בצל ההסלמה: שבועות קצת אחר בהתיישבות העובדת

מבצע "שומר החומות" ההתפרעויות ברחבי הארץ העיבו על החגיגות המסורתיות בקיבוצים ובמושבים • בנתיב העשרה ובניצני עוז דחו את האירועים: "עברנו למצב של הגנה" • מנגד, בנהלל התעקשו ליצור "שגרה של שעה" ואירחו את תושבי הדרום והמרכז

שבועות בקיבוץ מלכיה, צילום: אייל מרגולין, ג'יני

חג השבועות נחשב לחג החשוב והמיוחד ביותר בשנה בקרב אנשי ההתיישבות העובדת. עגלות מקושטות רתומות לטרקטורים מובילות את ילדי המושב, המושבה או הקיבוץ לשדה גדול, שבו נערכות חגיגות ססגוניות מלוות בשירים ומחולות ששיאן בהבאת והצגת ביכורי יבול השדה, התוצרת החקלאית וביכורי התינוקות שנולדו בשנה שחלפה.

על רקע דעיכת הקורונה, התכוננו בתנועת המושבים לחגיגות גדולות במיוחד בסימן 100 שנה להקמת מושב העובדים הראשון נהלל. תוכננו אירועים כמו תחרות עוגת הגבינה הטעימה ביותר בכל מושב ותחרות העגלה היפה ביותר. אבל המצב הביטחוני וההתפרעויות בכל רחבי הארץ באזורים שבהם קיים חיכוך בין ערבים ליהודים הביאו לביטול החגיגות במועדן מדרום הארץ ועד אזור השרון. ביתר חלקי הארץ הן התקיימו במתכונת מצומצמת יותר מהמתוכנן.

"שבועות, שהוא חג חקלאי, נחשב במושבים לאחד הימים החגיגיים ביותר שבו מעלים על נס את החקלאות לצד ההיסטוריה של המושב. לצערי הרב, בשל המצב הביטחוני, בוטלו השנה רוב האירועים במושבים", אמר עמית יפרח, מזכ"ל תנועת המושבים ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל. "המצב הביטחוני גרם גם לפגיעות רבות בשטחים חקלאיים מדרום הארץ ועד מרכזה ולטרור חקלאי מוגבר".

בר אביטל בחגיגת שבועות בקיבוץ חולתה, אייל מרגולין, ג'יני

שייקה שקד (69) הוא מדור המייסדים של מושב נתיב העשרה בעוטף עזה. על אף השגרה הביטחונית המורכבת שהמושב חווה כבר עשרים שנה, הוא מתקשה לזכור מתי בפעם האחרונה אם בכלל נאלץ המושב לבטל את חגיגות שבועות.

"לא רק שחגיגות השבועות לא התקיימו, כולם נמצאים במרחבים המוגנים או בסמוך אליהם. כלומר לא ניתן לצאת אפילו לעבודה, מלבד חלקה אחת מאוד מצומצמת שהיא צמודה למיגונית", מסביר שקד. "המושב סמוך למחסום ארז וכרגע זה לא מתאפשר, אבל אנחנו לא מוותרים על חג השבועות. אנחנו פשוט דוחים את החגיגות למועד אחר, רגוע יותר".

אלפי רקטות נורו לישראל עד כה בשמונת ימי הלחימה. רבות מהנפילות היו על פי הדיווחים בשטחים פתוחים, רבים מהם הם שטחים חקלאיים. אולם גם ברבים מהמושבים שלא ספגו נפילות של רקטות, מתמודדים עם הצתות שמתבצעות במסגרת ההתקוממות של ערביי ישראל ברחבי הארץ. כך למשל, במושב ניצני עוז שבשרון הסמוך לטול כרם ממזרח ולקלנסווה ממערב, החליטו לדחות את חגיגות שבועות למועד טרם ידוע. את העגלות המסורתיות המקושטות הרתומות לטרקטורים החליפו תורנויות שמירה של חברי המושב על רכושם.

שבועות בקיבוץ כפר המכבי,

"שבועות זה חג החגים של ההתיישבות העובדת. השנה גם נוצר חיבור מושלם בין חגיגות ה-70 לייסוד המושב לחג הראשון שאנחנו חוגגים מאז הקורונה. ממרץ שעבר כל החגים התבטלו לנו, כולל ל"ג בעומר שבוטל בגלל השילוב בין הקורונה למזג האוויר הקיצוני", מסביר שי שדה, יו"ר הועד המקומי של ניצני עוז. "הגענו לשבועות אחרי שכבר הוצאנו את כל הרישיונות מהמשטרה, ומילאנו את כל דרישות הקורונה והבטיחות. זה היה אמור להיות חג מאוד מאוד חגיגי השנה, לרבות טקס הבאת הביכורים והילדים שנולדו בשנה האחרונה, במה פתוחה לכל המוזיקאים במושב ואחר כך גלישה לערב גבינות ויין בתוצרת מקומית.

"לצערנו, באבחת יד עברנו מהכנות לחגיגות גדולות למצב של הגנה, שזה כולל חימוש של כיתת הכוננות וסבב של תושבים מתנדבים למשמרות שמירה של 24 שעות ביממה בהגנה על היישוב", ממשיך שדה לספר. "זה לא מנע פעולות אלימות, שכללו את הצתת מרכז המזון של הבהמות שלנו. זאת הצתה של סמל, כי זה מקום שבו מרוכזות כל ערימות החציר שגידלנו במהלך השנה כדי להאכיל את הפרות והכבשים שלנו. כל חגיגות שבועות בוטלו, אבל אחרי שנחזור לשגרה מסוימת נעשה משהו באיחור. אנשים הכינו המון תבשילים ודברים מיוחדים לחג, אבל אנחנו לא זורקים את זה. לקחנו את כל הדברים שהכנו לחיילים ששומרים עלינו פה בסמוך לגדר ההפרדה. יחסי השכנות עם הערבים היו תמיד טובים ואני חושב שעכשיו נוצר איזשהו קרע שייקח זמן לאחות אותו וחבל, כי אני חושב שהרוב המתון לא נמצא בתוך הבלגאן הזה".

ובמושב העובדים הראשון נהלל, חתן השמחה שלכבוד חגיגות ה-100 להיווסדו ביקשה תנועת המושבים לציין את החגיגות בכל המושבים בארץ, לא נתנו ללחימה ולאלימות בצירים הראשיים וברחובות לבטל את החגיגות.

"הייתה התלבטות מאוד גדולה, אבל בסוף החלטנו כן לחגוג למרות המורכבות כדי שלא יכבו את רוחנו", אמרה תם עייק אבירן, יו"ר הוועד המקומי של מושב נהלל. "נהלל מארחת כל שנתיים את החג האזורי של המועצה האזורית עמק יזרעאל, אבל השנה אנחנו לא עושים את זה. אנחנו מארחים את תושבי הדרום והמרכז, וכפר ויצ"ו נהלל מארח את פנימיית יוענה ז'בוטינסקי מבאר יעקב. בנוסף, חלות עלינו עדיין הגבלות קורונה, אז השנה החגיגה סגורה לנהלל ולאורחיה. יש חגיגה בשדות, טרקטורים וסוסים, אבל יהיה גם הרבה כבוד לאורחים שלנו וגם ליצירה החקלאית. נחגוג בשדות ועם כל הטירוף נעלה על נס את החקלאות המצוינת של נהלל. ניצור לעצמנו שגרה של שעה, ואז בטח כולם יחזרו להיצמד לחדשות בטלוויזיה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר