יום החריף הבינלאומי: 3 מתכונים לוהטים

אוהבים חריף? מתכונים לנתחוני עוף עם פלפל ירוק חריף, כנפיים בצ'ילי ומרק טום יאם - וגם המלצות למנות לאכול בחוץ

צילום: לירון אלמוג // נתחוני עוף, זוקיני, פטריות ופלפל ירוק חריף

כמה שאני אוהבת חריף, כאילו הייתי נצר לשושלת סינית / תאילנדית עתיקה או לפחות בעלת שורשים עמוקים בצפון אפריקה. אך לא, אני שעטנז תרבויות שהכי חריף ומתובל הוא פלפל שחור ושום. המטבח הפולני והבוכרי לא מכירים צ'ילי מהו. אך אני כבר ישראלית מצויה ועל כן חובבת תחושת הצריבה המוכרת אולי, בשל תחושת הכאב שנוצרת על ידי החריף, הגורמת לשחרור אנדורפינים, הידועים כמסייעים לשיכוך כאב ולשיפור מצב הרוח. אולי מפני שעבודתי המאומצת במטבחה של צ'ימיצ'נגה הרגילה אותי לסף טעם חריף גבוה, עד כי החריף פשוט טעים לי.

לכבוד יום החריף הבינלאומי שנחגג בחריפות רבה בתחילת השבוע, הנה כמה מנות לוהטות במיוחד ברחבי הארץ וכמה מתכונים ביתיים שיחממו את האווירה. 

נתחוני עוף, זוקיני, פטריות ופלפל ירוק חריף


צילום: לירון אלמוג

רשימת חומרים ל-4 מנות:

800 גרם נתחוני עוף דקים 

2 יח' זוקיני

1 סלסילת פטריות שמפיניון (250 גרם)

8 יח' ברוקומיני

4 ענפי בצל ירוק (החלק הלבן והירוק)

3 שיני שום פרוסות

4 פרוסות פלפל ירוק חריף (או יותר)

4 כפות רוטב סויה

4 כפות שמן זית

מיץ לימון טרי לפי הטעם

מלח לפי הטעם

פלפל שחור גרוס לפי הטעם

אופן ההכנה:

1. פורסים את הזוקיני והפטריות לפרוסות דקות.

2. חולטים את הברוק ומיני במי מלח רותחים במשך דקותיים.

3. חותכים למקלות את החלק הלבן והירוק של הבצל הירוק ומפרידים ביניהם. 

4. במחבת גדולה מחממים שמן זית, מוסיפים את החלק הלבן של הבצל הירוק, זוקיני ופטריות ומקפיצים יחדיו.

5. אם יש צורך מוסיפים מט שמן זית.

6. מוסיפים ברוקומיני, את החלק הירוק של הבצל, שום ופלפל חריף ומקפיצים יחדיו במשך שניות אחדות.

7. מוסיפים את נתחוני העוף ומבשלים ביחד עם תערובת הירקות . מוסיפים סויה, מיץ לימון ומתבלים במלח ופלפל לפי הטעם. 

8. מגישים מיד.

מתכון לכנפיים חריפות ברוטב פיקנטי של צ'ילי, סילאן וסויה-באדיבות רשת אגאדיר

המצרכים (6 מנות):

2.5 ק"ג כנפי עוף נקיות ומחולקות

1/4 כוס קמח

1 כף פפריקה מתוקה

שמן עמוק לטיגון הכנפיים

בצל ירוק פרוס לפרוסות דקות, באלכסון


כנפיים של אגאדיר // צילום: דן פרץ

לרוטב:

1/2 כוס רוטב צ'ילי מתוק מסונן (חשוב לסנן אותו קודם מהפלפלים ואז למדוד ליטר וחצי)

1/4 כוס רוטב צ'ילי חריף

5 כפות סילאן

1 כף רוטב סויה איכותי

2 שיני שום כתושות

1/2 כפית מלח

אופן ההכנה:

1. מערבבים את כל חומרי הרוטב, ניתן להכין יום קודם.

2. מערבבים את הקמח עם הפפריקה.

3. מחממים שמן בסיר עמוק (לא במחבת). 

4. מקמחים את הכנפיים בציפוי דק מאד של קמח ומטגנים בשמן כ- 7 דקות (חשוב לטגן בכל פעם כמות קטנה כדי שהשמן לא יתקרר יתר על המידה)

5. בינתיים יוצקים את הרוטב לקערה עמוקה. 

6. כשהכנפיים מטוגנות מעבירים מיד, בעודן חמות אל הרוטב ומערבבים מעט עד שכל הכנפיים מצופות במעט רוטב. 

7. מניחים בצד, רצוי בתוך תנור שחומם מראש ל- 120 מעלות וחוזרים עם הפעולה עד שכל הכנפיים מוכנות.

8. מעטרים ברצועות בצל ירוק ומגישים חם.

מתכון למרק טום יאם חריף (מתכון למנה אחת)-באדיבות שף לאון לאוגנקי, השף החדש של רשת ג'פניקה

מצרכים:

חלב קוקוס - 75 מ"ל

ציר עוף - 180 מ"ל

מלח - 1 כפית

מיץ לימון 2 כפיות

סוכר - 1 כפית

מחית טום יאם - 1 כפית (אפשר לקנות בחנויות מוצרים מהמזרח )

פטריות - 15 גרם

חזה עוף - 50 גרם

אטריות שעועית - 20 גרם

בצל ירוק - 3 גרם

כוסברה - 3 גרם


מרק טום יאם // צילום: גליה אבירם ו-YCD ATMOSPHERE

אופן ההכנה:

1. מרתיחים את ציר העוף, מוסיפים את רצועות חזה העוף.

2. מבשלים 3 דקות. 

3. מוסיפים את מחית הטום יאם ואת הירקות (למעט הבצל הירוק והכוסברה)

4. מוסיפים מלח, סוכר וחלב קוקוס. 

5. מבשלים עוד 2 דקות. 

6. מוסיפים אטריות שעועית (שהושרו במים למשך 30 דקות), כוסברה, טבעות בצל ירוק, מיץ לימון ומורידים מהאש.

7. ניתן לקשט עם שתיים-שלוש טבעות צ'ילי.

ואם בא לכם לאכול מנות חריפות בחוץ, אלה חלק מהמומלצים:

הסחוג הכי טעים שיש מוגש בכל סניפי ביתא קפה, אני "מחזקת" בממרח הירוק והטעים הזה כריכים, סלטים וגם פסטה. את הסחוג הביתי והנפלא ניתן לרכוש הביתה במחיר של 7 ₪ ל-100 גרם. מומלץ להזמין מראש.

טייגר לילי התאילנדית המתובלת מגישה, נאם טוק: נתחי פילה בקר צרובים (Rare) עם בצל ירוק, בצל סגול, כוסברה, למון גראס, נענע, צ‘ילי שאטה גרוס, אורז קלוי ולימון.מחיר: 46 ₪. וגם, פאת פת: תבשיל חלב קוקוס בקארי אדום עם בקר או עוף או בשר לבן עם פלפל אדום, במבו שוט, בזיליקום ושעועית ירוקה מחיר: 74 ₪


נאם טוק בטייגר לילי // צילום: יח"צ

במסעדת חוות צוק של החוואי תומר צוק והשף אסף שנער יש מנות חריפות ומעניינות כמו סלט שקדי טלה עם עגבניות שרי, פלפל חריף, צנונית חווה וכוסברה 68 ש"ח.

צ'ילי קון קרנה טלה ושעועית שחורה עם פלפל צ'יפוטלה ופלפל חריף עם אורז 68 ש"ח.

בייבי שרימפס טריים מטוגנים שלמים מוקפצים בתערובת שאטה ותבלינים עם צ'יפס 84 ש"ח.

בפישופ  מציעים קלאסיקה של חריימה מרוקאי, פילה דג ברוטב מרוקאי חריף של עגבניות, שום  וכמובן פלפל חריף. מוגש עם טחינה וחלה טרייה. 65 ₪.

פיצת הצ'יזי קראסט המפורסמת של פיצה האט בתוספת רוטב סרירצ'ה ופלפל חלפיניו המתלווה למוצרלה בקצוות. הפיצה מגיעה בשתי רמות חריפות: פלפל חלפיניו ירוק- פיצה חריפה, פלפל חלפיניו אדום, פיצה חריפה מאוד. חובבי הטעם הפיקנטי יהנו מצ'יזי קראסט חלפיניו ירוק בעוד שמיטיבי הלכת, אלו שבאמת מכורים לחריף, יהנו מצ'יזי קראסט חלפיניו אדום 79.90 ₪

ברשת ג'ירף מחממים את החורף עם מרק סיני ,המרק החדש גדול ועשיר, והוא משמש כארוחה בפני עצמה. הוא מבוסס על ציר בקר צלול, ויש בו נתחי בקר רכים שבושלו ארוכות. יחד איתם יש במרק גם כיסוני וון טון ממולאים בעוף, אטריות סומן עדינות (אטריות חיטה יפניות), פטריות שיטאקה, כרוב סיני ובצל ירוק. המרק מתובל בג'ינג'ר ולמון גראס, מה שמעניק לו ניחוח לימוני מרענן. אפשר לקבל אותו בגרסה חריפה או לא, לפי הטעם. מחיר: 56 ₪.

ג'פניקה מציעה את המרק הקלאסי בוורסיה ספייסית: מרק תאילנדי אותנטי חריף עלבסיס חלב קוקוס, ציר דגים, ציר עוף אסיאתי ותבלינים תאילנדיים: למון גראס, קפיר ליים וגלנגל, בתוספתירקות וכמובן צ'ילי אדום חריף. המרק מוגש עם אטריות שעועית ובקישוט כוסברה, עם ירקות / עוף / פירות ים לפי בחירה. 28-39 ₪

רשת פלאפל גבא בבעלותו של השף לירן גבאי, מציעה את המנה המרוקאית המוכרת- דג חריימה מרוקאי ברוטב חריף, בין יתר התבשילים הביתיים- סביח, חומוס עם שקשוקה וכמובן המרקים המפורסמים, ב-45 ₪.

מסעדת סוהו הראשל"צית מציעה פאד תאי סוהו ספיישל- אטריות אורז רחבות, ברוקולי, פטריות פורטבלו, שעועית ירוקה, בצל ירוק, בטטה, בשר אנטריקוט קצוץ דק, שמן כמהין נענע פלפל חריף, סויה ומעט רוטב פטריות מחיר: 62

במסעדת "מריפוסה" בקיסריה מוגשת מנת קלמארי מטוגן, סלט חריף של אטריות זכוכית, כוסברה, בוטנים וג׳ינג׳ר 52 ₪

רשת אגאדיר, מציעה כנפיים חריפות ברוטב פיקנטי של צ'ילי, סילאן וסויה, שיפתחו לכם את התיאבון לפני ההמבורגר. 33/43 ₪

רוטב סרירצ'ה של מאסטר שף, מקורו של רוטב הסרירצ'ה הוא בתאילנד, בעיירת חוף קטנה בשם סרי ראצ'ה. הרוטב שימש לתיבול פירות ים ומאכלים אסייתיים המטוגנים בשמן עמוק, והוא עשוי פלפלים חריפים מזן סרירצ'ה, חומץ, סוכר ושום. 

אידיאלי לשדרוג מרינדות ורטבים ומקפיץ מנות בשר, דגים ואפילו סנדוויצ'ים או מרקים.

עד לקרקר הגיע החריף. "כרמית" ממתקים השיקה החודש דווקא מוצר שאינו מתוק, אלא חרפרף,  קרקר דגנים עם צ'ילי פיקנטי מתוך סדרת הקרקרים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר