X

למה בניו-יורק חיברו סמארטפונים לרכבות?

רשות התחבורה העירונית חיברה סמארטפונים של גוגל לקרונות באחד מקווי הרכבת התחתית. כעת הם טוענים שבזכות זה, בפעם הבאה שאתם בניו-יורק תיתקלו בהרבה פחות שיבושים במערכת המטרו שלה

תגיד בזמן בזכות גוגל? הסאבוויי בניו-יורק. צילום: Tim Gouw / Pexels

רשות התחבורה המטרופולינית של ניו יורק (MTA) הודיעה לפני מספר שבועות על תוכנית פיילוט במאבק נגד עיכובים ושיבושים בשירות הרכבת התחתית, באמצעות טלפונים חכמים. לא, הם לא התחילו להשתמש במוביט כדי לעקוב אחר זמני ההגעה של הרכבות. הטקטיקה שלהם היתה הרבה יותר מפתיעה. ביקשנו מקלוד להסביר לנו למה בניו-יורק, “כל רכבת צריכה סמארטפון".

המהלך הוא שיתוף פעולה עם גוגל, שהציעה לסוכנות התחבורה הציבורית להשתמש במכשירי פיקסל – הסמארטפונים הממותגים של גוגל – כמכשירים מתוחכמים לזיהוי פגמים במסילות במהירות וטיפול בהם לפני שהם משפיעים על הנוסעים.

היוזמה, שקיבלה את הכינוי TrackInspect, מייצגת את הפריסה הראשונה מסוגה בארה"ב, המשתמשת בטכנולוגיה צרכנית לפתרון אתגרי תשתית מורכבים. הרעיון פשוט להפליא: סמארטפונים רגילים של גוגל במארזי פלסטיק סטנדרטיים הותקנו על קרונות רכבת R46 הפועלים בקו A. דמטריוס קריצ'לו, נשיא סוכנות התחבורה של העיר ניו יורק, הסביר כי "היכולת לזהות פגמים במסילות במהירות חוסכת לא רק כסף, אלא גם זמן – הן לאנשי צוות והן לנוסעים”.

מה שהופך את הסמארטפונים הללו ל"מפקחי מסילות" יעילים הם החיישנים והמיקרופונים המובנים שלהם, הקולטים את הרעידות והדפוסים הקוליים העדינים שעשויים להצביע על בעיות מתפתחות במסילה. כאשר הרכבות עוברות במערכת הרכבת התחתית, הטלפונים אוספים נתונים באופן רציף, ושולחים אותם בזמן אמת למערכות מבוססות ענן.

הנתונים שנאספו – שכללו 335 מיליון קריאות חיישנים, מיליון מיקומי GPS ו-1,200 שעות אודיו במהלך הפיילוט הראשוני – מוזנים לאלגוריתמים של בינה מלאכותית ולמידת מכונה הפועלים בענן של גוגל. מערכות אלו מנתחות דפוסים כדי לזהות פגמים פוטנציאליים במסילות שעלולים להישאר בלתי מזוהים עד שהם גורמים לשיבושים בשירות.

התוכנית אינה מבטלת מומחיות אנושית, אלא משפרת אותה; מפקחי מסילות בוחנים מיקומים שסומנו על ידי מערכת הבינה המלאכותית כמועדים לתקלות, ומספקים משוב שמאמן עוד יותר את המודל לזהות מתי הוא צפה את התקלות נכונה ומתי הוא טעה.

תוכנית הפיילוט כבר הדגימה דיוק מרשים; לפי גוגל, TrackInspect זיהה 92% ממיקומי הפגמים שנמצאו על ידי מפקחי מסילות, מה שמרמז על כך שהטכנולוגיה יכולה להאיץ משמעותית את זיהוי הבעיות ופתרונן. כל זה מבלי לפתח חיישנים ייעודיים לרכבות – תהליך שדורש זמן ותקציב מרובים – ובמקרה זה, מכיוון שגוגל ניסתה לקדם את הרעיון, היא אף לא גבתה מ-MTA כסף על המכשירים, ההתקנה ושירותי הענן כלל.

רף פורטנוי, מנהל הטכנולוגיה הראשי של ה-MTA, הצהיר כי "הפיילוט משנה את כללי המשחק ואת האופן שבו אנו מתחזקים ומנטרים את תשתית הרכבת התחתית שלנו".

בעקבות התוצאות המבטיחות, MTA מתכוונת להרחיב את התוכנית. הסוכנות פרסמה בקשה להבעת עניין, המזמינה חברות אחרות עם יכולות חישה או ניתוח דומות להצטרף לתוכנית. החזון של הסוכנות כולל הרחבת פריסת בדיקות מסילות מונעות בינה מלאכותית בכל מערכת הרכבת התחתית ושיפור שיתוף הנתונים בין צוותי תחזוקה ומערכות בינה מלאכותית, כדי להפחית שיבושי שירות לא מתוכננים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר