"ניסיתי לשרוד את החיים": המוזיקאית מדברת על השבר הגדול

באחת מהפעמים שבהן יהודה פוליקר הזמין אותה לבמה, מורן דוד חוותה התקף חרדה ולא הצליחה לעלות - ומאז עברה את השנתיים הקשות בחייה • כעת, אחרי שהתגברה על המשבר, היא ממשיכה ליצור, והיא אחראית לכמה מהלהיטים הגדולים במוזיקה הישראלית • הראיון המלא - במוסף "שישבת"

מורן דוד. "האמת היא שאני קצת עוף מוזר בתעשייה". צילום: אפרת אשל

"המוזיקה היתה שם מהיום שנולדתי", מספרת היוצרת מורן דוד, שאחראית לכמה מהלהיטים הגדולים ששמעתם בשנים האחרונות - ובהם "שקוף", הדואט החדש של שירי מימון ואבי אבורומי.

"גדלתי בירושלים, ילדה ביישנית ששרה בבית. בכיתה ד' עברנו דירה, הגעתי לבית ספר חדש, וילדה שלא מדברת הרבה מתפרשת לפעמים כסנובית. בכל יום שישי היתה הרקדה, שבה הבנות המקובלות היו שרות מול כל בית הספר. המנהלת גילתה שאני שרה יפה, ביקשה ממני לשיר והן קינאו, ולמחרת - חרם. כל הכיתה עשתה עלי חרם שנמשך חודשיים".

אני מניחה שחוויה כזאת הותירה בך צלקות.
"מאותו היום לא שרתי ליד אנשים, עד הצבא. נועה חברתי רשמה אותי לבחינות ללהקה הצבאית, שבהן בחנו אותי דני רובס ורמי קלינשטיין, והתקבלתי ללהקת פיקוד מרכז. אחרי השחרור, רבים ממי שהכרתי הלכו לבחינות ל'כוכב נולד 3'. חבר שלי ביקש שאלווה אותו לבחינות בבאר שבע. ישבתי עם כולם, והבוחן שאל 'את שרה?' אמרתי שאני לא נבחנת, אבל החבר אמר לי 'נו, תשירי'. שרתי את 'שיר המעלות', ואז הגעתי לשלב השופטים המצולם. הספקתי להיות ממש מעט בנבחרת, עפתי מהר, וזה עשה לי טראומה. זה לא היה בשביל הנפש שלי. לא הייתי מוכנה לזה".

התחנה הבאה של דוד היתה כזמרת ליווי. היא עבדה עם עידן יניב ובהמשך עם יהודה פוליקר, עד שערב אחד חוותה התקף חרדה ולא הצליחה לעלות לבמה. במשך שנתיים ניהלו אותה התקפי החרדה. "ניסיתי לשרוד את החיים", היא אומרת. "גרתי בדירת מטר על מטר עם פסנתר, לא יכולתי להופיע ולא היה לי כסף. היו לי שלושה תלמידים לפיתוח קול".

הלכת לטיפול?
"היה לי קשה לקבל את זה שאני לא מצליחה לשלוט במצב. באותה התקופה האמנתי שזהו, ככה אני אחיה. התכנסתי בתוך עצמי, ניתקתי קשר עם חברים, לא יצאתי מהבית, לא עליתי לאוטובוסים ולא נכנסתי למעליות או לקניונים הומי אדם. הרגשתי שעולמי חרב עלי. הדבר היחיד שהציל אותי היה הפסנתר. כתבתי שירים, המוזיקה היתה התרופה שלי.

"השנתיים האלה היו קשוחות, אבל הן גם גרמו לי ליצור ולדייק את עצמי. הבנתי עד כמה הנשמה שלי רגישה, ועד כמה כמות הרגש הזאת יכולה להתבטא ביצירה. לא ידעתי אז שזה מה שאעשה, אבל זה הרגיש לי נכון".

מאז היא אכן עושה, ובגדול. ברזומה שלה יש יצירת שירים ועבודה עם שירי מימון, חנן בן ארי, אליעד נחום, עברי לידר, ריטה, זהבה בן, הראל סקעת, אליאב זוהר, שרית חדד, קובי אפללו, אניה בוקשטיין ועוד. את כל השירים שלה היא מלחינה, ולחלקם גם כותבת את המילים.

לצד זאת היא גם מורה מבוקשת לפיתוח קול, עושה הפקות שירה, ובקרוב תפציע על המסך כמנטורית בתוכנית "סטאר אקדמי" ברשת 13, בהנחיית נועה קירל.

"האמת היא שאני קצת עוף מוזר בתעשייה", היא מודה, "כי בדרך כלל לכל אחד יש תחום משלו. יש מורות נהדרות לפיתוח קול, יש כאלה שהן רק מפיקות שירה, יש יוצרות שכותבות ומלחינות. בהתחלה לאנשים היה קשה לאכול אותי - גם כותבת, גם מלחינה, גם מורה לפיתוח קול, גם מפיקת שירה, ועושה את הכל היטב. אבל, חמסה, לאורך השנים הבאתי גושפנקות, הבאתי להיטי מדינה, ואני ממשיכה ליצור".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר