קשה לדבר על קונצנזוס כלשהו בימים אלה, אבל אולי בכל זאת הגענו להבנה אחת שמקובלת על חלק נרחב מהציבור: משטרת ישראל, הפרקליטות ובית המשפט נמצאים במשבר עמוק עד כדי כך, שאינם מסוגלים לתקן את עצמם. לו הייתי מאייר, הייתי מוסיף כאן את תמונתו של הברון מינכהאוזן כשהוא מושך את עצמו בשיערו שלו אל מחוץ לביצה, וכך ניצל מטביעה.
ההבנה הזו אמורה להביא למסקנה רדיקלית, לנקיטת צעד שכמוהו לא נראה בישראל, אבל היא לא. הדרישה כעת היא לוועדת חקירה, ולכל היותר דורש הימין הקיצוני ועדה ממלכתית, ולא פרלמנטרית.
את הרעיון הבא שמעתי מיוני סורוצקין, עמית מחקר ב"קהלת", ואני מרחיב אותו: במובנים רבים, הדרך הבטוחה ביותר להפסיד בכל החזיתות בזמן המשבר הנוכחי היא להקים ועדה ממלכתית כזו. הבה ניזכר בבעיה: הפרקליטות והמשטרה, לדעת רבים, הם שני ארגונים אבודים. התנהלותם בשנים האחרונות והמשבר האחרון השאירו מהם רק את תוארם. מה שהגופים האלה צריכים זה את ה"פו"ה" שהמוסכניק כותב לי בחשבונית: פירוק והרכבה.
מסקנות ועדת חקירה יהפכו למסקנות אישיות. ראשים יעופו, כתבי אישום יוגשו וכותרות העיתונים יתפוצצו בגופני ענק מוגזמים. אין כאן לא פירוק ולא הרכבה - להפך. הרושם הדרמטי שמסקנות הוועדה ייצרו רק יהווה הסחת דעת, מראית עין של עשייה, כשלמעשה יחזרו הגופים האלה לאותם נוהלי עבודה רקובים ולאותה תרבות בעייתית שהביאה אותנו אל סף התהום הנוכחית.
אני מציע לקורא לרענן את זיכרונו בשלוש ועדות חקירה שכבר קמו כאן - אגרנט (יום כיפור), אור (אירועי אוקטובר 2000) ושמגר (רצח רבין). הגופים שהיו מושאי החקירות חזרו במוקדם או במאוחר לאותם הדפוסים ולאותן הפאשלות, ורובם ככולם אף הגיעו למקום גרוע יותר.
ועדת חקירה פרלמנטרית לא תציל את המדינה. גם לא ועדה ממלכתית. מה שכדאי שיקרה אלו בחירות שבסופן ישוב הימין לשלטון, אלא שגם זה לא יתקן את המצב. הדבר היחיד שיציל את הדמוקרטיה הישראלית זה שלטון שמתכוון לשלוט.
הימין הישראלי מפחד למשול, וכל זמן שזה המצב - אנחנו נמשיך להידרדר למקום שאליו אנחנו דוהרים.
מה שתעשה ועדת חקירה יהיה להגיע למסקנות שאליהן כבר הגענו, ואם אלו הם פני הדברים - מדוע לא להתחיל ליישם כבר עכשיו?
כך צריכה להתבצע חלוקת הכוח החדשה במפגש הגבולות שבין שלוש הרשויות: חקיקת עומק עוקפת בג"ץ, שינוי השיטה לבחירת שופטים ומתן בכורה לרשות המחוקקת, זו שנבחרה; פיצול תפקיד היועמ"ש והגדרת סמכויות חדשה; הסדרת מעמדם של היועצים המשפטיים כמשרות אמון שתפקידן לייעץ, ולייעץ בלבד; הרחבה דרמטית של מינויים אישיים לתוך מערך הפקידות הממשלתית; הסדרת מח"ש כגוף עצמאי בעל שיניים וסמכויות; ולאחר מכן צריך להגיע צונאמי של מינויים חיצוניים שיחליפו את כל הנהגות הארגונים האלה.
לא צריך ועדת חקירה, צריך כאן רוח חדשה. הגיע הזמן שיהודי ארץ ישראל יחליטו אם הם רוצים להיות קהילה או מדינה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו