| צילום: Pexels

מה ההבדל בין אפריטיף לדיז'סטיף?

לפעמים, גם כשאנו משקיעים בארוחת ערב חגיגית עבור אורחים מיוחדים, יש תחושה שהערב פשוט מתנהל באווירת "זבנג וגמרנו" אחרי שעות של הכנות והתארגנויות, כל הסיפור נגמר תוך 30-40 דקות. ככה זה איתנו הישראלים, אנחנו פשוט רגילים להתנפל על האוכל ולהמשיך הלאה לחוויה הבאה. אם חיפשת דרך חדשה להכניס ראש אחר לארוחות הערב שלך ותמיד חלמת לתכנן דינר פארטי בסטייל, מומלץ להקדיש מחשבה למשקאות שנגיש בארוחה. על אף שבארץ מדובר במנהג פחות נפוץ, הטקס של שתיית המשקה לפני הארוחה מקודש בכל רחבי אירופה. הוא יוצר רגע לפני הארוחה שמכניס את כולם לאווירה, מזמין את כולם להתאסף ולשוחח קצת ופותח את התיאבון. גם בסיום הארוחה, המשקה האלכוהולי הנכון יכול לעשות יופי של סגירה. משקאות אלו שפותחים וסוגרים את הארוחה מכונים גם "אפריטיף" ו"דיז'סטיף". כאן, נסביר מעט על כל אחד מהם ועל ההבדלים ביניהם.

בשיתוף פאנקו

מועד ההגשה
ההבדל המתבקש ביותר בין אפריטיף ודיז'סטיף הוא השלב בארוחה בו הם מוגשים. האפריטיף מוגש בתחילת הארוחה ונועד לעורר את החך ולהכין את הגוף לארוחה הגדולה שלפניו. לרוב האפריטיף יהיה יבש, אם כי לעתים מוגשים גם משקאות מתוקים. ברוב המקרים הוא יוגש עם מתאבן קטן כמו אגוזים או גבינה, אך לעתים יוגשו מנות זעירות המכונות גם "משעשע חיך" (או "אמוז בוש" בצרפתית). המילה אפריטיף מגיעה מהמילה הלטינית "אפרייר", שמשמעותה 'לפתוח'.

דיז'סטיף לעומת זאת, הם משקאות אלכוהוליים המוגשים לאחר ארוחה כדי לעזור להרגיע את הקיבה ולקדם את תהליך העיכול. משקאות אלו נוטים להיות בעלי אחוז אלכוהול גבוה יותר מאשר אפריטיפים. לרוב יהיה מדובר במשקאות בעלי טעם מר יחסית. יש המאמינים מאמינים שתכולת העשבים המרוכזת עוזרת בתהליך העיכול.

המקורות ההיסטוריים
אפריטיפים ודיז'סטיפים מלווים ארוחות אירופאיות במשך מעל 1,500 שנה. עם זאת, הם מהווים חלק בלתי נפרד מהתרבות הקולינרית החל מהמאה ה-19 בבתי הקפה של איטליה והאופנה הזו אומצה לבסוף בצרפת. אופנה זו, השפיעה גם על יצרני התרופות. כימאי מקומי בשם ג'וזף דובונה (שכיום ישנו אפריטיף ידוע על שמו), השתמש בתבלינים ועשבי תיבול כדי להסוות את טעמה המר של תרופה נגד מלריה שפיתח ויצר משקה שנעשה פופולרי באירופה.

המהלך שבו פותח הדיז'סטיף הוא למעשה הפוך ושימוש בתחילת דרכו למטרה רפואית בלבד. תזקיקי כוהל מרים וחזקים נרשמו עבור מחלות רבות במהלך ימי הביניים והעת החדשה ורק באמצע המאה ה-17 הם התחילו לככב על שולחנות הסעודה.

סוגי המשקאות
אפשרויות האפריטיף הפופולריות ביותר על שולחנות סעודה כוללות ורמוט, פסטיס ומשקאות אניס אחרים, שרי יבש ושמפניה.

משקאות הדיז'סטיף הנפוצים יהיו לרוב חזקים ומרים יותר וכוללים יינות מועשרים כמו שרי, מרטיני ומדיירה, ברנדי וקוניאק לסוגיהם ותזקיקי פירות אחרים כמו גראפה או שנאפס. בנוסף, נפוצים מאוד ליקרים עשבוניים כמו סמבוקה, שרטרז, יגרמייסטר וביטר.

המנות שמוגשות לצד המשקה
אפריטיפים מוגשים בדרך כלל עם חטיפים מלוחים קלים. גם אם אנו לא מעוניינים להכין משהו מורכב מדי, מעט זיתים, חמוצים או תערובת אגוזים יעשו לגמרי את העבודה. לאלו מאיתנו שרוצים להשקיע מעט יותר, פלטת נקניקים מושקעת או ברוסקטות קטנות עם ממרחים יכולות לככב מעולה לצד אפריטיף מפנק.

עם זאת, לצד הדיז'סטיף לרוב לא יוגש מזון. זהו למעשה הדבר האחרון שיוגש בארוחה, גם לאחר הקינוח. מכיוון שהוא נועד לעודד עיכול, אין כל צורך להגיש משהו נוסף לידו. לעתים, ניתן להגיש עוגייה קטנה כדי להפיג את טעמו המר.

בשיתוף פאנקו