כאבי גב כרוניים מהווים בעיה משמעותית עבור מיליוני אנשים ברחבי העולם, ורבים מהם פונים לתרופות אופיואידיות להקלה. אולם, מחקר חדש מציע אלטרנטיבות בטוחות יותר שעשויות להיות יעילות באותה מידה. קלוד מבשרת לנו על הדרכים להפחית כאב בעזרת לא יותר מהמוח שכבר יש לנו.
מחקר קליני שפורסם ב-JAMA Network Open עקב אחר 770 מבוגרים הסובלים מכאבי גב תחתון כרוניים במשך שנה שלמה. המחקר השווה בין שתי גישות פסיכולוגיות כתחליף לטיפול באופיואידים. להפתעת החוקרים, שתי הגישות הובילו לשיפור דומה.
המשתתפים חולקו לשתי קבוצות טיפול:
- טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) – מתמקד בשינוי דפוסי חשיבה והתנהגויות לא מועילות. המשתתפים לומדים לזהות מחשבות שליליות על כאב ולהחליפן במחשבות בונות יותר.
- טיפול מבוסס מיינדפולנס (MBT) – מלמד מודעות וקבלה של חוויות ברגע הנוכחי. במקום לנסות לבטל את הכאב, המיינדפולנס עוזר לפתח יחס שונה אליו באמצעות טכניקות כמו מדיטציה ותרגילי מודעות גופנית.
שני הטיפולים כללו שמונה מפגשים שבועיים בני שעתיים בקבוצות בהנחיית מטפלים מנוסים, עם המלצה לתרגול יומי בבית. לאורך 12 חודשי המחקר, שתי הקבוצות הראו שיפורים משמעותיים במדדים מרכזיים: ירידה בעוצמת הכאב, שיפור בתפקוד הפיזי, עלייה באיכות החיים הקשורה לבריאות וירידה במינון האופיואידים שצרכו להקלת הכאבים.
בתחילת הניסוי, המשתתף הממוצע דיווח על כאב בינוני (6.1 מתוך 10), מגבלות תפקודיות משמעותיות, איכות חיים מופחתת ומינוני אופיואידים גבוהים.
השיפורים שנצפו בשתי הקבוצות מאתגרים את הדפוס הטיפוסי של כאב כרוני בעל השפעה גבוהה, אשר בדרך כלל מחמיר עם הזמן במקום להשתפר. העובדה שהמשתתפים שמרו על השיפורים לאורך 12 חודשי המעקב מצביעה על כך שגישות פסיכולוגיות אלו מציעות יתרונות ארוכי טווח.
הממצאים מיתרגמים לאפשרויות טיפול נוספות: מכיוון ששתי הגישות עבדו באופן שווה, אנשים יכולים לבחור בזו המתאימה יותר להעדפותיהם. התוצאות נשארו עקביות גם כאשר הקורונה אילצה מעבר ממפגשי פנים אל פנים לטיפול וירטואלי, מה שמרמז שניתן להעביר גישות אלו ביעילות גם מרחוק – ממצא חשוב לשיפור הנגישות.
בשתי קבוצות הטיפול הופחת מינון האופיואידים לאורך זמן, מה שמציע כי גישות פסיכולוגיות אלו עשויות לסייע בהפחתת התלות בתרופות תוך שיפור ניהול הכאב במקביל.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו