איטליה נגד איטליה: לדרבי חוקים משלו

הסיורים והסדנאות של מיכל מילרד הם המלצת חובה לכל ישראלי שמגיע לרומא ומחפש להנות מיעדים לא מתוירים • בקורונה, בלית ברירה, החלה להעביר סדנאות בישול איטלקי בזום עם שותפה איתי נוביק • ההרצאה, שעסקה במטבח הצפוני מול הדרומי, הצליחה בטירוף הופכת כעת לספר מתכונים טעים במיוחד

גם את זה תמצאו בספר: מאריטוצי , צילום: מיכל מילרד ואיתי נוביק

מיכל מילרד, שף קונדיטור במקצועה, הגיעה לרומא אחרי הצבא אי שם בשנת 1998, עם מזוודה וחלום ללמוד ולגור באחת הערים היפות בעולם. אחרי כמעט שש שנים שכללו לימודי אדריכלות פנים, היא ארזה מזוודה בשנית ועברה לפריז, שם החליטה לעצב עוגות במקום בתים. כשחזרה לארץ הפכה להיות ההשף קונדיטור של מסעדת מסה המפורסמת במלונות ממילא בירושלים והרודס תל אביב. משם היא טסה ליפן, ועם הרבה חוצפה ישראלית התקבלה לסטאז' באחת ממסעדות המישלן בעיר.

לפני כחמש שנים החליטה מילרד להגשים את החלום ישן וחזרה לרומא, אבל הפעם במטרה להקים עסק שכולו קולינריה, ולהנגיש את המטבח האיטלקי לישראלים שמגיעים לרומא "רציתי לשתף אותם במסורת, במנות, בתרבות הקולינרית שאנחנו חיים ונושמים יום יום", היא מספרת, "רציתי להראות לאנשים שאיטליה זה לא רק פיצה ופסטה, אלא הרבה מעבר".

מיכל מילרד, צילום: אלבום פרטי

לאט לאט הסיורים שלה התפרסמו, והיומן החל להתמלא. יחד איתם היא התחילה להעביר סדנאות בישול איטלקי עם שפים מקומיים אצלם, יצרה שיתופי פעולה בין שפים ישראלים לאיטלקים ועוד כל מיני יוזמות טעימות. "הכל הלך בדיוק כמו שתכננתי", היא משתפת, "אבל אז הגיע חודש דצמבר 2019. שני חולי הקורונה הראשונים התגלו ברומא, ויחד איתם התחילו גם הביטולים. במרץ 2020 קמתי לבוקר שבו היומן שלי היה ריק, אחרי שכבר היה מלא שנה קדימה".

"כאם חד-הורית השאלה הראשונה שעלה לי בראש הייתה כמובן, מה עכשיו? איך ממשיכים מכאן? שבוע אחרי הסגר הגדול החלטתי שמכאן אני רק צומחת ולא נותנת לשום משבר עולמי לרמוס אותי ואת העסק שלי.

שיחות חולין עם הקולגה מברלין, איתי נוביק, הובילה אותנו לרעיון של סדנאות בישול איטלקי בזום. איתי חי תקופה במילאנו ומכיר היטב את המטבח הצפון-איטלקי, ואני מתמחה במטבח הרומאי והדרום-איטלקי, אז החלטנו לקרוא לפרויקט 'הדרבי', צפון מול דרום".

איתי נוביק, צילום: אייל ייסקי וייס

"מהתגובות הבנו שהצלחנו"

מילרד ידעה שישראלים לא באמת מכירים את ההבדלים בין המטבחים האיטלקיים, שמשתנים לפי המחוזות ויש לכל אחד מהם עולם קולינרי שלם, אבל היא הבינה שיש אנשים שיושבים בבית ומחפשים מה לעשות, ואוכל איטלקי הוא מנחם וטעים.

"לא האמנו כמה מהר זה יתפוס ויהפוך להצלחה", היא משחזרת, בתור מדריכי תיירים שנינו היינו חזקים מאוד במפגש פנים מול פנים עם אנשים, והמעבר לאונליין לא היה מובן מאליו.

"כשהתחלנו לא ידענו באמת איך זה יעבוד, אבל חשבנו שתקרה של חמישים איש זה משהו שאנחנו מסוגלים להכיל. לקחנו את זה כרף עליון, לא באמת חשבנו שנגיע לשם, אבל מהר מאוד מצאנו את עצמנו מנהלים רשימות המתנה וחדרי זום פעם ואפילו פעמיים ביום. הלקוחות הפרטיים הביאו גם את המשרד, והחברות הכי גדולות במשק הזמינו מאיתנו סדנאות עבור ימי גיבוש וחגים. השיא היה כשהעברנו סדנאות לכמה חברות בינלאומיות, שעבורן שלחנו עשרות חבילות בכל רחבי אירופה עם המצרכים הטריים.

מיכל מילרד, צילום: אלבום פרטי

"כל שבוע שיכללנו את הקונספט והגבהנו עוד קצת את הרף. ניוקי מכל מיני סוגים, פיצות, ריזוטו ועוגות, וגילינו שהכל מצליח. עשרות משפחות בכל ערב יצרו במו ידיהם ארוחה איטלקית אמיתית לחלוטין מהמוצרים שאפשר להשיג בסופר. מהתגובות שקיבלנו אנחנו יודעים שבאמת הצלחנו. רבים מהמשתתפים נרשמו מיד לכל סדנה חדשה שפרסמנו. ממפגש עם שמונה עד עשרה אנשים בכל יום, הגענו למצב שאנחנו נפגשים עם יותר ממאה בכל פעם".

הקורונה פגעה? ההפך

כאשר שגרת הקורונה החלה והמסעדות באיטליה חזרו ונפתחו, גם מילארד חזרה לשגרה. "איתי היה בברלין ואני ברומא, ושנינו חזרנו לפגוש אנשים ולמלא את היומן, אפילו עוד יותר ממקודם. הרבה אנשים סיפרו לי שעזרנו להם לעבור את הקורונה, ועכשיו הרגשתי שאני מקבלת בחזרה מהיקום את מה ששלחתי. הצלחתי לגדול ולהפוך מעסק של אדם אחד לחברה שמעסיקה עוד שתי מדריכות נפלאות.

"ואז דצמבר 2021 הגיע, והרגיש כמו שידור חוזר של שנתיים לפני כן. אבל הפעם ידענו להיערך לזה לפני, והיה ברור לנו שמדובר בעצירה זמנית. חוץ מזה, אחרי שאתה שורד משבר עולמי כל כך גדול, אתה יודע שתנחת על הרגליים. לא  מכיוון שיש לך מזל, אלא מכיוון שאתה שורד.

"איתי ואני שוב חשבנו מה אפשר לעשות בשבועות האלה, וכך עלה הרעיון של ספר מתכונים. הוצאנו חוברת כזו לקראת שבועות והיא נמכרה מאד יפה, אבל כשהתחלנו לקבץ את כל המתכונים, חשבנו על זה שוב. יש לנו עשרות מערכי שיעור שבנינו ויותר ממאה מתכונים שכולם נסרקו ונוסו על ידי עשרות או אפילו מאות בשלנים ביתיים. ידענו שיש לנו פה משהו קאנוני ששווה יותר מכמה חוברות. ידענו גם שאנשים יושבים עכשיו בבית ורוצים לעשות משהו, אבל למרות שכבר היו פניות לא התכוונו לחזור לזום. 

"אם יש משהו שהספר הזה מסמל מבחינתנו, זה נעילה. אולי עוד נחזור לזום, אבל הדרבי האיטלקי הגיע לסיומו. איתי לקח על עצמו את המשימה, ותוך פחות משבוע הספר עלה לאוויר ולחנות האונליין שלנו, והתגובות החלו להגיע די מהר. אנחנו מוצפים בתמונות ומחמאות מאנשים שהכינו את המנות, אבל מעבר לזה, אנחנו מקבלים תגובות מתפעלות דווקא מאנשים שלא נכחו בשיעורים שלנו, וזו מבחינתנו ההצלחה האמיתית - העובדה שהמתכונים שלנו מקבלים חיים גם אחרי השיעורים וגם בלעדינו. אחרי שנתיים גדושות בעליות ונפילות, זה הסיכום הכי מושלם לתקופה. לא יכולנו לבקש יותר מזה".

לרכישת הספר לחצו כאן

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר