תמיד שזוף. טראמפ. צילום: רויטרס

האם זו הסיבה שטראמפ מרגיש צורך להשתזף באופן מלאכותי?

נשיא ארה"ב ספג לא מעט ציניות על השימוש המוגזם שלו בשיזוף מלאכותי לאורך השנים – אך האם ניתן להסביר את הצורך שלו בשיזוף הזה באופן מדעי?

[object Object]

אמנם, טמפרטורות הקיץ על פני כדור הארץ מטפסות לאיטן, אך למעשה, בחלקים רבים בעולם השמש הזורחת מדי בוקר לא עושה זאת באותה עוצמה כפי שזרחה באמצע העשור הקודם. זו המסקנה ממאמר של צוות מחקר בינלאומי שמפורסם היום ב-Advances in Atmospheric Science ומסוכם עבורנו ע"י קלוד.

הסקירה, שנוהלה ע"י מרטין וילְד מהמכון הטכנולוגי הלאומי של שווייץ בציריך לצד שלושה מדענים ממוסדות שונים בסין, מצביעה על תופעות של "עמעום" ו"הבהרה" של אור השמש שמגיע לפני כדור הארץ, הקשורות בעלייה בזיהום אוויר ויישום פתרונות אנרגיה נקייה (בהתאמה). פרופסור מרטין ווילד מהמכון הפדרלי השוויצרי לטכנולוגיה (ETH Zurich) מסביר כי כמות אנרגיית הקרינה הסולארית המגיעה לפני כדור הארץ אינה יציבה לאורך השנים.

מדידות ארוכות-טווח מראות ירידה בקרינת השמש בחלקים גדולים בעולם משנות ה-50 עד שנות ה-80 – תופעה שקיבלה את הכינוי "עמעום גלובלי" – ולאחר מכן התאוששות חלקית, המכונה "הבהרה", באתרי תצפית רבים.

סין מספקת סביבה מתאימה במיוחד להבנת השפעות הקרינה של אירוסולים (חלקיקי זיהום באוויר), בשל הזיהום הרב בה, שגורם לכך שלעתים תושבי המטרופולינים התעשייתיים הגדולים בה לא רואים את השמש במשך שבועות. החוקרים מצאו כי הזיהום הזה הביא לירידה מתמשכת ומשמעותית בקרינת השמש במדינה משנות ה-60 עד שנות ה-90, והתחלת מגמת היפוך בשנות ה-2000, עם התאוששות קלה בלבד בשנים האחרונות.

זיהום אוויר מדלקים מאובנים ופליטות פחמן מוגברות לאורך השנים יכול ממש "ליירט" קרינת שמש נכנסת ולמנוע ממנה להגיע לפני כדור הארץ. ככל שיש יותר זיהום באטמוספרה, פחות אור שמש מגיע לאדמה.

עכשיו, לאחר שסין החלה להפוך מגמה זו על ידי הפחתת זיהום אוויר, יותר אור שמש מגיע לפני השטח, מה שעשוי להיות בעל יתרונות מצטברים, כולל הגדלת ייצור אנרגיה סולארית.

אמנם, אנשים מבוגרים שנולדו בשנות ה-40 וה-50, לפני ה”עמעום”, כנראה לא באמת הרגישו אותו, אבל אי אפשר להתחמק מהמחשבה האם בכל זאת, כמה מהם איכשהו חשו בכך שהם מקבלים פחות אור שמש, ופנו לפתרונות כמו מיטות שיזוף וספריי שיזוף מלאכותיים, שהנשיא טראמפ הוא אחד המשתמשים המוכרים ביותר שלהם.

בכל מקרה, השינויים בזמינות אנרגיית השמש על פני עשורים הם קריטיים לא רק להיבטים שונים של שינויי אקלים וסביבה, אלא גם בעלי חשיבות משמעותית להערכת משאבים בסקטור ייצור האנרגיה הסולארית הצומח, ומשפיעים על בריאות האדם ואורח החיים המודרני.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו