לרוב היצרנים יש שמות של שחקני כדורסל זרים ואת רוב הזנים אנחנו לא באמת מכירים, אבל היינות מסלובניה ומקרואטיה הולכים ומתגלים כאחת ההפתעות המרעננות והכדאיות ביותר שתוכלו להיתקל בהן.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
אל היינות המעולים ברובם של מריאן סימצ'יץ' הסלובני, שביקר כאן לפני כמה חודשים, הצטרפו יינות מרתקים לא פחות של יצרנים נוספים. רובם לא מזכירים אפילו את היינות הלבנים שאנחנו רגילים לשתות. במסגרת חודש יינות סלובניה וקרואטיה שיתקיים השנה לראשונה במסעדת אלבה בתל אביב, תוכלו להתנסות בלא מעט יינות כאלה, שייפתחו למכירה בכוסות וממנות שיותאמו להם במיוחד. מתוך התפריט, שבו זנים דוגמת סוביניונאס, מלבזיה, ריבולה ג'אלה ועוד, בחרתי את חמשת היינות הסלובניים־קרואטיים שעליהם לא כדאי לכם לוותר.
בנוונוטי, מלבזיה איסטרסקה 2012
מלבזיה הוא שמה של קבוצת זנים, שלמרות שמם המשותף אין ביניהם שום קשר. מלבזיה איסטרית הוא זן שמגיע מחצי האי האיסטרי בקרואטיה, וליין שנעשה ממנו יש ריחות טרופיים נעימים מלווים במינרליות קלה. המרקם שלו סמיך ועגלגל, מלווה בתסיסה קלה והחמיצות נעימה במיוחד. נכון, זה לא היין הלבן שיישנה את חייכם, אבל במחיר כזה יהיה לכם קשה מאוד להשיג יין שעשוי יפה כל כך.
המחיר: כ־100 שקלים
קבאי, בלי פינו 2010
פינו בלאן הוא אחד הזנים הלבנים הפחות מוכרים לנו. בספרות מגדירים אותו לפעמים "השרדונה של העניים" ומתייחסים אליו כאל ענב לא ארומטי, שעדיף לעשות ממנו יינות יבשים צעירים. מי שכתב את הערך הזה לא טעם כנראה את הפינו בלאן של יקב קבאי מסלובניה, יין שעבר השרייה בת 24 שעות, על הקליפות, והתיישן שנה בחביות. יש לו ריחות נהדרים של פרחים ומינרלים, חמיצות מעולה וסיומת מרירה, שבמקום להסתדר בחך על פי הספר עושים בו מסיבה חסרת מעצורים ומשמחת מאוד.
המחיר: כ־120 שקלים
מוביה, ריבולה 2010
ריבולה הוא עוד זן לבן שאנחנו לא מכירים מספיק. האזכור המתועד הראשון שלו הוא משנת 1296. על פי המסורת, מתסיסים את היין עם הקליפות ומבצעים השריות בנות כמה ימים. הריבולה של יקב מוביה הסלובני נעשה מגפנים בנות שישים ויותר. הוא תסס במכלי עץ, התיישן שנה וחצי בחביות ובוקבק ללא סינון. ריחות הפרי שלו יעיפו את הראש שלכם אחורה מרוב עוצמה, המגע שלו עם החך מלא, טעמי הפרי טהורים, עשירים ומלאי הבעה והמבנה המוצק שלו יזכיר לכם יין אדום.
המחיר: כ־120 שקלים
מוביה, ווליקו בלו 2007
משמעות שמו של היין היא "הלבן הגדול". הוא עשוי ברובו ענבי ריבולה, בתוספת סוביניון בלאן ופינו גרי שגדלו בכרמים אורגניים. הענבים שנבצרים באותו זמן תוססים יחד ללא תוספת שמרים במכלי עץ, והיין מתיישן שלוש שנים וחצי בחבית ושנה נוספת בבקבוק לפני שהוא יוצא לשוק. זהו יין גדול ומרשים, עם ריחות טרופיים, סוביניון־בלאניים באופיים, לצד מינרליות לא מוכרת. הגוף שלו גדול ומרשים, והחמיצות הטבעית, הגבוהה ומלאת החיים שלו הופכת אותו למהנה במיוחד.
המחיר: כ־140 שקלים
מטוסביץ', אלבה רובינה 2008
הוא נעשה בקרואטיה ממאה אחוז ענבי מלבזיה איסטרית, שנסחטו במהירות, בלי מגע עם הקליפות, והתיישן שנה בחביות עץ אלון. יש לו ריחות מרתקים של שמרים, וניל, שקדים ירוקים, חמאה ואגוזים. המבנה שלו מרשים במיוחד, עשיר מאוד אבל מרוכז ומוצק, הטעמים מאוזנים והסיומת יבשה ומהנה במיוחד. יין נקי ומורכב, שדורש לא מעט תשומת לב, אבל מחזיר בתמורה לא מעט הנאה ועניין.
המחיר: כ־110 שקלים
yairgath@gmail.com