הרב צבי יהודה הכהן קוק זצ"ל

40 למות הרצי"ה: איש של רעיון גדול

הרב צבי יהודה זצ"ל נטע בתלמידיו משנה סדורה • ברור היה לכל אחד מהם שמטרתו לעשות למען עם ישראל, ארץ ישראל ותורת ישראל, ושלהם מוקדשים חייו

לפני 40 שנה נפטר הרב צבי יהודה הכהן קוק, שהיה אחד ממחוללי השינוי הגדול ביותר שהיה בישראל מאז היווסדה. הרב צבי יהודה היה בנו היחיד של הרב (אברהם יצחק הכהן) קוק זצ"ל, מי שהקים את הרבנות הראשית ואת ישיבת מרכז הרב, ושהיה הרב הראשי האשכנזי הראשון בארץ.

בעוד נדמה כאילו האב סלל את הדרך ביחס הסובלני לחילוניות (כשהעריץ את החלוצים שמניחים לבנים כשם שהדתיים מניחים תפילין), ודיבר על מדינת ישראל כיסוד כיסא ה' בעולם, ובנו רק המשיך ופסע בדרכו - דווקא בימי הבן התחוללה המהפכה האמיתית, זו שאת הדיה אנחנו שומעים כיום על כל גבעה ביהודה ושומרון, במליאת הכנסת, בבית הלבן ולעיתים גם בבית הדין הבינלאומי בהאג.

ניתן לומר שבלי הרב צבי יהודה - לא היה גוש אמונים, ובלי גוש אמונים לא היינו מצליחים להחזיק ביהודה ובשומרון, כי בלי התיישבות היו ממשלות ישראל מוותרות על חבלי מולדת אלו מזמן. כיום, 150 יישובים, שבהם חצי מיליון איש, שומרים על ארץ ישראל, והם לא היו שם ללא הרצי"ה.

אבל לא רק זה. אחד מהמפעלים החשובים ביותר שנבנו בהשראת תורתו של הרצי"ה היה חינוכי: רשת החינוך "צביה", ישיבת מכון מאיר, מפעל המכינות הקדם־צבאיות וישיבות הסדר רבות, עשו מהפכה אמיתית במפה החינוכית בארץ - הם אפשרו לצעירים ללמוד תורה בלי להיות חרדים. הם התוו קו חדש. כך נולד מגזר.

למרות כל זאת, למי שאינו מתלמידיו הקרובים קשה למצוא ציטוטים מעוררי השראה של הרב, כאלה שיגרמו לאנשים כמו בני קצובר, חנן פורת, משה לוינגר וחיים דרוקמן לוותר על הכל וללכת להילחם עם כל העולם בשביל ליישב את ההרים. גם לא ברור אם בדמותו היה הלהט הכריזמטי של מנהיג סוחף. יכול להיות שהוא היה דווקא עין הסערה, שמסביבו הכל שוצף. זוהי החידה של חייו. תרגום רעיונותיו ותורתו של אביו למעשה הוא אניגמה בלתי מפוענחת, שלא ממש נחקרה ונלמדה עד היום.

ובאמת, סביבו הצטופפו כוחות שיצרו כור אטומי שממנו יצא המפץ הגדול הזה, שאת אדוותיו אנחנו מרגישים עד היום, ועוד נרגיש דורות אחרינו.

הגיעו אל הרצי"ה אנשים עצומים שביקשו להשתייך, להידבק אחד בשני וברעיון גדול, ומצאו בישיבת מרכז הרב את התשובות, את הדבק ואת האות לזינוק.

הרב צבי יהודה זצ"ל השכיל לטעת בתלמידיו משנה סדורה, ולשגר אותם לעולם כחיצים שלוחים, כדי להגשים את האידיאולוגיה הזו בעולם המציאות. הם כמו תאים של ארגון, טעונים במטען חשמלי שבכוחו לשנות מציאות. ברור לכל אחד מהם שהוא שליח, ושמטרתו לעשות למען עם ישראל, ארץ ישראל ותורת ישראל, ושלהם מוקדשים חייו.

תורת הרצי"ה תמשיך את פעולתה בעולם. בעוד דור נראה את נכדיהם של תלמידיו אולי פחות מגזריים, אולי עם פחות כיפות, אבל עדיין נכנסים מתחת לאלונקה בכל אחד מתחומי החיים ובכל מקום בארץ ישראל. אולי הם יצליחו לפענח את החידה שהשאיר הרב צבי יהודה אחריו: איך מיישמים רעיונות גדולים בעולם המעשה?

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...