אין אחד שלא רואה כי העיר ירושלים חווה תנופת בינוי ופיתוח תשתיות. אך לצד הפיתוח העירוני, בהנחיית ראש העיר ירושלים, משה ליאון, שמה העירייה דגש גדול על פיתוח וקידום אתרי הטבע העירוניים – הריאות הירוקות של ירושלים.
העירייה פועלת לפיתוח אותן ריאות ירוקות ושצ"פים (שטחים ציבוריים פתוחים) ירוקים, לטובת הציבור. הפארקים והגנים נמצאים בכל תוכנית בינוי משמעותית, תוך עירנות לחשיבותם של עצים גדולים וותיקים והשפעתם על איכות החיים.
כל תוכנית המקודמת על ידי העירייה מלווה בסקירה מקיפה של העצים, הצומח וערכי טבע אחרים הנמצאים בשטח התכנון, ונעשים מאמצים רבים לצמצם ככל האפשר את הפגיעה בטבע. לצד מניעת הפגיעה בטבע בעקבות תהליכי הבינוי, פועלת עיריית ירושלים לפיתוח אתרי טבע עירוניים, הקיימים ברצף האורבני העירוני. אתרי הטבע העירוניים, מהווים ריאות ירוקות טבעיות ומאפשרים לתושבי העיר נגישות לאתרי טבע במרחק נגיעה מבתיהם.
בין אתרי הטבע העירוניים בעיר ניתן למצוא את האתרים הבאים:
עמק הצבאים – אתר הטבע העירוני המוכר והראשון בעיר, הנמצא בליבה של ירושלים, בין השכונות קטמונים, גבעת מרדכי והולילנד. האתר הוקם בשטח פתוח בגודל של 250 דונם, הוא פתוח לציבור כל ימות השבוע ללא תשלום וניתן לראות בו באופן חופשי צבאים, ציפורים, צבים, עופות מים, זוחלים ובעלי חיים נוספים. יצוין כי האתר היה פתוח לציבור הרחב גם בתקופת הסגרים והיווה מקום מרגוע ומפלט במהלך התקופה המאתגרת.
נחל זמרי - פארק נוסף הנמצא בצפון העיר הוא נחל זמרי, העובר בשכונת פסגת זאב. גם באתר זה ניתן לראות בעלי חיים כדוגמת צבאים, שפני סלע ושועלים המסתובבים בו באופן חופשי. לאחרונה אושרה בוועדה המקומית לתכנון ובניה תוכנית מקיפה לשדרוג האתר. התוכנית קובעת שימור של שטח נרחב לפי מדרג של שימור שטחים. כמו כן יפותח במידה מתונה שטח פתוח עבור מבקרים ומטיילים.
אגן נחל כוס - אתר טבע עירוני בדרום מערב העיר, הכולל ערוצים המשמרים שרידי חקלאות מדרגות עתיקה, שטחי טרשים, מספר מצוקי קירטון, מערות וחורבות, שרידי חורש ים תיכוני, כרמי זיתים וריכוזי פריחה מרהיבים. באתר אוכלוסיית יונקים כגון צבי ארץ ישראלי, דורבן, שועל מצוי וכן מגוון גדול של בעלי כנף, זוחלים וחרקים.
נחל רבידה עליון - אתר טבע עירוני במערב ירושלים, האפיק המרכזי ביער ירושלים. רוב שטח המדרונות מכוסה ביער נטוע של עצי אורן וברוש וכן חורש ים תיכוני משמעותי, שרידי בוסתנים ונוף תרבות של חקלאות עתיקה. בעונות המתאימות ניתן להבחין במקום בפריחה של עצי שקד מצוי, פריחת דבורנית שחומה (הסחלב הראשון שפורח במרחב ירושלים), רקפת מצויה, כתמה עבת-שורשים, כלנית מצויה וכן צמח מטפס עם פריחה ייחודית דמוית פעמונים הקרוי בשם זלזלת הקנוקנות.
רכס ארמון הנציב - אתר טבע עירוני בחלקה המזרחי של ירושלים. מדובר בשלוחה טרשית צרה הכוללת שטח טבעי וכן גן ציבורי מטופח ועשיר בעצי חורש ובוסתן בחלקו המערבי של האתר. מהאתר נשקפת תצפית מרהיבה של 360 מעלות ונוף קסום לעבר מדבר יהודה, ים המלח, ההרודיון, הרי יהודה, העיר העתיקה ושכונות העיר ירושלים. בעונה המתאימה, זהו האתר בו ניתן לצפות במופע המרשים ביותר בעיר של מרבדי תורמוסים פורחים.
מורדות הר חומה מערב - אתר טבע עירוני בדרום מזרח ירושלים, המתאפיין בכרמי זיתים ועצי בוסתן פזורים על גבי טרסות עתיקות המשווים לאתר נוף תרבות מרשים ביופיו הכולל ממצאי מורשת מרהיבים כדוגמת גתות, שומרות וכמובן אמת המים העתיקה. זהו אזור מעבר המייצג הרכב צמחייה מגוון וייחודי המשלב בין מיני צומח ים תיכוני ומינים האופייניים לספר המדבר.
ויש כמובן למה לצפות: בחודש אוגוסט 2020 חתמה העירייה עם קק"ל על הסכם לפיתוח פארק האסבסטונים בקריית יובל ובקריית מנחם בעלות של כ-70 מיליוני שקלים. הפארק, שישתרע על שטח של כ-200 דונם, ישמש כפארק רובעי-עירוני ויכלול אגם מלאכותי, שבילי אופניים, שבילים להולכי הרגל, מתקני משחק חדישים, מתקני ספורט, הסדרת שבילים, חידוש הגינה הקהילתית, חיבור לשכונות הסובבות, הסדרת חניות ועוד, תוך שמירה ושילוב מאפייניו וערכיו הטבעיים הקיימים. פיתוח הפארק הוא פועל יוצא של המדיניות העירונית לטיפוח הסביבה הירוקה למען תושבי העיר על ידי הוספת ריאה ירוקה משמעותית בעיר הבירה.
מטרת הפארקים הרובעיים, כדוגמת פארק האסבסטונים, היא לתת מענה לשטחים ירוקים מפותחים לשכונות הסובבות אותם והם מהווים את לבת תוכנית השטחים הפתוחים של העיר ואת עמוד השדרה של המרחב הציבורי והעירוני.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו