כדי למנוע בנייה לא חוקית: האחראים על פינוי המאחז בגוש עציון - ראשי ההתיישבות
פינוי מעלה רחבעם הציף אל פני השטח תופעה של בנייה בלתי מאושרת ובלתי מבוקרת ביו"ש • ראש מועצת גוש עציון: "אנשים עושים מה שהם רוצים"
ביום רביעי האחרון הגיעו כוחות גדולים של מג"ב והמינהל האזרחי למאחז מעלה רחבעם שבמזרח גוש עציון, על מנת לפנות מבנים שהוקמו במקום. אלא שנסיבות חריגות הובילו לפינוי הבתים, שנעשה באופן שקט וללא הפגנות כלשהן. הסיבה: מאחורי הפינוי עומדת בין היתר מועצת גוש עציון.
מדובר בתופעה שמתנהלת רוב הזמן מתחת לפני השטח ולא זוכה לתשומת לב: מערכה עיקשת של מועצות ביו"ש נגד תושבים ישראלים שעושים ככל העולה על רוחם, בונים ללא שום פיקוח וללא שום סדר על אדמות מדינה, ולדברי ראשי המועצות, גם פוגעים בדרך בהתיישבות כולה.
העימות סביב מעלה רחבעם מתרחש כבר שנים רבות. מדובר במאחז שנוי במחלוקת שבו גורמים שונים מקבלים החלטות שלא עולות בקנה אחד עם כללי מינהל תקין כלשהם, וזאת בלשון המעטה. כך, לפני כמה שנים פונו באישון לילה בתים ביישוב על ידי חלק מהתושבים בשל סכסוך. ל"ישראל היום" נודע כי לאחרונה החלו גורמים שונים לשווק שטחים בעשרות אלפי שקלים בגבעה סמוכה למעלה רחבעם - אף שכלל לא מדובר בשטח שלהם.
"פוגע בהתיישבות כולה"
"הם מונעים הקמה של שכונה בת 400 יחידות דיור ועושים מה שהם רוצים", אומר ראש מועצת גוש עציון ומועצת יש"ע, שלמה נאמן. "מדובר בנושא שפוגע בהתיישבות כולה. אני מסרב לשתוק. אנחנו נלחמים בכל מי שבונה על אדמות מדינה, ישראלים, ערבים, כולם. אלו שטחים ששייכים למדינה והם עושים מה שהם רוצים".
זוהי תופעה שמתרחשת בכל יהודה ושומרון."ראשי המועצות מעוניינים לעבוד על פי חוקי התכנון בסך הכל", אומרים גורמים שעוסקים באכיפה ביו"ש. אמנם, מובילי ההתיישבות פועלים כמעט בגלוי לעידוד ההתיישבות הצעירה, שהוקמה בצורה בלתי חוקית, אך גם שם פעמים רבות מדובר ביישובים מוסדרים יחסית. ראשי המועצות, שצריכים לתת תשובות לרשויות, פועלים לא מעט על מנת לקבל אישורים ולא לעשות דברים ככל העולה על רוחם. "אנשים חושבים שבגלל שמדובר ביו"ש אפשר לעשות מה שרוצים, וזה יוצר בלאגן עצום", אומרים הגורמים.
כך, בצד השני של גוש עציון מתנהל כבר כמה שנים מאבק חריג, זאת בשל זהות האנשים שמנהלים אותו. לא ניתן לחשוד באנשי היישוב בת עין כי הם מתנגדים לבנייה ביהודה ושומרון - להפך, אך גם שם לא מעוניינים באנרכיה. בשנים האחרונות התושבים נתקלים בתופעה ביזארית: אנשים מבחוץ שמגיעים עם משאית ובונים בתוך ימים מבנה ארעי, תוך תפיסת שטחים ולעיתים על חשבון התושבים. לאחרונה קיבלו גורמי צבא פניות נואשות מצד התושבים לפעול בנושא, וכך הגיעו פניות גם למועצה. במפתיע, מי שנמצאים לעיתים תכופות משני צידי המתרס, פועלים זה לצד זה לאכוףבנייה - דווקא בצד הישראלי.
