סטודנט התלונן על גזענות - המרצה תבע בתגובה

סטודנט בן העדה האתיופית התלונן ביחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות וטען כי אמירות המרצה כלפיו היו גזעניות • המרצה תבע בתגובה 140,000 שקלים וטען כי מדובר בלשון הרע • פרקליטיו של הסטודנט: "מדובר בתביעת השתקה מובהקת"

אוניברסיטת חיפה. רקטורית ערבייה ראשונה בישראל, צילום: מישל דוט קום

מרצה בבית הספר לתיירות באוניברסיטת חיפה תבע 140 אלף שקלים מסטודנט ממוצא אתיופי, שהתלונן נגדו ביחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות, על התבטאות גזענית במהלך שיעור.

העניין החל כאשר המרצה הוקלט כשהוא נשאל על ידי סטודנט אם ניתן להיבחן בשפה האמהרית כמו בשפות אחרות שבהן ניתן להיבחן. המרצה השיב "אין אמהרית. הם לא יודעים לכתוב באמהרית". כאשר העירו לו על התבטאותו הסטריאוטיפית, טען המרצה שהוא מדבר מידיעה אישית ושאל את הסטודנט מהעדה האתיופית "אתה יודע לכתוב באמהרית?"

היחידה במשרד המשפטים מצאה את התלונה כמוצדקת. בניין משרד המשפטים, צילום: אורן בן חקון

דברי המרצה גררו פרץ צחוק של הסטודנטים בכיתה. הסטודנט הגיש תלונה נגד המרצה ליחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות במשרד המשפטים - שמצאה את תלונת הסטודנט מוצדקת. גם הממונה למניעת גזענות במשרד התיירות בדקה את התלונה ומצאה כי זו התנהגות לא ראויה והביע צער בפני המתלונן.

בית הספר לתיירות המעסיק את המרצה חידד את הנהלים וביקש מצוותי ההוראה ולהימנע ככל שניתן משימוש בהומור ש"יכול להיות בעל משמעויות שונות בהתאם לפרשנות השומע". מנכ"ל בית הספר הארצי לתיירות גיבה את המרצה בטענה, כי מדובר בסך הכל באמירה הומוריסטית.

הסטודנט הגיש תלונה נגד המרצה ליחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות במשרד המשפטים - שמצאה את תלונת הסטודנט מוצדקת

בחודשים האחרונים הגיש המרצה תביעת לשון הרע נגד הסטודנט בבית משפט השלום באשדוד. על פי התביעה, מדובר בשני פרסומי לשון הרע. הראשון, לטענת המרצה, באמצעות שליחת תלונה שקרית שהוגשה ליחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות והפרסום השני הינו שיחת בירור בעקבות אותה תלונה שבה הוצג המרצה כגזען חשוך ומפלה.

אחד ממייצגיו של המתלונן. עו"ד רן כהן רוכברגר, צילום: איליה מלניקוב

לאחר הגשת התביעה פנה ראש היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות, עו"ד אווקה (קובי) זנה, במכתב למנכ"ל בית הספר לתיירות בישראל שבאוניברסיטת חיפה, עם העתקים למשרד התיירות ולהנהלת האוניברסיטה, בדרישה לבדוק את התנהלות המרצה ברדיפה לכאורה של הסטודנט מאז הוגשה נגדו התלונה, בין היתר בכך שהגיש נגדו תביעה.

את הסטודנט הנתבע מייצגים בהתנדבות עו"ד רן כהן רוכברגר ועו"ד לאה בירק, שבכתב ההגנה שהגישו בשמו, ציינו בין היתר כי מדובר בתביעת השתקה מובהקת, המשך ישיר לניסיון להלך אימים על הנתבע שכל "חטאו" היה שהתלונן על הגזענות שהפנה התובע כלפיו וכלפי העדה לגורמים המוסמכים.

תגובה

עו"ד אווקה זנה, ראש היחידה הממשלתית לתאום המאבק בגזענות, במשרד המשפטים: "ממצאי התלונה שהתקבלה ביחידה מלמדים כי יש בהתנהלות המתוארת ביחס למתלונן ולקהילת יהודי אתיופיה כדי לבזותם על בסיס מוצאם. התנהגות זו מהווה התנהגות בעלת אופי גזעני, לכאורה, הפוגעת בזכותו של המתלונן לקבל יחס מכבד ושוויוני במוסד חינוכי. יתרה מכך, אנו מגנים כל ניסיון להגיש תביעות כנגד מי שמתלונן כי נפגע מאפליה או גזענות, וקוראים לכל מי שנפגע מתופעות אלו במרחב הציבורי להמשיך ולפנות אלינו ללא חשש וללא מורא". המתלונן עצמו אמר בתגובה: "נדהמתי כשקיבלתי את כתב התביעה. זה מאוד מתסכל שדווקא מי שפגע בי ובעדה עוד תובע אותי על זה שהתלוננתי. מאז התביעה אני במתח גדול, אני מרגיש שונה ושמסתכלים עלי בגלל צבע העור. לצערי, בגלל המקרה, אני לא מאמין שיאפשרו לי להשתלב מחדש במערך הלימוד וההכשרה ובמקומות עבודה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר