בתעשיית התיירות עדיין מורגש ההלם שיצרה המלצתו של שר האוצר אביגדור ליברמן לאנשי תעשיית התיירות כי "יחליפו מקצוע" וקוראים לממשלה לפעול כדי להעניק סיוע ולמנוע מהמצב להחמיר.
"זאת מכת מוות, חייבים לשקול את ההחלטה מחדש"
חיים סלמי | מנכ"ל רמדה אוליביה נצרת
מדי שנה חודש דצמבר הוא החודש החזק ביותר עבור ענף המלונאות בעיר נצרת. העיר עוטה קישוטי חג, וגם אנו, במלון רמדה אוליביה נצרת, יכולים לדווח על תפוסות סבירות - בעיקר של תיירות פנים, שנהנית מתוכני חג, מארוחות מיוחדות ומשאר פעילויות שתוכננו לחודש זה במלון.
לפתע, בתוך כל האופטימיות הזו, החליטה הממשלה על סגירת שמי ישראל בפני כלל התיירים. נצרת היא עיר של תיירות חוץ. אחרי השקעות גבוהות ומאמצים שיווקיים רבים, הצלחנו במלון רמדה אוליביה לשווק את עצמנו לקהל המקומי, אך אין בכך די. נצרת היא עיר המושכת תיירים מכל רחבי העולם.
סגירת שערי הכניסה למדינה בפני אלה היא מכת מוות לכלל המסחר בעיר, המושתת כולו על תיירות נכנסת. כך, לדוגמה, מצבם של מורי הדרך המקומיים הוא נואש שכן עבודתם של אלו מתבססת בעיקר על תיירות חוץ.אנו מבקשים מממשלת ישראל לשקול שוב את החלטתה התקדימית ולהבין שאתרי התיירות המקומיים, בדגש על נצרת. חייבים לאפשר לתיירים זרים להיכנס ארצה כדי שנוכל להמשיך ולפעול בסטנדרטים גבוהים ובמחירים הגיוניים ונוחים.
ליברמן על סערת מורי הדרך: "ניסוח לא מוצלח" // צילום: ערוץ הכנסת
העובדה שישראלים יכולים לטוס לחו"ל אבל תיירים מחוסנים באופן מלא לא יכולים להיכנס לישראל היא מכה נוראית לענף התיירות הישראלי בכלל ולמלונות בפרט, בייחוד בערים כמו נצרת שבהן הסגירה עלולה להיות גזר דין מוות.
"אוהבי ישראל כבר מאוכזבים מאיתנו, מעדיפים לא לבוא"
ברק ברקוביץ' | מורה דרך
עד תחילת משבר הקורונה, הלו"ז שלי היה מלא לחלוטין - ואז הכל הפסיק במכה אחת, אין אפילו יום אחד של עבודה. מי שמתעסק בתיירות נכנסת, מאוד מתקשה להשתלב בענף תיירות הפנים. הייתי המפרנס היחיד בבית, אשתי התחילה לעבוד במה שהיה אפשר, ואנחנו חווים חיים שלא הכרנו. הילד שלי כבר לא הולך לחוגים, ואנחנו מאוד מתקשים.
כשמרב מיכאלי, שמגיעה ממפלגה סוציאליסטית, אומרת שלגיטימי להקריב את ענף התיירות, זה אומר שאנחנו קורבן, מתים. הפיצויים כבר לא עוזרים. השיח על פיצויים מתנהל כבר כמעט שנה - ולא קורה כלום. הלו"ז שלי חזר להתמלא, היתה אמורה להיות לי גם עכשיו קבוצה להדריך - אבל אז החליטו לסגור את הכל ואין לי כלום. אף אחד לא מפצה אותי, ואני לא יודע מאיפה אני מביא משכורת החודש.
שר האוצר אומר לנו שאנחנו צריכים למצוא מקצוע אחר - איך אמצא? אתה עושה לי מסלול? עוזר לי בזמן שאני לומד מקצוע? אין שום מתווה. ישראל היא המדינה היחידה בעולם למעט מרוקו שהיתה פתוחה לפני האומיקרון וכעת סגורה לתיירים.
הרבה מאוד תיירים שאהבו את ישראל מאוד מאוכזבים מאיתנו. הם כועסים עלינו, ואומרים לי: "אנחנו מעדיפים שלא לבוא, מדינת ישראל לא באמת רוצה אותנו".
אני מקווה שמישהו יתעורר ויראה שמדובר בבני אדם ולא בבובות שאפשר לשחק בהן.
"אם מונעים שימוש בשירותינו - חייבים לתת סיוע במקום"
עוז ברלוביץ | מנכ"ל ארקיע אינטרנשיונל
אנחנו חוזרים ואומרים: על הממשלה לאמץ מדיניות שרווחת בכל המדינות המתקדמות בעולם, לבצע בידול בכניסה לישראל בין מתחסנים ללא מתחסנים ולעודד את האזרחים ללכת להתחסן. בארץ יש קרוב ל־2.8 מיליון אזרחים שאינם מוגדרים מחוסנים. שגרת טיסות עם חזרה לבדיקה ובידוד עד 24 שעות היא תמריץ לאזרחים לגשת להתחסן. ברגע שישנו את המתווה, אנשים יעמדו בתור לחיסון!
אנחנו עוברים שנה מטלטלת, במהלך השנה התייעלנו תפעולית, למדנו לעבוד ולקבל החלטות מהירות, שינינו יעדים בהתאם למדינות אדומות, כתומות וצהובות, פתחנו יעדים חדשים, כבשנו שווקים חדשים וביצענו עשרות טיסות מיוחדות. למדנו להסיט את ערוצי השיווק שלנו לדרישות השוק לפי הנחיות משרד הבריאות.
נופש ותעופה הם המומחיות של חברת ארקיע. עיקר ההכנסות מנופש ומתעופה בשנה נורמטיבית הן בחודשי האביב והקיץ. לצערנו, בקיץ היינו בחצי־סגר עם מספר מצומצם מאוד של יעדי טיסה, ולכן נכנסנו לחורף בצורה קשה. ההנחיות החדשות של הממשלה מאלצות אותנו לשוב ולהצטמצם במספר הטיסות ולצערי גם במספר העובדים. אנחנו זקוקים לסיוע באופן מיידי: סיוע! לא הלוואה או ערבות.
תעופה ישראלית היא נכס למדינת ישראל. בעת הזו, כאשר הממשלה קוראת לא להשתמש במוצר שאותו אנו מייצרים, היא נדרשת לתת סיוע ועכשיו.
"לשלוח אותנו להסבת מקצוע? חטא על פשע"
שירלי כהן עורקבי | סמנכ"ל אשת טורס
זה כמעט שנתיים שענף התיירות מתנהל בצורה משברית. בין גלים נקודתיים של גאות בביקושים, אנו חווים ביטולים, ירידה משמעותית בהזמנות והנחיות שמשתנות חדשות לבקרים. ברוב השנה אנחנו לא מתקרבים לשליש מנפח העבודה שלפני הקורונה.
בדיוק כשהמצב קצת התחיל להשתפר, הגיעה מכה אנושה ממי שהכי אמור לדאוג לעשרות אלפי משפחות שמתפרנסות באופן ישיר ועקיף מענף התיירות: שר האוצר של מדינת ישראל. האמירה האומללה שסיפק מסכנת את הפרנסה של מאות אלפי ישראלים שעובדים בענף ישירות או תומכים בו: סוכני נסיעות, מורי דרך, עובדי המלונות, נהגים ועוד. הפגיעה ניכרת במיוחד בפריפריה שמבוססת על תיירות נכנסת.
חברות התיירות הישראליות הגדולות, שמעסיקות יחד אלפי עובדים, לא קיבלו עד עצם היום הזה אפילו שקל אחד מהמדינה, בניגוד למלונות ולחברות התעופה הישראליות. במקום לתקן את העוול של הממשלה הקודמת, הוא מוסיף חטא על פשע ושולח עובדים מסורים בתעשייה שמכניסה למדינה מיליארדי שקלים בכל שנה לחפש מקצוע חדש.
את החלמאות בתיירות הנכנסת ייקח עוד הרבה זמן לתקן. הממשלה צריכה להשאיר את השמיים פתוחים, כמו בכל העולם. בד בבד, יש לקדם במהירות האפשרית מתווה פיצוי הגיוני לחברות התיירות הישראליות, כפי שנעשה בענפים אחרים. די להצהרות המיותרות, זהו זמן להחלטות ולמעשים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו