באמנות אין מקום לחרם פוליטי | ישראל היום

באמנות אין מקום לחרם פוליטי

הערב הייתי אמורה לבלות בהופעה של לורין היל בראשל"צ. אני כל כך אוהבת אותה שהייתי מוכנה לצאת מת"א... יותר נכון, אהבתי אותה, כי הגברת ביטלה - ועוד שלושה ימים בלבד לפני המופע, בעקבות לחץ שהופעל עליה על ידי ארגונים פרו־פלשתיניים ועל ידי רוג'ר ווטרס, בסיסט להקת פינק פלויד, שהחליט בשנים האחרונות לעשות הסבת מקצוע מנגינה להסתה. כזאת שקוראת לאמנים בינלאומיים לא להגיע לישראל.

ריח של מוסר כפול עולה מביטולה של היל. הזמרת זוכת הגראמי, שכבר הופיעה בישראל לפני שמונה שנים, לוקחת אחריות מוסרית לסבלו של העם הפלשתיני, רק איפה האחריות כלפינו - אנשים שרכשו כרטיסים, פינו ערב ומחכים לבואה כבר חודשיים? עוד יותר מקוממת העובדה שיושבת לה הגברת בביתה שבארה"ב וניזונה בעיקר מערוצי חדשות זרים, שלא ממש יודעים מה קורה כאן ולא דואגים לברר את העובדות. האם טרחה היל ללמוד על סבלם של ילדים בדרום הארץ, שהיו נתונים לאזעקות ולהפגזות בלתי פוסקות בקיץ? נראה שלא.

השאלה העיקרית שצריכה להישאל היא לא אם הביטול שלה מוצדק, אלא אם יש בכלל מקום לערב פוליטיקה ואמנות. יש לך קהל שרוצה לראות אותך? תגידי תודה. כל אמן יודע שהצלחה היא לא דבר מובן מאליו ושהיא יכולה להיגמר בכל רגע. חוץ מזה, מה יותר חזק מלשמח אנשים כדי להעביר מסר של שלום?

דעותיו הפוליטיות של זמר כזה או אחר לא אמורות לסנן את הקהל שלו, או של זמרים אחרים. מה הקשר בין השקפת עולמו של רוג'רס לזאת של היל? הרי סביר להניח שמדובר בשתי נקודות מבט שונות, אחרת היא לא היתה מסכימה להגיע לכאן מלכתחילה. היל מזכירה לי ילדה קטנה שנכנעת ללחץ חברתי ונגררת לחרם כיתתי על ילדה אחרת, רק שהיא כבר מזמן לא ילדה. 

הגדילה לעשות אתמול הזמרת האמריקנית דיון ווריק, שאמורה להגיע לארץ בעוד פחות משבועיים, אשר יצאה בהודעה שהיא לא מתכוונת להיכנע ללחץ של ווטרס ושכמותו. ווריק מנמקת את הודעתה בטענה שהיא שומרת את דעותיה הפוליטיות לעצמה וש"לאמנות אין גבולות". והיא צודקת. תארו לכם רופא יהודי שמחליט שהוא לא מטפל במחבל ערבי פצוע. אולי באמת הגיע הזמן שמישהו ינסח שבועה גם לזמרים ולשחקנים. 

ומילה למפיקים שאחראים להגעתה של לורין היל. אתם חלילה לא אשמים, אבל מאחר שאנחנו חיים בישראל, הכתובת קצת היתה על הקיר. הלקח לפעם הבאה הוא לספק לאמנים בינלאומיים תמונה מפורטת יותר של מה שקורה כאן ולוודא שהם לא מתרגשים מהלחץ שאולי יופעל עליהם. במקביל, כדאי לייחצן יותר ברחבי העולם ביקורים של כוכבים דוגמת מדונה ורובי וויליאמס, שגאים ונרגשים להגיע לישראל. 

ואסיים בשאלה להיל: מעניין אם את מבטלת גם הופעות במדינות מסוימות ברחבי ארה"ב שבהן עדיין מתקיימת אפליה נגד אפרו־אמריקנים, או שאולי סיבת הביטול היא רק תירוץ לגחמה כזאת או אחרת של אישיות שידועה בעולם המוסיקה כהפכפכה. כי הפסדנו. גם את. לא נורא, אני אצא במקום זה לדייט.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר