מאז השמיע הנשיא האמריקני קלינטון את ה"שלום, חבר" על קברו של יצחק רבין ז"ל, הוא קיבל אצלנו מעמד של קדוש. הדברים (שנכתבו עבורו) העניקו לו דימוי של חבר אמת. וכך, בימים ההם בתוכנית האירוח הנצפית ביותר בארה"ב, של ג'יי לנו, המציא המגיש בכל ערב בדיחה חדשה על פרשת לוינסקי - וכך עשה במשך יותר משלוש שנים - ישראל נותרה אי של הערצה לחבר האמיתי שהאמנו שיש לנו.
עכשיו מתברר שלחברות הזו יש מחיר: חצי מיליון דולר. בשקלים, זה מעט פחות מ־2 מיליון שקלים. זהו הסכום שאותו יגבה הנשיא האמריקני לשעבר תמורת הרצאה במרכז האקדמי פרס.
נלך אל המספרים: חצי מיליון הדולר ישולמו לקלינטון עבור 45 דקות של הרצאה, כלומר, יותר מ־11 אלף דולר לדקה. תמורת הסכום הזה קלינטון יפגין בפני העולם כולו עד כמה אנחנו, ויש לשער גם נשיא המדינה, יקרים לליבו.
למה דווקא חצי מיליון? על פי פרסומים בכלי תקשורת בארה"ב ובבריטניה, הנשיא לשעבר אכן גורף סכומי עתק תמורת הרצאותיו. מהנתונים שפורסמו עולה כי מאז פרש קלינטון מהנשיאות ועד החודש האחרון הוא כבר גבה 106 מיליון דולר מהרצאות. בממוצע הוא מקבל לכל הרצאה 189 אלף דולר, ולפי גירסה אחרת, 195 אלף דולר.
לנשיא האמריקני לשעבר יש מחירון שונה לאירועים שונים. על פי הפרסומים, טווח המחירון של קלינטון לכל הרצאה נע בין 28 אלף דולר ל־750 אלף דולר, כאשר הקו המפריד הוא גביית 200-150 אלף דולר להרצאה בתוך ארה"ב, וסכומים גבוהים יותר תמורת הרצאות בחו"ל.
נראה שהתשלום הגבוה ביותר שקיבל היה 750 אלף דולר להרצאה אחת באירוע של יצרנית מכשירי הסלולר אריקסון. זה היה בהונג קונג. לעומת זאת הוא הסתפק ב־700 אלף דולר עבור הרצאה מטעם עיתון בלאגוס, ניגריה, 550 אלף דולר שולמו לו עבור הרצאה בסין, ו־500 אלף דולר עבור הרצאות בהולנד, באוסטריה ובאיחוד האמירויות.
אולם היו לקלינטון גם הרצאות שתמורתן היתה נמוכה יותר אף שהתקיימו מחוץ לארה"ב. בבריטניה שילמו לו 100 אלף ליש"ט (כ־153 אלף דולר) בממוצע.
מכאן שהסכום שגובה קלינטון עבור ההרצאה בישראל הוא מהגבוהים ביותר. פרס יהיה אורח הכבוד באותה הרצאה, והוא אולי ידידו הטוב של קלינטון - אבל לא עד כדי כך שהחבר האמריקני יעשה למארגנים הנחה לכבודו.
עכשיו מגיעים לשאלה מי משלם את הכסף. מבדיקת "ישראל היום" עולה כי מדובר במרכז האקדמי פרס בשיתוף הקרן הקיימת לישראל. קק"ל העבירה למרכז האקדמי חלק מהסכום, שמצידו השלים את החסר.
המרכז האקדמי סירב אתמול למסור תגובה לעניין. זהו מוסד ציבורי, אבל שקיפות ציבורית? הם לא שמעו על זה. ואילו מטעם קרן קיימת נמסר שהם לא שילמו ישירות, ושבכלל מדובר בכספי תורמים, ולא בכספי ציבור. זהו טיעון מוזר למדי: קק"ל כולה קיימת בזכות תרומות. האם יש בתקציב קק"ל אגורה אחת שהיא לא כספי ציבור?
בכל מקרה, מדובר ככל הנראה בהרצאה היקרה ביותר בתולדות המדינה. למחרת ההרצאה אמור קלינטון להשתתף בוועידת הנשיא ולקבל שם עיטור של כבוד. כך שאם לדייק, העיסקה עם קלינטון היא זו: אחרי הסכמתו לקבל מאיתנו חצי מיליון דולר ורשות לשאת נאום, אנחנו ניתן לו עיטור כבוד. אם השאלה "איפה הכסף" עדיין מעניינת את שר האוצר, ובכן, הנה תשובה חלקית: בבזבוזים על קלינטון.
במסכת אבות נאמר כך: "כל אהבה שהיא תלויה בדבר - בטל דבר, בטלה אהבה". האהבה של קלינטון, כך נראה, תלויה בחצי מיליון דולר. אגב, גם במשרדים של קלינטון סירבו אתמול להגיב, בנימוס.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו