חטיפת האונייה "גלקסי לידר". החות'ים מאמינים בזכותם לשלוט ביקום. צילום: רויטרס

חוטפים ילדים, מרעיבים מתחרים: כך החות'ים מקימים צבא ל"יום הדין"

גיוס המוני , כליאת אנשי דת מתחרים, גירוש יהודים ושיגור טילים בליסטיים לאילת • החות'ים בתימן אולי גרמו לעולם לחשוב שהם ארגון טרור קיקיוני במאבק האזורי שבין איראן לישראל • אלא שמבחינת מנהיגם עבד אל־מלכ אל־חות'י, הכל מתרחש לפי הנבואה שעתידה להמליך אותו על העולם כולו, ומירושלים

אי שם בתימן עולה הבוקר החם על המחנה. ילדים כהי שיער מזנקים ממיטות דקות. הם עוטים את מדי הצבא שקיבלו לפני עוד אימון בחסות מפקדים חמורי סבר. בעוד זמן קצר הם יהפכו לחיילים. חרף ההכרזות על הפסקת אש, חרף עצימות הלחימה הנמוכה, מלחמת האזרחים התימנית עדיין נמשכת מתחת לרדאר. מצפון - מיליציית "אנסאר אללה" (תומכי אללה) בהובלת שבט החות'ים ובתמיכת איראן; מדרום - הממשלה התימנית הפרו־סעודית; ומהמדבר המזרחי חצרמוות - אחת השלוחות של אל־קאעידה. תמונה חלקית בלבד.

על פי האו"ם, רק בין השנים 2022-2015 אומתו 3,995 מקרים שבהם ילדים גויסו למיליציה הפרו־איראנית, אך ההערכות מהשנה החולפת גדולות לאין שיעור, כפי שנראה בהמשך. גיוס הילדים נעשה בכמה שיטות. דרך אחת היא ניצול מצבם הקשה של הוריהם. על פי עדויות של ילדים, הם התפתו להצטרף למיליציה בתמורה להגדלת מכסת המזון של קרוביהם. דרך נוספת היא באמצעות מוסדות החינוך וקייטנות הילדים, שבהם הם עוברים חינוך מחדש, שמסליל אותם לגייסות הארגון. ושלישית, במשפחות שבכל זאת מתנגדות, הילדים פשוט נחטפים.

התימנים רוקדים על סיפון הגלקסי לידר

"אנחנו לא מפחדים מהטילים של ארה"ב ובריטניה, אנחנו מפחדים על אנשי עזה שמתים מרעב. אנחנו שולחים מסר לאדון עבד אל־מלכ אל־חות'י. אנחנו מגיעים עם יכולות צבאיות מתקדמות, בשם תימן ולמען פלשתין. המורל גבוה. אנחנו האנשים שלך והניצחון מגיע. אללה אכבר, המוות לאמריקה, המוות לישראל", כך קראו שני ילדים תימנים ממחוז אל־ג'וף במדים מדוגמים למצלמות רק לפני כשבוע. "המטרה של החות'ים היא להפוך את תימן למחנה גיוס למלחמות העתידיות שלהם. זו הסיבה לכך שהם מתמקדים באינדוקטרינציה של ילדים", העירה על כך בצער נדווה דוואסרי, חוקרת המכון "מוסד המזרח התיכון" שמרכזו בוושינגטון.

ילדים חות'ים בהצהרת נאמנות למנהיג. "אנחנו האנשים שלך לניצחון", צילום: רשתות ערביות

בחזית החות'ים כבר הורגים ילדים אחרים. ב־24 במארס, למשל, עלה צלף לעמדה מול המובלעת במחוז ההררי תעז, בדרום־מערב תימן. הוא הבחין בנער, ירה בו למוות ופצע שניים אחרים. זה זמן רב המחוז מכותר משני עבריו בכוחות של החות'ים, שתקפו בו אינספור פעמים וכבשו חלקים ממנו. בפברואר האחרון דווח על שלב חדש בגיוס הילדים למיליציה.

אלפים רבים מהם, שהשתתפו באותם מחנות קיץ, זומנו בתור כוח מילואים שיעבור הכשרה ללחימה. ארגון זכויות אדם ציין כי בכל המחוזות שבשליטת החות'ים הוקמו מחנות כאלה, תוך ניצול העיסוק הבינלאומי במלחמה בעזה. בצדק יש מי שחוששים שהמיליציה כבר נערכת למתקפה נרחבת על דרום תימן.

מתבוסה לניצחון

ניצול קטינים למטרות לחימה לא הומצא כמובן על ידי החות'ים. בעלי בריתם האיראנים היו אלו ששלחו ילדים עם מפתחות לגן עדן אל שדות הקטל מול עיראק בשנות ה־80, ורבבות מהם נהרגו שם. אבל מבחינת שבט החות'ים לא מדובר רק בטקטיקת לחימה אכזרית ובאובדן צלם אנוש. אצלם זו אסטרטגיה מקיפה, כזו שכוללת דוקטרינה שלמה, שנועדה להצמיח את הדורות הבאים של המיליציה - החיילים, המפקדים, אנשי הדת, ואפילו את ההנהגה עצמה.

עד תחילת המילניום איש כמעט לא שם לב לאותו פלג שיעי קיצוני בתימן. מקור החות'ים בזיידים, זרם באסלאם השיעי שהתנחל בצפון אותה ארץ, אי־אז במאה ה9 לספירה. יחיא בן אל־חוסיין התעקש על ח'ליפות זיידית משל עצמו. בגלל סכסוך ירושה הוא נדד מהחיג'אז עד למחוז סעדה בצפון תימן, נלחם, הפסיד וניצח - עד שכונן את השושלת הזיידית הראשונה בתימן. הוא זכה לכינוי "אל־האדי אל־חאק" - מדריך האמת.

מאז הם חיו שם. לעיתים נהנו משלטון איתן, לעיתים ירדו למחתרת בכוח הזרוע של הממלכות הסוניות. ולהרף עין היסטורי שרשרת ההפיכות הצבאיות בצפון תימן והאיחוד עם הרפובליקה הדרומית יצרו אשליה מסנוורת באופטימיות שלה. נדמה היה שהזיידים השתלבו בפוליטיקה, ועידן האימאם, יורשו של הנביא מוחמד שהחזיק בשלטון, חלף לבלי שוב. הרי מי מהם שאימצו בהתלהבות את הסוציאליזם הפאן־ערבי אף לקחו חלק בחיסול אנשי המוסד העתיק.

אלא שממרחק הזמן מחול הפגיונות רק פילס דרך לעילית חדשה בקרב הזיידים - שבט החות'ים. וליתר דיוק, משפחה אחת - בני ביתו של באדר א־דין אל־חות'י - שהחזיקו בעמדות קיצוניות יותר ורכבו על גבה של ההתעוררות המחודשת של העדה בתחילת שנות ה־90. החות'ים האמינו כי לא רק שעדיף שהשליט יהיה נצר למשפחתו של נביא האסלאם, אלא שזו אף חובתו וזכותו האלוהית, וביום הדין הוא עתיד לשלוט ביקום כולו.

., צילום: אי.פי.אי

באדר א־דין אל־חות'י היה איש דת זיידי שנולד בצפון תימן בשנות ה־20 של המאה הקודמת. כמו רבים מקרב האליטה הזיידית, באדר א־דין שייך את עצמו לשושלת ההאשמית, החוזרת עד למעגל של נביא האסלאם מוחמד, ולח'ליף הרביעי עלי בן אבי טאלב. לא רבים הפרטים על דמותו של האב המייסד. הוא היה ידוע כחוקר קוראן, ולקח חלק בייסודה של מפלגת "האמת" (השם אינו מקרי ורומז לכינוי של מייסד השושלת).

היתה זו סיעה דתית שהוקמה בתימן המאוחדת של שנות ה־90 וייצגה את בני האליטה הזיידית. ואולם מפלגת "האמת" כשלה כישלון חרוץ והשיגה שני מושבים בלבד. הבחירות הבאות היו עדות לתבוסה מוחלטת, כשאפילו נציג אחד של המפלגה לא נבחר.

איש הדת הזקן נפטר לבסוף ממחלה ב־2010, אבל 13 בניו היו הכוח המניע מאחורי כיבוש השלטון בצפון תימן של ימינו. מהם עלו לגדולה בעיקר בנו הבכור חוסיין, שייסד את מיליציית אנסאר אללה (תומכי אללה), ובן הזקונים עבד אל־מלכ – המנהיג הנוכחי.

חוסיין נולד בכפר בהרים הנמצא 240 קילומטרים מהבירה צנעא - שנים ספורות לפני חיסול שלטון האימאם. בצעירותו התלווה למסעותיו של אביו ללב הרפובליקה האסלאמית באיראן, ובהמשך למעוז של חיזבאללה בלבנון. הוא קיבל השראה מהמהפכה האסלאמית ב־1979, למד במוסדות הלימוד השיעיים של העיר קום באיראן, והאמין שיוכל להוביל למהפכה דומה בארצו ביום מן הימים. בשנות ה־90 חוסיין היה שותף מרכזי בהקמת מפלגת "האמת", עד שפרש ממנה בחמת זעם. בזכות מעמדו החדש הוא זכה במלגה ללימודי חוץ בסודאן ולמד בה לתואר שני בלימודי הקוראן, אחרי תואר ראשון שהשלים באוניברסיטת צנעא. לבסוף, כך אומרים, הוא קרע לגזרים את התעודות האקדמיות שלו בהתקף של קנאות דתית.

נלהב מרעיונות המהפכה האסלאמית, חוסיין היה מי שמיסד והנחיל את האנטישמיות בשורשי התנועה של "אנסאר אללה". על סוס מנצח לא מוותרים, והסיסמה שבחר לארגון בשנת 2002 עדיין מהדהדת באלגנטיות של טרול ברשת: "אללה אכבר, מוות לאמריקה, מוות לישראל, קללה על ראש היהודים, הניצחון לאסלאם". אך מה שהתחיל כסיסמה הפך עד מהרה למציאות אכזרית בשטח: בשנים האחרונות נמלטו אחרוני המשפחות היהודיות מתימן, אחרי מסכת של רדיפות וסחיטות מצד המיליציה. מאוכלוסייה של 2,000-1,500 יהודים ב־2015, ועד האחרונים בשנה שעברה. קהילה של יותר מ־2,500 שנה הגיעה לקצה.

דיוקנו של חוסיין אל־חות'י. לאחרונה ציינו בארגון 20 שנה לחיסולו, צילום: רויטרס

כמו מנהיגים אסלאמיסטים אחרים, הפרויקט החל מלמטה. ממשלת תימן האשימה אותו בהקמת מוסדות לימוד דתיים בניגוד לחוק ובניסיון לחדש את מוסד האימאם. רשמית ההאשמות נדחו, אך הן לא היו רחוקות מהאמת. בכיתות הללו, ובדרשות ימי השישי במסגדים של הזיידים, חוסיין ואנשיו הפיצו את המשנה הרדיקלית שנשא עימו מטהרן, על כל השנאה ליהודים ולאמריקנים הגלומה בתוכה. בהתאם, הוקמה "אגודת הצדקה של אזור מראן", שגייסה וחילקה תרומות להקמת בית חולים, לציוד רפואי ולבניית בית ספר. הדמיון לשיטת הפעולה של האחים המוסלמים איננו מקרי. חוסיין עצמו למד בשלב מסוים של חייו במוסדות דתיים סוניים של התנועה - זו שהצמיחה את חמאס, אותו ארגון טרור שהחות'ים ירתמו עבורו את יכולותיהם האסטרטגיות.

תנועת "הנוער הנאמן" שהקים היתה גולת הכותרת של פעילותו. היא התמקדה בהקמת בתי ספר באזורי סעדה, אל־ג'וף וצנעא בעזרת גיוס תרומות (חלקן ככל הנראה מאיראן). המוסדות הללו כללו מחנות קיץ ופנימיות. שבטים אחרים שלחו את תלמידיהם למחנות שבהם יתגבש בסיס הכוח של החות'ים. אלו יהיו היסודות שעליהם תיבנה הממלכה הזיידית החדשה - זו שמחזיקה כיום לפי הערכות 300 אלף חיילים חמושים.

בדר א־דין אל־חות'י. שני בניו הובילו את המיליציה, צילום: רשתות ערביות

ההתנגשות עם המשטר היתה עניין של זמן. אחרי מרד שהוביל ואיומים על חייו, חוסיין חוסל יחד עם בני משפחתו בהפצצות על ביתו במראן ב־2004. "זה היה בפיקוח אמריקני", האשים עבד אל־מלכ, אחיו ויורשו, לפני חודש. בכנס שציין 20 שנה לחיסול המנהיג החדש הוסיף: "היתה זו מלחמה ראשונה מתוך שלוש מלחמות מתמשכות נגד הפרויקט הקוראני של חוסיין באדר א־דין אל־חות'י".

במשטר בתימן היו בטוחים שמדובר בסוף פסוק. הרי באותו מבצע נעצרו גם מאות מהחות'ים. זה היה רק אות הפתיחה. ב־20 השנים הבאות החות'ים מרדו ודוכאו, הפגינו וניהלו משא ומתן, נלחמו, ניצחו ושוב הפסידו. אבל משנה לשנה כוחם הלך וגבר. 

עם האביב הערבי נוצלה שעת הכושר. ההמונים שגדשו את הכיכרות של צנעא מחו נגד הממשלה המושחתת והמצב הכלכלי הקשה, אך מתחת לפני השטח נרקמו מזימות. בתוך חודשים ספורים, שכללו התנגשויות אלימות, ממשל אובמה בארה"ב קרא לנשיא עלי עבדאללה סאלח להתפטר. במאי כבר פרצה מלחמת האזרחים. בתוך כארבע שנים צנעא נפלה לידי החות'ים כפרי בשל.

בא לשכונה שליט חדש

בשנות המלחמה בלטה דמותו של עבד אל־מלכ אל־חות'י. למרות היותו בן הזקונים (כיום הוא בן 44), כוכבו דרך בזכות כישוריו הרטוריים והופעתו המוקפדת. קשה למצוא מנהיגי מיליציות שמתהדרים בחולצות כפתורים לבנות כשלג, זקן שחור ומטופח, וכמובן טבעת ענקית. טבעת שדומה באופן מחשיד לאלו של מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה וקאסם סולימאני, מפקד כוח קודס האיראני שחוסל לפני ארבע שנים. את כל אלה ממנף עבד אל־מלכ לנאומים בערבית ספרותית מצוחצחת שמתגלגלת על הלשון. רחוקה מרחק שיגור של טיל בליסטי מהצרחות של הדובר הצבאי הממושקף של המיליציה.

., צילום: אי.פי.אי

הבולטות הזאת היתה גם בעוכריו, כאשר כוחות ממשלת תימן ניסו לחסלו כמה פעמים ונכשלו. בנאום שנשא בטלוויזיה התימנית, ערב ההשתלטות על ארמון הנשיאות בינואר 2015, הוא דרש רפורמות שיאפשרו לו לחלוק את השלטון עם ממשלתו של הנשיא דאז עבד מנסור האדי. יומיים לאחר מכן האדי החליט להתפטר, וב־26 במאי פלשה לתימן קואליציה בהובלת סעודיה.

המלחמה בתימן התיכה אלמנט אחר למשנה האנטישמית של עבד אל־מלכ. הוא מתח קו ישיר בין הברית בין ריאד לוושינגטון ובין וושינגטון לירושלים. הסכמי אברהם, שיצאו לדרך הודות לאור ירוק מהסעודים, הלהיטו עוד יותר את תיאוריית הקונספירציה שטווה בתודעת חסידיו. ולנוכח ההתקפות האחרונות של הקואליציה המערבית־ערבית הוא המציא נאצה חדשה: "שלישיית הרשע של ארה"ב, בריטניה וישראל".

"המלחמה בעזה, מאמינים החות'ים, קירבה אותם עוד יותר למימוש נבואת יום הדין שבה יורשו של מוחמד מתימן יקים צבא אדיר במכה, יכבוש את ירושלים ויביא צדק לעולם", מסבירה החוקרת נדווה דוואסרי במאמר מקיף על החות'ים. "הקבוצה בילתה את העשורים האחרונים בהכנות למלחמה עם ישראל והמערב. מאז 7 באוקטובר 2023 החות'ים הכשירו 45 אלף לוחמים כחלק מ'כוחות מבול אל־אקצא' שלהם למטרה זו.

"יתרה מכך, תחת הדגל של 'למידה וג'יהאד', החות'ים פעלו לגייס 1.5 מיליון ילדים למחנות הקיץ שלהם במהלך 2023. הם הרחיבו את הגיוס שלהם ברחבי צפון־מערב תימן ל'קרב הכיבוש המובטח והג'יהאד הקדוש', כפי שהצהיר עבד אל־מלכ, מנהיג הקבוצה, בנאום שנשא לאחרונה. המפקד העליון של צבאו, מהדי אל־משאת, תיאר את הלוחמים החות'ים כ'אנשי אללה ואבירי ירושלים'".

מלחמת האזרחים בתימן נמשכה בעוד העולם המערבי עסק בעניינים אחרים - מסע הכיבושים הרצחני של ארגון הטרור הגלובלי דאעש בשנים שאחרי 2014 למשל, או משבר הפליטים הסורים באירופה. באותן שנים איראן לא עצרה ולו לרגע אחד את נהר הנשק והאמל"ח שהזרימה למיליציה, לרבות כטב"מים, טילי שיוט וטילים בליסטיים. זאת נוסף על אימונים באדיבות כוח קודס של משמרות המהפכה. מעת לעת נלכדו משלוחי אמל"ח איראני על ידי הצי האמריקני. טיפות בים.

באמצע מארס דווח בסוכנות ידיעות רוסית כי החות'ים כבר מחזיקים בטילים היפר־סוניים. אף שבמוסקבה לא סיפקו הוכחות לכך, במיליציה רמזו להפתעות חדשות בכמה הזדמנויות. אחרי שתקפו עשרות כלי שיט בים האדום ובמפרץ עדן בתגובה למלחמה נגד חמאס, עבד אל־מלכ איים בחודש מארס האחרון כי הם יתחילו לפגוע גם בספינות שמפליגות לעבר כף התקווה הטובה בדרום אפריקה - הנתיב החלופי לים האדום ולתעלת סואץ.

עד כמה משמעותיות היו התקיפות של החות'ים? 12% מהסחר הגלובלי, בהיקף של טריליון דולר בשנה, עברו בתעלת סואץ. ראש ממשלת מצרים מוסטפה מדבולי הזהיר כי ארצו ספגה את הנזק החמור ביותר בעקבות הפעולות הצבאיות בים האדום, שגרמו לשורה של חברות סחר ימי להפנות את כלי השיט שלהן לעבר כף התקווה הטובה, ובכך לעקוף את הדרך הקצרה יותר, שעליה נגבה מס מצרי. "האירועים הובילו לירידה בהכנסות השנתיות של תעלת סואץ ב־50%. זה מדגיש את הצורך לעצור את המלחמה בעזה כדי למנוע את התרחבות הסכסוך", הזהיר מדבולי.

הנזק האדיר שגרמו החות'ים גרר אפילו הקמת קואליציה ימית בהובלת ארה"ב ושרשרת תקיפות שלה ושל בריטניה על אתרים צבאיים בלב מעוזי החות'ים. בשבועות האחרונים הותקפו מחנות צבאיים, מצבורים של טילים בליסטיים, תחנות רדאר, מחסני אמל"ח, כלי טיס בלתי מאוישים וכלי שיט. ועדיין, דווקא כשהם מעוררים את חמתו של המערב, מדינות ערב שנלחמו בחות'ים במשך שנים מעדיפות לשמור על סטטוס־קוו.

בכיר אמריקני גילה ל"סקיי ניוז" כי הסעודים עצמם הציבו הגבלות לארה"ב בשימוש בשטח ובמרחב האווירי של הממלכה לטובת התקפות על המיליציה. מאחורי החשש של יורש העצר מוחמד בן סלמאן עומד האיום על תשתיות הנפט ועל ענף התיירות בממלכה, אשר זכה לשגשוג חסר תקדים השנה. לנגד עיניו נצרבו 430 טילים בליסטיים ו־851 כטב"מים ששוגרו לעבר סעודיה בשנות המלחמה העצימה בתימן.

מקור מצרי ששוחח עם "ישראל היום" שלל את האפשרות להתערבות צבאית של קהיר: "הדיבור של מדבולי על הרחבת הסכסוך באזור הוא איום ריק. זה נועד לסחוט עוד נדבות מקרן המטבע הבינלאומית על רקע המצב הכלכלי הקשה". המקור המצרי הסביר שבקהיר לא מעוניינים להישאב שוב למעורבות צבאית בתימן, שעלולה לגבות מהם מחיר של אלפי הרוגים, כמו בזמן המהפכה התימנית בשנות ה־60. מה גם, לדבריו, שהכשירות של הצבא המצרי הידרדרה בשל המונופול שלו על הכלכלה, שבו הוא שקוע עד צוואר.

אך לא רק מדינות ערב חושבות פעמיים לפני שהן פועלות מול החות'ים. גם ישראל העדיפה לשמור מרחק מתימן אף שמתחילת המלחמה פעלה בזירות רחוקות ממנה, כך לפי פרסומים זרים. ב־18 במארס החות'ים הצליחו לשגר טיל שיוט שנפל בפעם הראשונה מתחילת המלחמה בשטח ישראל, ללא נפגעים. "למרות חודשים של התקפות מצד ארה"ב ובעלות בריתה, החות'ים שומרים על יכולת לתקוף את ישראל וכלי שיט צבאיים ומסחריים בים האדום. איראן עכשיו קוטפת את הפירות משנים של השקעה במימון, בהכשרה ובציוד החות'ים", סיכם ריאן ברובסט, אנליסט בכיר במכון המחקר האמריקני FDD.

באשר לאיראן, ממשל ביידן כבר שלח נציגים כדי לדון עם אנשיה בעומאן לגבי האיום החות'י על נתיב הסחר הבינלאומי העובר דרך מצר באב אל־מנדב. מזכיר המדינה האמריקני קרא לה ללחוץ על המיליציה להפסיק את התקיפות. בלינקן, כך נראה, עוצם את עיניו במכוון. היו אלה האיראנים בכבודם ובעצמם שסייעו לחות'ים לחטוף את הספינה היפנית "גלקסי לידר" בנובמבר (החות'ים סיפקו אז אתנחתה קומית, כשאמרו לאנשי הצוות החטופים שיתייחסו אליהם כמו לתימנים). לאחרונה חשף אתר "בלומברג" כי הבכיר האיראני, עבד אל־רזא שאהלאי, הנחה באופן ישיר את התקיפות הראשונות של המיליציה בים האדום.

תקווה מדרום?

מול הרעה מצפון תימן, התמנה לפני חודשים אחדים בעיר הנמל עדן ראש ממשלה חדש. אחמד חמד בן מובארק, ד"ר למנהל עסקים ושגריר תימן לשעבר בוושינגטון, נבחר על ידי המועצה הנשיאותית לראשות הזרוע המבצעת של הממשלה הפרו־סעודית.

משקיפים אזוריים הביעו אופטימיות. הם סבורים שבניגוד לפוליטיקאים אחרים בדרום, בן מובארק יכול לנצל את קשריו בוושינגטון ומציינים כי הוא מחזיק בדעות ניציות בכל הנוגע לחות'ים. ועדיין, האתגר הגדול שלו הוא ניהול מוסדות המדינה - במיוחד אחרי שנים של מלחמה ורעב.

ראש הממשלה הפרו-סעודית בתימן בן מובארק, צילום: אי.פי.אי

בלימה של מתקפה עתידית תהיה ככל הנראה משימת חייו של מי שרק לפני זמן־מה שימש שר חוץ. "פרויקט המיליציה החות'י הטרוריסטי הוא סכנה שמאיימת על כולם במדינה, ללא יוצא מהכלל", אמר בן מובארק בוועידת וידאו עם שגריריו ברחבי העולם. "למה שקורה בים האדום בהתקפות הטרור של המיליציה החות'ית אין קשר למלחמה הישראלית בעזה אלא לתוכנית שיטתית של איראן במסגרת פרויקט החבלה העדתי שלה בתימן".

באותה הזדמנות הוא הביע חשש מכך שמפת הדרכים להסדר בתימן בתיווך האו"ם נעצרה, וכי בכך נסתם אולי הגולל על פתרון מדיני. מבחינת רבים במדינה, ההסלמה של החות'ים בים האדום, שגררה מצור ימי על תימן, היא עוד צעד במלחמה שלהם לכיבוש יתר שטחי המדינה.

"קרן המטבע הבינלאומית העריכה כי הצמיחה תגיע ל־3% ב־2023, אבל התקיפות של החות'ים הובילו לירידה שלילית מאוד", הסביר מומחה לכלכלת תימן, חוסאם א־סעידי, את האפקט של השנים האחרונות. "התקיפות הובילו לעוני ולאינפלציה כתוצאה מירידת ערך הריאל התימני מול הדולר באזורים שבשליטת הממשלה (הפרו־סעודית), מה שהוביל בתורו לעליית מחירים. הם תקפו את הנמלים שמייצאים נפט במהלך הפסקת האש בחסות האו"ם, ובצל שתיקה וחוסר אונים של הממשלה. המצב הכלכלי הפך לקלף שהם ניצלו כדי לפתוח את נמל חודיידה שתחת שליטתם".

פעולות הטרור של החות'ים הובילו לכך ששורה של מדינות הפסיקו לתרום לסוכנות האו"ם שפעלה בתימן. בסוף 2023 הושבתה תוכנית המזון, והמיליציה הביאה אסון נוסף. חאלד, מורה בעיר דאמאר, אישר בראיון ל"א־שרק אל־אווסט" כי סבלם של התימנים החמיר עוד יותר בעקבות הקפאת התוכנית מאז סוף דצמבר.

עורך דין המתגורר בצנעא סיפר כי הקבוצה מחפשת כל פעם הצדקות אחרות כדי לערער את תהליך ההסדרה לפתרון קבע, תוך ניצול ציני של המלחמה בעזה. תימנים אחרים מעידים על מדיניות של סחיטה והרעבה כלפי האוכלוסייה שתחת שליטתם. אפילו אנשי דת זיידים, שאינם מתיישרים עם האסכולה הקיצונית של החות'ים, מושלכים לכלא. ויותר מכל, נדמה שכמו באיומים בינלאומיים אחרים, גם הפעם העולם יתעורר מאוחר מדי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...