"איפה היינו עד היום? עשינו, אבל לא מספיק - החל התיקון"

אמיר אשל, מנכ"ל משרד הביטחון דיבר על רפורמת "נפש אחת" והציג את פרטיה: "זה מאוד מורכב, אך החלטנו לצאת עם מה שיש לנו ביד" • התוכנית: הגדלת כוח האדם באגף השיקום ושיפור ההטבות • המהלך הבא: בעוד שלושה חודשים

מנכ"ל משרד הביטחון, אמיר אשל , גדעון מרקוביץ'
מנכ"ל משרד הביטחון, אמיר אשל, צילום: גדעון מרקוביץ'

" אנחנו בתהליך של תיקון", אמר אמיר אשל, מנכ"ל משרד הביטחון היום (חמישי) בתדרוך לכתבים, לאחר שמוקדם יותר משרדי הביטחון והאוצר הגיעו להסכמות ביניהם והציגו את רפורמת "נפש אחת" שלפיה הוחלט כי 300 מיליון שקלים יוקצו עבור הטיפול בנכי צה"ל.

"אנחנו בתהליך של עשיית החוב המוסרי של מדינת ישראל מול נכי צה"ל. ליבנו ותפלותנו ותקוותנו עם איציק סעידיאן שנלחם על חייו"

שיתוף הפעולה עם משרד הביטחון: שר הביטחון, בני גנץ הניח לפני שבועיים הצעת החלטה מקיפה לטיפול בנכי צה"ל. ההצעה גובשה במשרד הביטחון בשיתוף נכי צה"ל. השת"פ בין משרד הביטחון ארגון נכי צה"ל היה הדוק ואפילו היסטורי ברמת שיתוף הפעולה והאינטימיות. בוצע באופן שקוף, פתוח, ואני יכול לצטט את יו"ר ארגון נכי צה"ל שנבנה אמון שלא היה שנים רבות.

ההצעה היא בשורה גדולה לנכי צה"ל, לנפגעי פוסט טראומה בפרט, אבל מעבר לכך, היא בשורה לחברה בישראל. יש פה מהלך מתקן שיש לו משמעות ברמת החברה כולה. לו"ז קצר על בסיס תובנות וידע מהעבר, ופריטה של זה לתכנית שלמה ומקיפה הצלחנו להעמיד הצעה מורכבת להחלטת הממשלה. קבלת ההחלטה על ידי הממשלה היא תנאי משמעותי ובעל ערך רב לממש את הרפורמה.

אין ספק שבלי צעדים שהוגדרו במהלכים בהחלטת הממשלה יהיה קשה לממש את הרפורמה או למצות את הפוטנציאל לעשות שינוי אמיתי. צעדים מיידיים ולאחר מכן הליכים שאמורים לקחת את כיווני הפעולה לחקיקה בכנסת. להפוך אותן לכלי עבודה שאיתם נוכל לעבוד.
הצוות שהוקם במשרד עובד על תחומים שהבנו בשלב מוקדם שאנחנו חייבים להעמיק בהם כדי להביא אותם לבשלות, החלטות ומימוש.

טיפול בנפגעי טראומה ושיקום נכים

חלק מפרטי הרפורמה: שיפור בטיפול בנפגעי פוסט טראומה, לדוגמה – שיפור בטיפול הרפואי בוועדות. לעשות את זה בזמן קצר עם טובי המומחים בארץ, לאמץ מה שצריך, להפוך לדרך חיים בטיפול בנכי צה"ל. קשר בין צה"ל לאגף שיקום נכים – שמירת הרצף לנפגעים בין הטיפול בשירות לטיפול משרד הביטחון.

הרפורמה מאוד מורכבת, בחרנו לצאת עם מה שבשל מייד לדרך.  ב-2021 אנחנו מטפלים קודם כל בפוסט טראומטיים ויש פה מגוון של פעילויות שתתחלנה להיות מבוצעות השנה גם לנכים וגם לבני משפחותיהם. מוקד טלפוני 24/7, נרחיב משמעותית טיפולים אלטרנטיביים לפוסט טראומתיים. זה יקרה עוד השנה. טיפול פסיכולוגי לבני משפחה. ניתן טיפול ראוי למבוגרים. יותר מ-60 אחוז מנכי צה"ל הם אוכלוסיה מבוגרת וזה דורש שינוי בטיפולים שאנחנו נותנים.

נעשה תיקון בהסדר של נכים שלא מסוגלים להשתלב במעגל העבודה מסיבות שונות – נתמוך אותם כלכלית בצורה מתוגברת. היום על רקע הקורונה קשה יותר למצוא עבודה, נעשה זאת מיידית.

תגבור כוח אדם לאגף השיקום: זו מנה ראשונה והכרחית ברמת דחיפות בהולה מאוד. כוח אדם זה צריך לתגבר את מי שהיום במחוזות באגף. היום עובד סוציאלי מופקד על 1600 נכים, עובד שיקום אחד על 1200, רופא על 2700. צה"ל יקים ענף במחלקת נפגעים – ליווי, שימור קשר של צה"ל עם נכי צה"ל ותמיכה בבתי הלוחם על רקע הקורונה.

הצעד הבא: נציב תלונות צה"ל

המהלך הבא בעוד 3 חודשים: שהב"ט יחזור לממשלה עם סט פעילויות נוסף, חלקן בחקיקה. עיגון הטבות שנעשות לאורך שנים, ביטול מבחן הכנסה, הטיפול בנכים יהיה סעיף נפרד בתקציב הביטחון, במקביל – עבודות בחינה של הצוות שנחזור עוד 3 חודשים. נקים את "נציב תלונות נכי צה"ל"- שתהיה לו יכולת לטפל בתלונות באופן אפקטיבי.

תוך שלושה חודשים מהלכים לשיפור השירות לנכי צה"ל, הפחתת נטל ביורוקרטי. תהליכי הכרה יהיו יעילים וקצרים יותר. לא נחטט בעברו של לוחם. הקמת מועצה לאומית לנפגעי פוסט טראומה.

זה לא יעבוד אם לא נשכיל להכניס נשמה יתרה לתהליך הזה. צריך להכניס נשמה יתרה והרבה לב. העובדים והעובדות שלנו מטפלים באוכלוסיה עם כל הלב וכל הנשמה. קשה להביא את הנשמה היתרה כשאתה מטפל ב-1600 נכים. מטפלים בהם בלילה, בטלפונים ישירים, כל דרכי ההתקשרות. אנחנו, אני מנכ"ל משרד הביטחון, אנחנו לא נתנו להם את הכלים בהיקף הנדרש למילוי המשימה שלהם.

הירתמות של רה"מ, משרד הביטחון והמשפטים

70 אחוז מנכי צה"ל משוקמים. כל זה מעיד עליהם והם עוברים תקופה לא קלה. ביקורת שמוטחת בנו – כל דבר נבדק. ההתלהמות על העובדים המסורים הללו – הם לא ראויים לביקורת הזו. אנחנו, אני כמנכ"ל, ראוי לזה. החלטת הממשלה מעידה על קונצנזוס בחברה הישראלית באשר לטיפול בנכי צה"ל.

משרד הביטחון וארגון נכי צה"ל הובילו את המהלך, שר הביטחון נתן את הדירקטיבה. שר האוצר נרתם לכך וזה ראוי לציון וכן גם רה"מ שהביע את המחויבות שלו וגם משרד המשפטים. כולם נרתמו והביאו לתוצאה שאנחנו מעמידים אותה היום.

מבחן ההוכחה עלינו ולפנינו. תתקבל ההחלטה, נמשיך בתהליכים ונעשה כל מה שנדרש כדי לא להחמיץ את ההזדמנות הזו. זו חובה מוסרית שלנו.

איפה הייתם עד היום?

סקרנו בפעם הקודמת את השגיאות שלנו, עשינו לא מעט פעולות בשנה האחרונה. בשנה הזו משהב"ט הקצה לאגף השיקום כמעט 200 מיליון שקלים יותר על מגוון טיפולים רפואיים. נעשו פה צעדים נוספים גם לפני כן, אבל לא נעשה מספיק. נעשה מעט. אנחנו מסתכלים קדימה והולכים לתיקון. הבחירות עצרו אותנו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר