לפני יותר מעשור כיכבה דנה רון באחת מפרשיות הריאליטי הגדולות והמביכות בישראל. הימים היו ימי העונה השלישית של הריאליטי המפלצתי "האח הגדול", ששודר בזכיינית ערוץ 2, קשת. העורך והבמאי יורם זק מילא את תפקיד האח הגדול, ורון היתה דיירת בבית.
הכל עבד כמו שעון, וגם הרייטינג היה בשמיים, עד הרגע שבו האח הגדול נפל בעצמו ושיגר לכיוונה של רון הערה סקסיסטית, שנשמעה היטב על המסך. ההערה הזאת חוללה סערה ציבורית והובילה לתביעת ענק של רון בסך 2.5 מיליון שקלים, בטענה שנגרמו לה נזקים נפשיים בעקבות הפרשה. התביעה הסתיימה בהסכם פשרה חסוי, אבל על פי הדיווחים, קיבלה דנה רון פיצוי של כמיליון שקלים.
עכשיו, עשר שנים אחרי הטראומה, חוזרת רון אל המקום שבו הכל התחיל. הפעם, ההפקה היא של רשת 13.
"אני יכולה להבין למה אתה מופתע", היא אומרת לפני כניסתה לבית בשבוע שעבר, "אבל בל נשכח שעכשיו זה 'אח גדול' חדש (רועי עוז; ע"ס), ולמעט הלוקיישן, הכל שונה".
איך הגבת כשפנו אליך מהפקת התוכנית?
"התגובה הראשונה שלי היתה 'וואללה???', עם כמה סימני שאלה. אבל מייד התחברתי לרעיון, כי אני מאוד אוהבת אתגרים וזה אתגר גדול, להיכנס שוב לאינטראקציה חדשה עם אנשים. זה מרענן לי את החיים".
לא היה שלב שבו אמרת לעצמך, למה אני צריכה את זה?
"לא, אני בן אדם שאוהב לקפוץ למים העמוקים. יריב (בן זוגה והסוכן שלה; ע"ס) זורם איתי על כל דבר שאני רוצה, ולבנים שלי זה לא מעניין את הקצה. אנחנו משפחה עם סנטר פנימי מאוד חזק. לא כל ביקורת קטנה מטלטלת ומרסקת אותנו, ולא כל מחמאה מעיפה אותנו לאוויר. כי כבר עברנו הכל, כולל הכל".
• • •
רון (49) נמצאת בזוגיות עם סוכן השחקנים ואיש הפרסום יריב נתי ואם לשניים מנישואיה הקודמים, טום (30) ומתן (28). לפני "האח הגדול" עסקה ביחסי ציבור ובהפקת אירועים, ובעקבות התוכנית, שממנה הודחה תשיעית, הפכה לפרזנטורית ולמנחת טלוויזיה. לפני כשנה אפילו ניסתה להרים ברשת 13 פיילוט של תוכנית אירוח עם אורן חזן, שהיתה אמורה להתחרות באופירה וברקו, אבל המיזם לא צלח.
אפשר לומר שהעונה ההיא של "האח" שינתה לך את החיים.
"לגמרי, ובלי להתכוון לזה. ולא רק לי היא שינתה את החיים".
בראייה לאחור, יכול להיות שהתקרית ההיא דווקא עזרה לך?
"היו לי ניסים בחיים, שעברתי גם בשואוביז, ואני אומרת תודה לאלוהים כי אם הם לא היו קורים, לא היינו מדברים עכשיו. גם הדבר הרע שקרה לי בריאליטי בא לטובתי ביג טיים, כי שם למדתי להתמודד עם כל הדברים הכי קשים וסילקתי את החושך מתוכי. דווקא משם הגיעו האור והברכה. היתה לי שם דריסת אגו, וכשהוא נדרס וירד - התמלאתי באור. ירדו עלי מול כל עם ישראל, ואני מודה על זה".
יכולת גם לקחת את זה למקום אחר?
"אני מכירה הרבה אנשים שאוהבים דרמות, שאם היה קורה להם חצי ממה שקרה לי, וואי וואי על הבלאגן שהם היו עושים באינסטגרם. אבל אני בן אדם עם שליטה עצמית במקומות המהותיים. אתה יודע איזה דברים עברתי כילדה? דברים מאוד אפלים. יכולתי להידרדר להרבה מקומות קשים, וזה לא קרה.
"אני לא רוצה להרחיב, כי אבי החורג חולה מאוד, ואני לא רוצה להכאיב להורים שלי. אבל מאז שאני עם יריב, כבר 20 שנה, בנינו קן משפחתי מדהים. העבר שלי בנה אותי למודעות נכונה, ולאורך כל השנים עשיתי עבודה עצמית איך להתמודד עם השדים שלי".
לא פשוט להתמודד עם הפורמט ב"האח הגדול".
"זה לא פיקניק, אבל יש משהו כיפי בטלטלות הרגשיות שעוברים שם. אני יודעת שזה נשמע אבסורד - איך יכול להיות שאתה ממש עצוב וכואב לך בנשמה, וזה עדיין כיף? כי אלה לא החיים האמיתיים. אתה יכול להרגיש שם את כל קשת הרגשות, משמחה ועד עצב עמוק, ועדיין זה לא בעוצמות של החיים הרגילים. יש משהו מאוד כיפי ומחיה בטלטלות, ואני אוהבת את זה. זה מרגש".
מה דנה רון של היום היתה אומרת לדנה של אז?
"'לא משנה גודל הטלטלה והדרמה שאת חווה, הכל עובר. גם התהילה. פשוט תיהני מהרגע, כי אין לדעת מה יהיה בעוד דקה'. בפעם הקודמת הייתי מאוד תמימה. אבל זה היה הקסם, ולא הייתי משנה את זה".
הפעם נכיר דנה אחרת?
"לאורך השנים למדתי להיות פחות אימפולסיבית ויותר רכה, וזה רלוונטי גם ל'האח הגדול'. המהות שלי נשארה כפי שהיא, אבל אני לא אותה אישה כמו לפני עשור. עדיין קשוחה, אבל הרבה יותר עגולה.
"יריב אומר שאני האדם הקשה הכי קל שהוא מכיר. מצד אחד אני מאוד עקשנית, אבל מצד שני אני גם משחררת מהר. פעם הייתי יותר שחור ולבן. היום אני מבינה שיש אפור באמצע".
הדרך שבה יצאת מהבית בפעם הקודמת השפיעה על ההחלטה שלך לחזור?
"ברמה האישית אני חושבת שאסגור מעגל לבנים שלי", עיניה מתלחלחות, "באותה תקופה הם היו חיילים וחוו את זה כטראומה, ואם אצא מהבית כמנצחת אני ארים להם את הראש".
איך היחסים שלך היום עם יורם זק?
"המעגל עם יורם תם ונשלם. אני אוהבת אותו והוא אוהב אותי, גם אם זה נשמע לך אבסורד. אני ויריב עובדים עם קשת, וגם הם הציעו לי ריאליטי. אין דם רע".
אם את רואה אותו ברחוב, את אומרת לו שלום?
"הכל נקי".
• • •
בתקופת הקורונה נאלצה רון להמציא את עצמה מחדש. "כולנו מצאנו את עצמנו מסתכלים על הקיר", היא אומרת, "ואז העליתי סטורי לאינסטגרם והחלטתי לפתוח אותו בפיג'מה, בלי איפור, תוך כדי הכנת כדורי שוקולד. זה היה כמעט מתוך שעשוע. אמרתי לעצמי, 'מי כבר מסתכל בזה'. אחרי כמה דקות בדקתי, והיו כבר 300 צפיות. אז התלבשתי על זה, תרתי משמע.
"התחלתי לאפות עוגות, אבל גם התלבשתי במיוחד עם חצאיות סיגר, איפור קומפלט ותספורת פארה פוסט. התעקשתי שהמתכונים שאני מכינה יהיו ידידותיים למשתמש. שגם בן אדם שלא נגע בחיים בתנור ויעבוד לפי ההוראות שלי, תצא לו עוגה ליגה. הפכתי להיות בתיה עוזיאל של העוגות. יש לי יותר ממיליון צפיות בשבוע".
הקורונה פגעה בכם כלכלית?
"חטפנו מכה רצינית, כי כל הפרסומות נדַמו, ולא היה שקל הכנסה. המזל שלנו הוא שהיתה לנו לירה לבנה ליום שחור, ופשוט חיינו על חסכונות. אנחנו חיים ברמת חיים שאוכלת מהר את החסכונות, וזה היה מפחיד, אז נאלצנו להצטמצם. כולם הצטמצמו, אם רצו או לא, אבל יותר מהותי היה הפחד שניהל אותנו כי לא ראינו את הסוף. זה היה מאוד מפחיד ומשתק".
באמצע השנה שעברה המריאה רון ל"הישרדות VIP" בפיליפינים, הריאליטי השלישי בחייה (אחרי שהשתתפה עם בן זוגה ב"זוג מנצח VIP"). אבל מי שנחשבה לליהוק המסקרן ביותר פרשה מייד אחרי משימת הפתיחה, פחות מ־12 שעות מרגע שהגיעה.
"הגעתי לשם כל כולי, כי אם אני הולכת לפרויקט אני עושה את זה במאה אחוז. אפילו חשבתי היטב אילו בגדים אני לוקחת איתי. אני לא הולכת בדרך כלל עם ג'ינס, אבל לשם הגעתי עם ג'ינס כדי שיהיה לי חם בלילה, ועם מצחייה כי יש לי פיגמנטציה. הכל נתפר והוכן מראש. ואז קרה מה שקרה".
מה קרה?
"זו היתה משימה מאוד־מאוד אינטנסיבית שלא ציפיתי לה, ונשארתי בהלם. וכשאני אומרת 'הלם', זה באמת הלם. זה היה מאוד חזק עבורי, מצאתי את עצמי בשוק. הגעתי למצב שלא הפסקתי לבכות.
"אני טיפוס מתאבד, ונלחמתי על כל דבר שהוצע שם (במשימת הפתיחה המתמודדים היו צריכים להילחם על פריטים שיעזרו להם לשרוד - כמו ברזנט, אבן אש; ע"ס). זה שבר אותי. ירד לי מסך שחור, ולא יכולתי להירגע. לצערי זה הכריע אותי, ופרשתי. אני זוכרת שהתעוררתי למחרת, תפסתי את הראש ואמרתי לעצמי, 'אלוהים, זה לא מתאים לך, מה עשית?'"
היית מאוכזבת מעצמך?
"מאוד, לגמרי. אבל לפעמים החיים חזקים מכל ריאליטי. לא עניינו אותי תהילה או כסף או לא יודעת מה, פשוט לא יכולתי להתמודד עם זה".
מצד שני, בשבילך זה היה גם הריאליטי הכי משתלם בתולדות הריאליטי בארץ. קיבלת על היומיים האלה מאות אלפי שקלים.
"לא מדויק. הייתי 50 יום בפיליפינים. המודחים מועברים לווילת המודחים עד סוף הצילומים, וכשמפורסמים לא מצולמים, הם מתנהגים איך שבא להם. כולנו הפכנו להיות חיות. מה זה 'אח גדול' לעומת מה שהיה שם? לשאלתך, לא ישבנו ושתינו מיץ קוקוס".
החוויה ב"הישרדות" השפיעה עלייך?
"בתחילת הדרך היתה לי חזות של אישה חזקה ולא נגישה. ב'זוג מנצח' ראו צדדים אחרים שלי, ואחר כך בתוכנית הבוקר בקשת הראיתי משהו אחר. אבל רק ב'הישרדות' אנשים הבינו מי אני באמת. אני חושבת שבאינטראקציה שם הראיתי את דנה האמיתית - דנה שהיא חברה מאוד טובה, עם לב רחב. לא משנה אם אתה בן 18 או 67 - אני מתחברת לכולם.
"לא היה בתולדות 'הישרדות' מישהו שכל השבט לא רצה שהוא יעזוב. הרי בקלות כולם היו יכולים להחליט שאני מתמודדת חזקה, ושעדיף שאעוף. זה שהם נלחמו כדי שאשאר, אחרי שנשברתי במשימה הראשונה, גרם לקהל להזדהות איתי. כשאתה הולך עד הסוף גם במקומות הלא מחמיאים שלך, זה מחבר אנשים. היום אנשים יודעים מי אני, יותר מאשר לפני כמה שנים".
את מרגישה את זה בטוקבקים?
"טוקבקים הם המקום הכי אכזרי שיש. גם אם תעלה צילום של תינוק מתוק, יהיו כאלה שיכתבו 'איכס'. אני לא קוראת טוקבקים, אבל אחרי 'הישרדות' הסביבה שלי עדכנה אותי שרוב הטוקבקים היו בעדי. זו הפעם הראשונה שהיו אפילו יותר מחצי טוקבקים חיוביים. זה הישג בימינו".
יש לך ניסיון בהתמודדות עם התבטאויות לא נוחות בפרהסיה, מה זה בשבילך טוקבקים?
"נכון, וזה גם חלק מהעניין. היתה לי יריית פתיחה קשה, ואחריה למדתי להתמודד. לכן לא יטלטל אותי אם תרד עלי, ואני לא אעוף אם תחמיא לי. אני יכולה להשתתף בפרויקט שבו יצלבו אותי מול כל עם ישראל, ובפרויקט אחר כולם יאהבו אותי.
"אני לא אומרת שביקורות לא חודרות אלי. אבל אם פעם זה היה מעסיק אותי, היום אני יודעת להפעיל כוח התנגדות על המחשבות הטורדניות ועל האובססיה לטחון דברים, ולא להיות מנוהלת אגו. שכל אחד יגיד מה שהוא רוצה, השאלה מה אני לוקחת לעצמי".
זו לא דנה של פעם.
"נכון, ואתה בעצמך עד לזה, שלא משנה מה כתבת עלי לאחרונה (חשיפת תיעוד של הטסט הלא מוצלח שלה עם אורן חזן; ע"ס), לא קיבלת ממני טלפון זועם. מקסימום קיבלת הודעה איך אני רואה את הדברים. זכותך לרשום מה שאתה רוצה. זה חלק מהעבודה שאני עשיתי על עצמי, העבודה הרוחנית הפנימית, לימודי הקבלה שלמדתי. וזה גם עניין שבא עם הגיל, עניין של בגרות. אני בת 49. למדתי להיות יותר עגולה. מי שלא עובר התפתחות אישית רוחנית וביקורת עצמית, איפה אני טעיתי פה - יהיה לו קשה.
"אישה שנמצאת במערכת יחסית מתעללת, למשל - היא אשמה. אני הייתי במערכת יחסים כזאת פעם בחיי, ואני אשמה שנשארתי. כי בכל נקודת זמן אפשר לקום וללכת. חייבת להיות אחריות אישית.
"אני הייתי בן אדם אימפולסיבי לא בגלל האופן שבו גדלתי. אלה נסיבות חיי, אבל אני לא יכולה להישען על זה כל החיים. אני מפעילה כוח התנגדות למקום הזה, ושם אני מתפתחת".
מערכת יחסים מתעללת שכוללת אלימות?
"לא קיבלתי בוקס, אבל נזרקו דברים בבית, ונפתחה ג'ורה".
זה זיכרון טראומטי?
"אני מעדיפה להסתכל על זה כעל חוזק. הייתי אז כמו חיה. לא משנה מה עבר עלי, מעולם לא הייתי הקורבן. אני רואה את זה כזכות כי זה מחשל אותי. הלוואי שאעבור דברים מטלטלים ב'אח', ואני לא מתכוונת למריבות על אוכל".
• • •
כמי שחייבת את הקריירה שלה לטלוויזיה, רון מצהירה שהיא דווקא "בזה לשואוביז". "זו בועה מצוצה מהאצבע, שכולם מסתובבים בה עם חשיבות עצמית מנופחת. אני לא שם. כל אדם שעובד בטלוויזיה בארץ מתנפח כמו בלון הליום, ואין על מה.
"בראש ובראשונה, זו עבודה, פלטפורמה שבה אני יכולה להתפרנס. מעבר לזה, זה צריך להיות משהו שמדליק אותי באופן אישי. ו'האח הגדול' מדליק אותי.
"התעשייה שלנו קטנה, ולא מרוויחים בה מיליונים כמו בחוץ לארץ. היום אתה יכול להנחות תוכנית בוקר ומחר לא תסגור את החודש. העניין הפיננסי הוא מאוד משמעותי, זו מדינה קטנה והעבודה פה לא משתלמת. אנחנו נעים כל הזמן בסוג של מעגליות בין עבודה לאבטלה ושוב עבודה, אז על מה ולמה ההתנפחות הזאת?"
למה זה כל כך מפריע לך?
"יש לי בעיה עם אנשים שמחזיקים מעצמם ושתופסים את עצמם סלב. נכון שיש מפורסמים, מי יותר ומי פחות, אבל בחייאת, תיכנסו לפרופורציות. החיים חזקים מהכל.
"כשלמדתי קבלה, הבנתי איך לחיות עם השדים הפנימיים שלי, שבעיקרם הם אגו. לכן אני בזה לאגו מנופח. אדם שסוגד לעצמו - ויש הרבה כאלה בתעשייה שלנו שיעשו הכל בשביל עוד כמה עוקבים - הנפילה שלו בוא תבוא. ככל שאתה מתמלא באגו, כך אתה מתמלא בחושך. ואז מגיעה הנפילה".
יכול להיות שקצת נכווית מהתעשייה?
"לא, וזה רק בזכות העובדה שאני בן אדם עם רגליים על הקרקע. אני מאוד כנה, ליבי רחב לכולם, אני גם לא מתעכבת ומאוד משחררת, אלא אם כן אתה מתעכב איתי. אני לא פראיירית".
אז הפעם לא תריבי עם מישהי בבית על המטבח?
"אין סיכוי. לא תמצא אותי רבה על פתיתים, עם או בלי בצל. מצידי שיעשו עם בצל ושייתקע להם בגרון, זה לא מעניין אותי. אבל בוא נגיד ככה, אם הם יתנהגו יפה, אני אאפה להם עוגות.
"העניין האמיתי הוא האינטראקציה עם האנשים. יש בי קשת של דברים, אני גם אוהבת מטבח ואני גם חברה טובה, אבל כל בן אדם מוציא ממך משהו אחר. אם לא יבואו לי טוב, אני לא אדרוך במטבח ולא אהיה העבד של הבית. לא ישימו עלי פס.
"אני מגיעה הפעם פתוחה לגמרי. באה להתמסר, במלוא מובן המילה. הכי לא מחושבת שיש. מי כמוני יודע שבריאליטי אין מה לתכנן. אם, נניח, תשאל אותי מה אני אהיה בבית, אני לא יודעת לענות לך, ומי שעונה על זה חי בלה־לה־לנד. זו יכולה להיות חוויה קשה וזו יכולה להיות חוויה מדהימה, קייטנה".
ואם מישהו יכניס שוב תנ"ך לשירותים, תתעצבני או תשחררי?
"לא לא לא, אל תרגיז אותי. אחת בדור מכניסה תנ"ך לשירותים, וכבר עברתי אותה (פרידה הכט, והנושא הביא לוויכוח לוהט בין השתיים; ע"ס)".
אתן מדברות?
"כשאנחנו נפגשות, אנחנו רק חיבוקים, נשיקות ושק קמח על הגב. מה שקורה בתוכנית קורה בתוכנית, ונגמר. בתוכניות אינטנסיביות מבחינה רגשית אתה דחוק לפינה בחברה סגורה. אבל בחיי היום־יום שלנו אנחנו לא דחוקים לפינה ולא חולקים מקלחת ותקציב משותפים, ויוצא מהם הרבה יותר טוב. להיות ב'האח הגדול' ביחד זה כמו להיות יחד בקרב".
מה כן ירגיז אותך?
"יש איזה מנהג בבית האח, שפתאום כולן מדליקות נרות שבת. זו צביעות בעיניי. אם בא לך וזה חלק ממך - נניח, אצל זהבה בן - אז באהבה. אבל פתאום כל אחת נזכרת שהיא מדליקה נרות שבת, כי אולי עוד מישהו יצביע לה? זה ניצול ציני".
יש הרבה מועמדות להדחה שפשוט עוברות ללבוש בגד ים. גם זה ניצול ציני?
"כל מה שקשור בלבוש של נשים - זכותן לעשות כל דבר כדי שיגרום להן להרגיש טוב. אני הראשונה לפרגן להן".
כמה בגדי ים לקחת?
"אתה מאמין לי שלא התעסקתי בזה בכלל? נציגה של ההפקה באה לבדוק את המזוודה שלי, ופתאום היא שואלת אותי, 'מה עם בגד ים?' לקחתי את מה שמצאתי. בגדי ים שלמים, כמובן. לא תראה אותי בביקיני מאז שהייתי בת 18. אני מרגישה יותר נוח עם בגד ים שלם".
• • •
תיכנסי לוויכוחים פוליטיים בבית "האח הגדול"?
"אני לא מתביישת להגיד את מה שאני חושבת. בבחירות האחרונות הצבעתי לבנט בפעם הראשונה, כי אני חושבת שהוא בן אדם מקסים, ראוי וישר, ודובר לא מעט על כך שהוא יהיה האיש שיצליח להקים ממשלה".
הייתי בטוח שהצבעת לנתניהו.
"אני בעדו, ואני חושבת שהוא אחד המנהיגים הגדולים שהיו לעם ישראל, אבל המפלגות החרדיות מחזיקות אותו בביצים. והנה סוף־סוף קמה ממשלה, וגאלו אותנו מייסורינו. העיקר שיש ממשלה. אני מחזיקה להם אצבעות.
"מה שכן, אני לא יכולה לסבול אנשים שהם על הגדר, שלא לוקחים צד ואין להם דעה. אם אתה נמנע מעימותים ומעמיד פנים שאתה לא שומע, מבחינתי אתה שותף לפשע. יהיו גם כאלה בבית האח, ואני אתמודד איתם".
את חוששת להיות מודחת ראשונה?
"זה יכול לקרות, וכמובן שאתאכזב. אבל אחרי שעשיתי כמה פרויקטים בריאליטי, לא סביר שזה יקרה. החלום הוא - ובחיים לא חשבתי שזה החלום שלי - לצאת מבית 'האח הגדול' כמנצחת.
"אני באה לעונה הזאת כווינרית. זה לא אומר שאני באה לדרוס אנשים, אבל אני גם לא הולכת להיות שאנטי ומנומסת. יצאתי מ'הישרדות' עם החמצה, והפעם אני מגיעה עם רצון לנצח. בפעם הראשונה ב'אח' הגעתי רחוק, ב'זוג מנצח' הגעתי לגמר, ובאופן כללי אני טוטאלית. אלוהים אוהב אותי, שנתן לי את ההזדמנות לחזור לפרויקט שאני אוהבת אפילו יותר מ'הישרדות', ולעשות תיקון. ניצחון יהיה קלואוז'ר מטורף".
את מדמיינת את עצמך זוכה?
"לגמרי כן. אני מדברת איתך ויש לי צמרמורת בכל הגוף. זה מרגש אותי ברמות שאתה לא יכול לדמיין. אני גם יודעת איזה שיר יתנגן כשאצא אחרונה".
איזה שיר?
"לא מגלה. תחכה לגמר".
erans@israelhayom.co.il
