יובל שוורצמן (40) היה במסלול הנכון לקריירה מבטיחה בהייטק הישראלי. הוא שירת ביחידה טכנולוגית ב־8200, השתחרר מהצבא, התקבל לחברת הייטק מצליחה בהרצליה פיתוח והרוויח הרבה יותר מאשר בני גילו. אלא שזמן קצר לאחר שהחל בעבודתו אחד מוותיקי החברה פוטר בשל שכרו הגבוה, ושוורצמן זועזע עד עמקי נשמתו.
המהלך גרם לו להבין שגם זמנו בהייטק הישראלי שאול, ואף אחד לא מבטיח לו שבעוד כמה שנים גם הוא לא יפוטר וימצא את עצמו חסר עבודה. מתוך לחץ והלם הוא החל לרכוש השכלה פיננסית, כמו גם לקנות ולמכור דירות, כדי שיוכל להגיע לחופש כלכלי, ולעשות את מה שהוא אוהב באמת - ללמוד משחק ולהיות שחקן.
כיום, כמעט שני עשורים לאחר מכן, הוא שחקן מצליח המתגורר בלונדון ובעל חברה שמסייעת לאנשים לעשות בדיוק את זה - לצאת ממרוץ העכברים שבו הם נמצאים לחופש כלכלי. את הידע שצבר הוא חולק גם בפודקאסט מוצלח ומשעשע, "ליצנות כלכלית", שזכה לעשרות אלפי האזנות.
שוורצמן נולד וגדל בראשון לציון לזוג הורים ממוצא רוסי, שעלו ארצה בשנות ה־70 והתפרנסו מעבודתם כמורים למוזיקה. "הוריי אנשים נפלאים וחרוצים. בבית שלנו לא היה חסר שום דבר ברמה הפיזית, אבל ברמה התודעתית, בגלל ששני ההורים שלי גדלו בעוני, תמיד היתה תחושה של חוסר", מספר שוורצמן בגילוי לב.
"פחדתי פחד מוות"
"חינכו אותי לעבוד קשה, לחסוך כסף ולהיות חרוץ. אבל את החלק השני של המשוואה - למנף, לחסוך ולהשקיע - לא קיבלתי בבית. להפך, לימדו אותי ששוק ההון ונדל"ן זה מסוכן, וצריך לחפש עבודה כדי שמישהו ידאג לך עד לפנסיה, וזה אחד ה'שקרים' של התרבות המערבית היום. אולי זה היה נכון כמה דורות אחורה, אבל היום לא רק שזה לא נכון, זה מסוכן".
בהתאם לחינוך שקיבל, שוורצמן שירת ביחידה טכנולוגית והחל, כאמור, לעבוד בהייטק. "שלושה רבעים מהאנשים שעובדים בהייטק עושים זאת כי זו הדרך שלהם להתפרנס ללא עבודה פיזית ולהרוויח יפה. רובם מתעבים את זה", הוא טוען.
גם שוורצמן לא אהב את העבודה, ולכן, לטענתו, היה בינוני בה. "אי אפשר לתת בראש במשהו שאתה לא אוהב. ובשלב הזה גם הבנתי שאני רוצה להיות שחקן", הוא אומר. "כשפיטרו את הבכיר בחברה שבה עבדתי, ביקשתי ממנו לשבת איתו לשיחה כנה. לא הבנתי למה מפטרים אותו, הוא היה אחד ממקימי החברה. הוא אמר לי 'נהייתי לא רלוונטי לבעלי המניות'. המשכורת שלו היתה גבוהה, הוא היה מבוגר, ואפשר לשלם למישהו שיצא עכשיו מיחידה טכנולוגית רבע ממה שמשלמים לו.
"לא הצלחתי לעכל את זה, כי כל החיים לימדו אותי שזו הדרך הנכונה: לעשות תואר, לחפש עבודה, להתקדם ולצאת בבטחה לפנסיה, ומישהו צריך לדאוג לך. והנה, הוא ישב שם, אחרי שהקדיש את העשורים הטובים ביותר שלו לחברה, וזרקו אותו מהחלון כמו נעלי נייקי ישנות. היו לו משפחה, ילדים. הזדעזעתי, ובאותו לילה לא הצלחתי להירדם.
"ואז, מתוך זרז חזק, התחלתי תהליך של התפתחות אישית. כולם אמרו לי שאני לא נורמלי, אבל אני רציתי לעוף מהעבודה הזו ולהפוך להיות שחקן. פחדתי פחד מוות".
הספר ששינה לי את החיים
שוורצמן שם לעצמו כמטרה להגיע לאותה הכנסה שהיתה לו בהייטק, רק באופן פסיבי, מבלי לעבוד מבוקר עד ערב. "לא ידעתי כמה זמן זה ייקח לי, אבל החלטתי שאני מפצח את הדבר הזה. הגיע לידי הספר 'אבא עשיר, אבא עני' והוא פתח לי את הראש. רוב האנשים שקוראים את זה אומרים - בואנ'ה, מעניין, אבל בכך זה נגמר".
"כולם אמרו לי שזה לא בטוח, זה מפחיד וזה מסוכן. אבל אני הבנתי שלא להשכיל פיננסית, לא ליצור ריבוי מקורות הכנסה, זה הדבר הכי מסוכן שאתה יכול לעשות. כי ברגע שאתה לא בא בטוב לבוס שלך, יכולים להחליף אותך. התחלתי תהליך באפס ציניות, מתוך מטרה לעזוב את ההייטק, להיות שחקן בתיאטרון, לעשות קולנוע וטלוויזיה ולרגש אנשים".
לאחר כשנה וחצי בחברה שבמהלכן למד על כסף, כלכלה והשקעות וקרא ספרים על התפתחות אישית, הוא התפטר. "היום יש כל כך הרבה מנטורים חארטה־ברטה בשקל, שאתה כבר לא יודע למי להקשיב, ואתה לא יודע מה אמת ומה לא. גם היום אני אומר לכולם: לא עוזבים מקום עבודה ב'זבנג וגמרנו', אלא בונים את הגשר.
"אני יצאתי למסע, והמטרה שהגדרתי לעצמי על פתק היתה להכניס 9,800 שקלים בחודש, בדיוק אותה משכורת נטו שהרווחתי בהייטק, בתוך עשר שנים, בלי תלות בזמן שלי. בפועל, הגעתי לזה בתוך שבע שנים".
"ב־2009 קניתי את הדירה הראשונה שלי להשקעה ב־300 אלף שקלים ברמלה. עד שהתחלתי את לימודי המשחק ובמהלכם קניתי ארבע דירות כאלה בשיכונים, באותה שכונה ברמלה שבה התמחיתי. עשיתי משא ומתן על עשרות נכסים, וכל מי שרצה למכור והיה מוכן לבוא לקראתי במחיר - קניתי.
"אחרי שתי הדירות הראשונות נגמר לי הכסף, ואז לקחתי הלוואות מבני משפחה, עשיתי להם הוראת קבע חודשית והתחלתי לקנות כל מה שיכולתי למצוא. בזמן שלמדתי משחק השווי של כל אחת מארבע הדירות הללו עלה ב־100 אלף ש' בשנה, ובסך הכל 1.2 מיליון ש', תוך כדי כך שאני בלימודי משחק אינטנסיביים של 12 שעות ביום.
"אז הבנתי את גורם עליית הערך. אם אתה שכיר שרק מקבל משכורת - אתה לעולם לא תיהנה מזה. גם אם הייתי עובד בהייטק ולא עוזב והולך ללמוד משחק, והייתי חוסך הכל - לא הייתי מגיע לסכומים האלה בשלוש שנים".
היום יש לאנשים הרבה יותר מודעות.
"היום אנשים מתעוררים. אם יש משהו שאני רוצה שיבינו, זה שהם אחראיים לחיים שלהם, לתוצאות שלהם. לא המדינה, לא הממשלה. אם אני לא מרוצה מהמצב שלי בחיים - זה אני. תמיד קל להאשים מישהו - את הממשלה, את הבוס, את מצב הדיור; אני מבוגר מדי, צעיר מדי. אם אתה מספר לעצמך מראש שאתה לא יכול - זה מה שיהיה.
"כל ההצלחה היא לא מהנדל"ן ולא מהמשחק, אלא מהמקום התודעתי של מה שנדרש ממני כדי להגיע לתוצאות, כדי להגיע ליעד שאני רוצה. זה אומר לא לפחד לקרוע את התחת, לא לפחד לנסות שוב ושוב", הוא מדגיש. "כישלון זה רק אם אתה מפסיק לנסות. לקח לי שבע פעמים להתקבל לבית ספר למשחק. היום אני מבין שזו היתה מתנה משמיים, כי הלכתי ועשיתי נדל"ן והגעתי לשם ממקום הרבה יותר צלול ונינוח".
תוך כדי לימודי המשחק הצליח שוורצמן להתפרנס מהדירות שרכש, ולרשותו עמד זמן פנוי רב שאפשר לו להתמקד בלימודים. כשסיים את לימודי המשחק באוגוסט 2013, החל לשחק באופן מקצועי בתיאטרון "פסיק", ובמקביל החל לעזור לחבריו לספסל הלימודים לקנות דירות, לאחר ששמעו אותו בהפסקות מדבר עם המתווכים והבנקאים. "לא הצלחתי לעזור ליותר מבן אדם אחד בחודש. הבנתי שאני יכול לעשות אחלה עסק שבעולם ולעזור להמון אנשים, וזה משהו מאוד מהותי. רוב האנשים פותחים עסק כדי לעשות כסף, וזה לא נכון. לא שיש משהו רע בלעשות כסף, אבל זה צריך לנבוע מזה שאתה נותן ערך לאחר".
וכך הפך שוורצמן לאחר הראשונים בארץ שפתח עסק לליווי משקיעים. "זה התחיל ברמלה־לוד, ואז התרחב צפונה, לקניית דירה בקריות או בבאר שבע. אנשים עם תקציב גבוה יותר יכלו למצוא מציאות גם ביפו ובתל אביב, וזה גדל וגדל.
"עשיתי את זה כמה שנים במקביל להיותי שחקן בתיאטרון. רציתי לשמח אנשים, לרגש אנשים ולתת לאנשים השראה. אז חשבתי שאני עושה את זה בתיאטרון, אבל היום אני מבין שזה גם בעניינים הפיננסיים - אני מרגיש שזה אותו דבר, פשוט בדרך אחרת. לשמח אנשים, לרגש אנשים ולתת להם משמעות".
כיום שוורצמן מתגורר בלונדון יחד עם רעייתו נטלי ובנו נווה־לב, בן 3, ומפתח את קריירת המשחק שלו. משם הוא גם מנהל את עסקי הנדל"ן וליווי המשקיעים שלו בארץ. ברשותו נכסים רבים, הכנסה פסיבית מכובדת ועסק מצליח.
היום כולם אומרים לעצמם שבמצב האינפלציה והריבית בלתי אפשרי לעשות את מה שאתה עשית, ולו היו עושים זאת רק לפני שנתיים או עשר שנים הם היו מצליחים.
"כל האנשים שאמרו את זה, ב־2022 אכלו אותה, כי באותה שנה בלבד היתה עלייה ממוצעת של 20% במחירי הנדל"ן. בארץ הקרקע מעטה, וכולם רוצים ביס מהעוגה הזו. היום אנשים אומרים לעצמם שהם לא ייכנסו כי השוק בירידה. אבל שוק לא מתזמנים - לא במניות ולא בנדל"ן. נכנסים כשיש לך האפשרות וכשאתה מוצא עסקה טובה".
המיסוי גבוה היום, הכסף יקר.
"אם אתה מחזיק בנכס לטווח ארוך, המיסוי מתגמד. אני מתכוון ל־8% מס רכישה שיש היום ול־25% מס שבח. די מהר הבנתי שלקנות ולמכור זו לא הדרך הנכונה, כי כל הדירות האלה שמכרתי גם עולות בהרבה. אם אני יכול להגיע למצב שבו אני מחזיק הרבה דירות והן עולות בערכן, אז במקום לשתול הרבה עצים שתלתי פרדס".
"הכוח אצל הקונים"
עד היום עזר שוורצמן ליותר מ־700 משפחות לרכוש דירה, או אפילו כמה דירות. "אני אומר לעצמי שאם עשיתי כסף זה נחמד, אבל שיניתי להם את החיים. כל אחד מאלה מברך אותנו כיום. זה כבר לא רק אני - בנינו צוות. אני הפנים של העסק, אבל הוא לא רק אני, יש הרבה אנשים שעובדים איתי כבר שנים".
בערוץ היוטיוב שלו יש כבר מיליוני צפיות. בתחילת השנה שעברה הוא החל להקליט פודקאסט מצליח והומוריסטי, "ליצנות כלכלית", ולשווק את עצמו גם באינסטגרם ובטיקטוק. לטענתו, הוא לא משקיע כסף בפרסום, ואנשים מאזינים לו בשל התוכן האיכותי והמעניין שהוא מעלה.
אתה טוען שהגעת לחופש כלכלי לפני גיל 30, חלומם של הרבה אנשים. מהו מבחינתך חופש כלכלי?
"זו היכולת שלי לבנות את החיים שלי לפי איך שאני רוצה. בגיל צעיר הגדרתי לעצמי איך אני רוצה שהחיים שלי ייראו. אני קם בבוקר, מה אני עושה, במה אני מתעסק. חופש כלכלי זה לחיות את החיים כמו שאתה רוצה. הצלחה זה לא אם אתה עשיר או שיש לך בית גדול או רכב יוקרה, או בן זוג כזה או אחר - הצלחה זה כשאתה מבין מה אתה רוצה לעשות".
וזה מה שאתה מלמד היום אנשים?
"התוכנית שלנו ב־100 ימים של נדל"ן מבוססת מיינדסט ועבודת שטח משבוע לשבוע. אם אתה לא בא לקנות דירה - אל תבוא. אם אתה לא בא לעשות עבודת שטח - אל תבוא. אני מעדיף שני אנשים בכיתה שייצאו עם תוצאות מאשר הרבה אנשים שבאים לשתות קפה כי משעמם להם".
המצב ב־2023 לא דומה לזה שהיה ב־2008. מה היית ממליץ היום למי שרוצה להגיע לחופש כלכלי?
"קודם כל ללמוד. להשקיע באמ־אמא של הלמידה בהשכלה פיננסית, בהתפתחות אישית ובמיינדסט. הזהב הוא במיינדסט. כי אם הראש שלך מכוון נכון, כל הכאפות שהחיים זורקים לך יהיו זמניות. ואם את חושבת שאני לא מקבל כאפות - את טועה. אבל גדלים מזה. זה כמו חדר כושר.
"הדרך של א־לוהים לעזור לך לגדול זה להציב בפניך עוד בעיות. אני תמיד גדול יותר מהבעיות שלי. צריך ללמוד, להשקיע - במיינדסט, בהתפתחות האישית.
"צריך לקרוא לפחות עשרה עמודים ביום, עשר דקות ביום, ובכל שנה לעשות לפחות סדנה אחת של התפתחות אישית, סדנה אחת של כסף - אם זה בשוק ההון, בנדל"ן, בעסקים או בהשקעות אלטרנטיביות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו