האם העורב האפור עדיין שולט - ולאן נעלם הבולבול הממושקף? מסקנות מדוח ספירת הציפורים

עלייה של 11% במספר הציפורים שנצפו בישראל לעומת שנת 2024 • מיינה מצויה ודררה, שני מינים פולשים, ממשיכים להתפשט• המיזם האזרחי הגדול לניטור ציפורים בישראל מתקיים זו השנה ה-20

דוכיפת . צילום: איתן קאופמן

ממצאי מבצע ספירת הציפורים השנתי שנערך בתחילת השנה זו הפעם ה-20 פורסמו היום (שני). מתברר כי מבחינת מספר הציפורים שנצפו, הייתה עלייה של 11% לעומת שנת 2024. עלייה זו ככל הנראה קשורה להפוגה בלחימה, למזג האוויר הנעים בימי הספירה וכן גם לעלייה לרשת של אתר משודרג לאיסוף המידע על התצפיות.

עשרת מיני הציפורים השכיחים ביותר בישראל, צילום: המרכז הישראלי ללימודי הרפובליקה האזרחית

מבחינת מספר המינים שנצפו, עולה מהדוח כי השנה דווחו 144 מיני ציפורים שונים, כאשר מספרן הכולל של הציפורים שדווחו הוא 51,863 פרטים. המינים הנפוצים ביותר בישראל הם: עורב אפור, מיינה מצויה, יונת הבית, צוצלת ודררה. מינים אלו מככבים גם במבצעי הספירה הקודמים וכל המינים האלו הם כאלו המסתגלים היטב לסביבת אדם.

עורב אפור בירושלים. הנפוץ ביותר, צילום: אורן בן חקון

מבצעי ספירת מיני הציפורים השנתיים מלמדים גם על מגמות רב שנתיות ברמת השכיחות של מינים בולטים שונים ברחבי הארץ. בכל הנוגע לכך גם השנה בלטה העלייה בשכיחות המיינה והדררה, שני מיני ציפורים פולשות. במקביל, נצפתה יציבות יחסית במספרים של פרטי העורב האפור והיונה. מנגד נראתה ירידה בשכיחות דרור הבית והבולבול הממושקף.

דררה. נרשמה עוד עלייה בשכיחותה, צילום: ברוך אלרט

המדידה של הציפורים לימדה עוד כי הבדלים אזוריים ממשיכים להתקיים בתחום המגורים של הציפורים המצויות בארץ: בדרום, דרור הבית הוא השכיח ביותר. תוכי נזירי נצפה בעיקר באזור המרכז, ככל הנראה בשל טעויות זיהוי עם הדררה .

ספירת הציפורים השנתית היא מיזם מדע אזרחי בין לטווח ארוך טווח אחר שינויים באוכלוסיות ציפורים ביישובים בישראל. המיזם מתקיים מאז 2006 הספירה מנוהלת על ידי המרכז הישראלי למדע אזרחי במוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, אוניברסיטת תל אביב, החברה להגנת הטבע והמרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר.

מיינה. ממשיכה לככב בפסגה, צילום: ברוך אלרט

מטרת הספירה לקבל היא תמונת מצב עדכנית על מגוון של ציפורי בר בערים ובאזורים מיושבים (כמו אזורי תעשייה, כציע פעילויות שיקומיים, בסיסי צה"ל וכדומה), שינויים בתפוצת המינים, לא סופי נתונים שיהוו בסיס מדעי למחקרים עתידיים בתחום ולקדם מיזמים המיטיבים עם גם הציפורים. ושלווה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר