקול הדעת של הקונסוליה שבוחנת את הסכום המדובר על פי הקריטריונים הקשורים בגודל ההשקעה יחסית לגודל הארגון. ההשקעה חייבת להיות גבוהה יותר מסכום המספיק למחייה של המגיש והמשפחה. תכלית ההסכם הינה ניתוב השקעות תוך יצירת מקומות עבודה לישראלים ולאמריקנים כאחד ועל כן, במסגרת התוכנית העסקית, יידרש המבקש להוכיח כי השקעתו צפויה ליצור מקומות עבודה. 

האם כל חברה ישראלית עשויה ליהנות מפריצת הדרך לישום החוק?

כאשר אומרים "השקעות מסחריות" הכוונה היא לכל עסק קמעונאי בעל ייחוד שרק ניתן להעלות על הדעת. הדבר אף כולל נציגויות מסחריות בארצות הברית של חברות ישראליות או אחרות, שנפתחות במימון אזרח ישראלי ומאוישות על ידי אזרח ישראלי. אשרת ה-E-2 מהווה פתרון לחברות ההייטק והסטארט-אפ הישראליות, שעד היום התקשו מאוד בקבלת היתרי עבודה לעובדיהן. המהלך נולד בעקבות תלונות ובקשות של חברות ישראליות רבות לפעול לתיקון המציאות הבלתי אפשרית שבה הן לא יכולות לפעול בארצות הברית, לשלוח עובדים ישראלים, לנהל את השיווק בעזרתם או ליזמים לעבוד בארצות הברית באשרת עבודה רגילה.

האם תוקף האשרה מוגבל בזמן?

בניגוד ליתר האשרות בהן התוקף לזמן השהייה המירבי בארצות הברית, מוגבל בזמן והארכתו כרוכה בתהליך פרוצדורלי מורכב, האשרה החדשה ניתנת לפרק זמן של חמש שנים, ניתן להאריך אותה באופן אוטומטי. לצד זאת, לגבי חברות שהוקמו לאחרונה, צפויה האשרה להינתן לפרק זמן של שנה או שנתיים אשר בסיומן תיבחן הבקשה מראשיתה, במיוחד ביחס להיקף ישום התוכנית העסקית.

האם השקעה בשוק ההון האמריקאי עונה על הקריטריונים לקבלת האשרה?

הישראלים הרבים אשר השקיעו בשנים האחרונות בארצות הברית ברכישת דירות לא יוכלו לעשות שימוש בהשקעתם לקבלת אשרות עבודה, זאת מכיוון שמדובר בהשקעה פסיבית אשר אינה יוצרת מקומות עבודה חדשים. גם השקעה בתיק מניות לא תהווה השקעה לעניין זה. תנאי נוסף הינו שעל העסק  להיות פעיל ואמיתי. כך למשל, בחור שמחזיק בביתו מספר יצירות אומנות ומוכר אותן מעת לעת, סביר להניח כי הרשויות לא יראו בכך עסק פעיל לעומת מצב בו מבקש האשרה מראה כי הוא מחזיק בגלריה לאמנות ומעסיק מספר עובדים.

האם ניתן מכוח התקנה לקבלת אשרה להקמת מלכ"ר בארצות הברית? 

העסק הוא עסק מסחרי פעיל ואמיתי – תנאי זה שולל למעשה את האפשרות לקבל ויזה ככל שמדובר על התארגנות שאיננה עסקית כגון הקמת מלכ"ר, אגודת ידידים או התארגנות פוליטית.

איך מגישים את הבקשה? אילו טפסים צריכים לצרף? למי מגישים?

את הבקשה יש להגיש לקונסוליה בתל אביב ולא לרשות ההגירה של ארצות הברית. מדובר על יתרון משמעותי שכן לקונסול בישראל יש זיקה משמעותית יותר לנעשה בארץ. כמו כן, יש לצרף מכתב מלווה ואת התוכנית העסקית. תוקף הזמן הצפוי לקבלת תשובה - מספר חודשים קצר וזאת בניגוד לפרק הזמן שאורכת בדיקת הבקשות לאשרות אחרות.

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר