נתניהו ולפיד בימים יפים יותר | צילום: רויטרס

נתניהו ולפיד מציגים: משתה מוקדם מהצפוי

כל מערכת בחירות זה מגיע, גם מימין וגם משמאל, ובמפלגות הלוויין כבר מכירים את זה • התחינות של מרצ והעבודה ללפיד שיפסיק, ואם זה לא יועיל, יגיע תורן של קריאות ה"געוואלד" • לעומת זאת, בימין אין סכנה ממשית של נפילת מפלגה קטנה

"שקרן בן שקרן", כינה בצלאל סמוטריץ' את בנימין נתניהו בהקלטה שבה האשים את ראש הממשלה לשעבר כמי שניהל משא ומתן עם מנסור עבאס להסכם קואליציוני עם רע"מ אחרי הבחירות האחרונות. ההקלטה היא מביכה ובעלת סגנון בוטה וגס רוח, אולם בין השורות סמוטריץ' בעצם טוען שההבדל המהותי בין אנשי הציונות הדתית לליכוד הוא שהראשונים הם אנשי עקרונות והאחרונים ילכו עם כל מי שיעניק להם שלטון. לו הדבר היה תלוי בסמוטריץ', היה מהדהד את המסר הזה עד לסיום יום ההצבעה בשבוע הבא.

והמשתה, למעשה, כבר החל. הפעם אף קצת מוקדם מהצפוי. בכל מערכת בחירות זה מגיע. גם מימין וגם משמאל. במפלגות הלוויין כבר מכירים את זה. צופים את זה ונערכים לזה, ובכל זאת נתפסים לא מוכנים פעם אחר פעם. לא ברור אם נתניהו הוא שהמציא את השיטה, אולם אין ספק כי בעשור האחרון היא רשומה על שמו. כבר בבחירות 2009, כאשר התמודד ראש בראש מול ציפי לבני, החלו המפלגות הגדולות בישורת האחרונה לשאוב את קולות המחנה שלהם, ותפחו לממדים שלא ידעו כמוהם כל הקמפיין.

זהבה גלאון. תשרוד את המשתה של לפיד?, צילום: דודי ועקנין

ב־2015 שב נתניהו על התרגיל, כאשר ביום הבחירות עצמו נאלץ סמוטריץ' להתקשר לנתניהו וזעק: "ראש הממשלה, אתה גומר אותנו!". ב־2019 סבב א' שאיבת הקולות היתה כה מוצלחת, עד שהביאה למפלתו שלו לאחר ש"הימין החדש" של בנט ושקד נפלה תחת אחוז החסימה.

כבר עם התערבותו באיחוד סמוטריץ' ובן גביר, אז באותו ערב שבת בין השמשות, ידעו הצדדים שלא לשמם עושה זאת נתניהו, אלא לרגל המשתה המתוכנן רגע לפני פתיחת הקלפיות. נתניהו, כך ידעו, ירגיש נוח בהרבה לשאוב את קולות הימין לליכוד, ביודעו שיש למפלגת הימין אחריו תוספת שומן שממנה ניתן ליטול נתח נכבד.

הבידול של סמוטריץ', וכן של בן גביר ("נתניהו תקע לי סכין בגב"), הוא חלק ממהלך מתוכנן לעצור את הסחף. בעוד הם מתאמצים להיבדל, נתניהו מתאמץ לחבק. הם יהיו שרים בכירים בממשלתי, הוא מתחייב, כאשר המסר הוא כמובן שאין שום סיבה להצביע להם, אלא למחל.

גם בצד השני למדו את הפטנט. יאיר לפיד, שהחליט שעל יש עתיד להיות גדולה לפחות כמו הליכוד, לא חס על חבריו בשמאל, וגם הוא שלף את הקשית. דיבוריו על הסכמים מדיניים וזכויות הלהט"ב אולי הרחיבו את לב שומעיו מהקהל הרלוונטי, אבל כיווצו בתבהלה את גלאון ומיכאלי, שהבינו מייד שהאמירות הללו מגיעות ישירות על חשבונן. בניגוד לסמוטריץ' ולבן גביר, הן לא התאחדו, והצלחה מרובה מדי של לפיד עשויה להיות הכישלון הקולוסאלי שלהן.

וכמו שהחל המשתה מוקדם מהצפוי, כך החלו גם זעקות השבר. התחינות ללפיד שיפסיק, ואם זה לא יועיל, יגיע תורן של קריאות ה"געוואלד". בפעם הקודמת שעמדה בראשות מרצ היתה זו גלאון לבדה, הפעם תצטרף אליה מרב מיכאלי. אולי בדואט תישמע טוב יותר השוועה לעזרה.

>>כל הבכירים, הפרשנויות - והסקר האחרון: הירשמו לוועידת הבחירות של "ישראל היום" שתיערך ב-27.10<<

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו