חומוס "אבו ברי" | צילום: אסף קרלה

החומוסייה האהובה בגליל סגורה: בינתיים הבעלים משתפים במתכון המנצח

עקב המצב, חבריי גיא ושמוליק, חברי ילדות שלי, סגרו את "חומוס אבו ברי" בקיבוץ אילון • עכשיו הם מפנקים חיילים בדוכן "חומוס המפונים" בפרוד • קבלו ארבעה מתכונים

גיא ברי ושמוליק אקיוז הם שני חברי ילדות שלי ממעלות־תרשיחא. גיא עבד בחברת אבטחה, ושמוליק הכין גבינות מעולות במשק של ההורים של אשתו, אסתי. בימי שישי גיא הכין חומוס וחילק בין החברים.
במהלך הקורונה, כשהעולם נעצר, גיא פתח את "חומוס אבו ברי" בקיבוץ אילון, גם כדי להגשים את אהבתו לבישול וגם כדי להיות בתעסוקה. הוא הציע לשמוליק להיות שותף - ויחד הם עשו חיל.

ב־7 באוקטובר הם ארזו כמה דברים ועזבו את האזור עד יעבור זעם. היום שמוליק נמצא במלון בטבריה ומבשל לקהילה במטבח של המלון. קשה לו מאוד, והעשייה מרגיעה אותו קצת. את גיא העבירו לקיבוץ פרוד, שם הוא הנדס סוג של מטבח עם אינדוקציה ופלטת שבת, וכעת הוא מכין ארוחות ל־100 מפונים מהקהילה.

מימין: גיא ברי, יוסי שטרית ושמוליק אקיוז, צילום: אסף קרלה

אבל מסורת החומוס נמשכת: בימי שישי שמוליק וגיא מפעילים יחד דוכן מיוחד לפינוק חיילי צה"ל, שנקרא "חומוס המפונים". קבלו ארבעה מתכונים מעולים מתוך התפריט שלהם.

מסורת החומוס נמשכת, צילום: אסף קרלה

חומוס "אבו ברי"

המצרכים:

√ 500 גר' גרגירי חומוס הדס, מושרים
בקירור ל־12 שעות לפחות
√ 1 כפית סודה לשתייה
√ 250 גרם טחינה
√ 1 לימון סחוט 
√ 1 כפית מלח 
√ 1 כפית סוכר חום
√ 2 כפות שמן זית
√ 1 צרור פטרוזיליה 

אופן ההכנה:

1. שוטפים את גרגירי החומוס ומבשלים עם כפית של סודה לשתייה עד שהגרגירים רכים מאוד. 
2. מסננים את הגרגירים מהנוזל ושומרים כוס ממנו, לצד כמה גרגירים לקישוט.
3. מכסים את הסיר ומניחים במקרר למשך כ־4 שעות. 
4. מכניסים למעבד מזון את גרגירי החומוס, מוסיפים להם את נוזל הבישול ששמרנו בצד ואת כל שאר המרכיבים מלבד הפטרוזיליה, וטוחנים.
5. ניתן להוסיף מים קרים לפי הצורך, עד שמגיעים למרקם חלק.
6. מצלחתים את החומוס ומוסיפים במרכזו את הגרגירים ששמרנו, קצת שמן זית ואת הפטרוזיליה הקצוצה.

סביח בצלחת, צילום: אסף קרלה

סביח בצלחת

המצרכים:

√ 1 חציל חתוך לקוביות ומטוגן 
√ 1 ביצה קשה פרוסה
√ 1 כוס גרגירי חומוס מבושלים
√ טחינה
√ לקישוט: שמן זית, פטרוזיליה
ועמבה (אם רוצים)

אופן ההכנה:

1. מצלחתים קצת חומוס ומניחים במרכזו את החציל ואת הביצה הקשה. 
2. מניחים על החציל גרגירי חומוס מבושלים ומזלפים טחינה מעל.
2. מקשטים ומגישים.

גם עם קציצות דגים,

קציצות דגים 

מצרכים:

לקציצות:

√ 300 גרם לברק טחון גס
√ 200 גרם סלמון טחון גס
√ 2 שיני שום קצוצות
√ 1 חופן כוסברה קצוצה
√ 1 חופן פטרוזיליה קצוצה
√ 1 בצל בינוני קצוץ דק 
√ 1/2 כפית פלפל לבן
√ מלח דק

לרוטב: 
√ 6 שיני שום פרוסות דק 
√ 2 פלפלי שושקה אדומים חתוכים לרצועות
√ 1 פלפל ירוק חריף חתוך לרצועות
√ 3 פלפלי שאטה יבשים
√ 1 כף פלפל צ'ומה 
√ 1 כף פפריקה
√ 1 לימון כבוש פרוס דק
√ 1 ו־1/2 כוס מים
√ 1/2 כפית מלח
√ 1 חופן כוסברה קצוצה

אופן ההכנה:

1. מערבבים את כל מרכיבי הקציצות ומכינים כדורים.
2. בסיר שטוח מטגנים במעט שמן את שיני השום ואת רצועות הפלפלים, עם פלפל צ'ומה, פפריקה ולימון כבוש.
3. מוסיפים את המים, את המלח ואת הכוסברה ומערבבים. מביאים לרתיחה ומבשלים למשך 10 דקות. 
4. מוסיפים את הקציצות ומבשלים על אש בינונית עם מכסה סגור למשך 15 דקות.  
5. מניחים כתוספת על חומוס, מפזרים מעל כוסברה טרייה ומגישים. 

עם ז'עלוק, צילום: אסף קרלה

ז'עלוק - סלט חצילים

המצרכים: 

√ 2 חצילים בינוניים 
√ 4 פלפלים אדומים
√ 1 פלפל ירוק חריף 
√ 3 עגבניות תמר
√ 1 בצל בינוני 
√ 1 חופן כוסברה 
√ 1 לימון סחוט
√ 2 כפות שמן זית 
√ 1/2 כפית כמון
√ מלח 
√ פלפל שחור 

אופן ההכנה:

1. שורפים את החצילים, את הפלפלים, את העגבניות ואת הבצל על אש גלויה.
2. מקלפים את החציל ואת העגבניות ומסננים מהנוזלים. 
3. קוצצים דק את בשר החציל עם מעט קליפה שרופה, חותכים את שאר הירקות הקלויים לקוביות ומערבבים בקערה עם שאר המרכיבים.
4. מניחים כתוספת על חומוס ומגישים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר