השמעה
אם רק היה אפשר לאכול תמונה. פיצת תפוחי אדמה | צילום: לירון אלמוג

שיר אהבה לתפוח אדמה

ריח ל"ג בעומר באוויר, ואין נעים יותר מהרגע שבו אנחנו "מחלצים" בגבורה את תפוח האדמה הלוהט מהמדורה • לא תאמינו אילו קסמים אפשר לעשות איתו

אש אדומה ולוהטת, רחש הגיצים ממלא את אוויר הערב, צהלת ילדים, חול ואבק. אני מתרכזת במרגלותיה של המדורה התמירה, מחפשת אוצרות צרורים בנייר אלומיניום שאיבד ברק, נחרך והשחיר. מדמיינת את טעמם המוכר: שילוב של ליבת תפוח אדמה חמה וטעימה וקליפה מפויחת ומרירה.

אני יודעת שמעט מלח יספיק, אך גם בטוחה כי אצליח להכין נפלאות מתפוחי האדמה האלה, אשר אין נהדר ונוסטלגי מטעמם. איני לבד בדעה זו - המושג ״תפוח אדמה מדורה״ היה ללהיט גם בקרב חבריי למטבח. הכותרת מרמזת על חריכה וטעם מודגש, אם אין אנו מלהיטים אש בתוך המטבח. השנה, ברוח החג האקולוגי, אצלה תפוחי אדמה ״מדורה״ ללא מדורה כלל, שכן מדורות כבר אינן מתקבלות בפופולריות רבה. מהתפודים הלוהטים אכין מגוון מנות שכיף לזלול בבית ומומלץ לאכול בפיקניק.

פיצת תפוחי אדמה

חומרים ל-4 פיצות בקוטר 30 ס"מ לבצק:
● 500 גרם קמח
● 1 כף מלח
● 2 כפות שמרי שמרית (גרגרים)
● 1/3 כוס מים
● 1 כוס מים פושרים
● 1/3 כוס שמן זית

לטופינג:
● 2 חבילות גבינת שמנת בטעם שום שמיר
●½ קג תפוחי אדמה זעירים בקליפתם
● 4 כדורי מוצרלה גדולים
● ½ כוס פרמזן מגורר
● חופן עלי אורגנו
● 1 צ'ילי פרוס
● מלח לפי הטעם

אופן ההכנה:
1. לבצק: מערבבים את הקמח עם המלח, וממיסים את השמרים במים.
2. מערבבים את כל החומרים בקערת מיקסר גדולה במהירות נמוכה במשך כ 20 דקות, עד שמתקבל בצק רך ואחיד.
3. מוציאים את הבצק למשטח עבודה מקומח קלות ושמים דקה נוספת.
4. מתפיחים את הבצק במקרר למשך הלילה
5. למחרת מחלקים את הבצק לארבעה כדורים שווים, מכסים במגבת, ומתפיחים במשך כשעה נוספת.
6. מרככים את תפוחי האדמה בקליפתם במיקרוגל או מבשלים במים עד שהם מתרככים מעט אך לא מאבדים את צורתם.
7. חורכים את תפוחי האדמה בטאבון, במדורה, בגריל העליון של התנור או בכל אמצעי בישול אשר יעניק לתפוחי האדמה טעם עז וחריכה, אך לא שריפה.
8. בוצעים את תפוחי האדמה לפיסות.
9. על משטח מקומח מרדדים כל כדור בצק לעיגול פיצה בקוטר של כ 30 ס״מ.
10. מורחים כמות נדיבה של גבינת שמנת מתובלת על עיגולי הפיצה ומפזרים פיסות תפוחי אדמה ופיסות מוצרלה רכה.
11. מתבלים בפרמזן מגורר, עלי אורגנו, צ׳ילי ומלח.
12. אופים בטאבון במשך כ-5 דקות או בתנור עם אבן שמוט או במשטח אחר המיועד לאפיית פיצה.

כמה שיותר פחמימות - ומהר. מאפינס תפו"א וזיתים, לירון אלמוג

מאפינס תפוחי אדמה וזיתים

חומרים לכ-12 יחידות:
● 2 כוסות קמח תופח
● ½ כוס קמח רגיל
● 1 כפית מחוקה מלח
● ½ כוס גבינת פרמזן מגוררת
● חופן עלי תימין
● 2 ביצים
● ¾ כוס חלב
● 4 כפות גבינה לבנה
● 125 גרם חמאה מומסת
● ½ כוס זיתי קלמטה מגולענים וחצויים
● 8 תפוחי אדמה זעירים בקליפתם

אופן ההכנה:
1. מרככים את תפוחי האדמה בקליפתם במיקרוגל או מבשלים במים עד שמתרככים מעט אך לא מאבדים מצורתם.
2. חורכים את תפוחי האדמה בטאבון, במדורה, בגריל העליון של התנור או בכל אמצעי בישול אשר יעניק לתפוחי האדמה טעם עז וחריכה אך לא שריפה.
3. בוצעים את תפוחי האדמה לפיסות.
4. מערבבים קמחים, מלח, פרמזן ועלי תימין.
5. מערבבים בנפרד ביצים, חלב, גבינה לבנה וחמאה מומסת.
6. יוצקים את הנוזלים על היבשים ומערבבים מעט. מוסיפים את הזיתים ואת תפוחי האדמה, ומערבבים עד שמתקבלת תערובת גבשושית אך אחידה.
7. יוצקים את התערובת לתבנית שקעים, וממלאים כל שקע עד ל-3/4 גובה.
8. אופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות במשך כ-15 דקות או עד שקיסם שננעץ במרכז המאפים יוצא עטוף פירורים לחים.
9. אוכלים חם.

מפתה ביותר. סלט תפו"א ודג מלוח, לירון אלמוג

סלט תפוחי אדמה ודג מלוח

חומרים (ל-4 מנות):
● 200 גרם דג מלוח שאוהבים
● 12 תפוחי אדמה זעירים בקליפתם
● 8 צנוניות פרוסות דק דק
● 1 בצל סגול קלוף ופרוס דק דק
● צרור עלי תבלין או נבטים (כוסברה, פטרוזיליה, נבטי צנונית)
● ½ כוס שמן זית
● מיץ מלימון אחד
● פלפל שחור גרוס לפי הטעם
● מעט מלח אטלנטי לפי הצורך

אופן ההכנה:
1. מרככים את תפוחי האדמה בקליפתם במיקרוגל או מבשלים במים עד שהם מתרככים מעט אך לא מאבדים מצורתם.
2. חורכים את תפוחי האדמה בטאבון, במדורה, בגריל העליון של התנור או בכל אמצעי בישול אשר יעניק לתפוחי האדמה טעם עז וחריכה אך לא שריפה.
3. בוצעים את תפוחי האדמה לפיסות, ומצננים לטמפרטורת החדר.
4. בהגשה מסדרים את תפוחי האדמה על צלחת הגשה, מעליהם את הדג המלוח ואת שאר הרכיבים.
5. מתבלים בשמן זית, מיץ לימון, פלפל שחור גרוס ומעט מלח.