בשבילי החלב

מסעדות, מעדניות, פעילויות לילדים וסדנאות בישול • המחלבות הן כבר לא מה שהיה פעם • הזמנה לטיול

צילום: תומר נויברג / ג'יני // מחכות לכם במחלבות. עזים בדיר

חג השבועות, חג הקציר והביכורים, הוא חג שמח במיוחד. כזה שגורם לנו לצאת לטייל במזג אוויר נפלא ולהתגאות בתנובת הארץ היפה שלנו. הפעם ליקטתי עבורכם כמה מחלבות ברחבי הארץ, שמציעות מעבר לטעימת גבינות גם אוכל טעים ונפלא, על בסיס הגבינות שהן מייצרות. כך תוכלו לצאת לטיול מקסים, להביט בשדות החיטה עם השיבולים הזהובות, שנעות ברוח הנעימה וחלקן כבר נקצרו ונאספו בחבילות חציר ריחניות, וכמובן לבקר במחלבות, ללטף גדיים שאך נולדו ולאכול אוכל טעים. תיהנו.

כתבת: יעל לרנר, עריכה: רן מידן, הפקה: בת חן הולנדר, צילום: רועי קסטרו

1. גבינות מגדלים באהבה

מחלבת מרקוביץ - ארץ זבת חלב 

גם האדם הלחוץ ביותר לא יוכל שלא להירגע כשהוא עובר בכניסה מתחת לשבכת שיחי הגפן, ולהתפעל מבריכות דגי הנוי, מהפרחים הצבעוניים והמיוחדים, מעצי הפרי ומהפרפרים הצבעוניים שמרפרפים בינות לפרחים ומעניקים להם נשיקות קטנות. לא סתם קרא אהרון מרקוביץ, החולם של משפחת מרקוביץ, למחלבה "ארץ זבת חלב". 

המקום המקסים הזה מעביר את כל שפעת הארץ ותנובתה, מתאים בדיוק לחג השבועות. "אני חי בארץ ישראל ומשתמש בטוב ובמרכיבים של ארץ ישראל", הוא מספר, וגם מתעקש להסביר לי שהוא מגדל גבינות ולא עושה אותן. "אני מדבר אל הגבינות, והיות שאני חקלאי בנשמתי, אני מתייחס לגבינה כאל מצע גידול ומגדל אותה. אני גם מנסה ליצור מסורת ומשלב פרחים ופירות ישראליים בגבינות". 

הגבינות, משובחות מאוד. וגם יפות מאוד. למשל גבינת אביבית, גבינה קשה ונפלאה, שעטופה בפרחי כובע הנזיר; גבינה אחרת עטופה בעלי גפן ומיושנת במשך חצי שנה ובתוכה פלגי יין שמעניקים לה מראה, ארומה וטעם נפלאים, וכבר כתבתי בעבר על יוגורט התאנים והתפוז, שבו יש מעט מרירות נפלאה של קליפות הדרים. 

אתם מוזמנים להגיע לחנות היפהפייה של בני הזוג, שם אהרון יכריח אתכם לטעום מכל הגבינות, ואז תוכלו לשבת בחוץ (אם תביאו איתכם את הלחם), או לנסוע לפיקניק מקסים באזור. מקום שהוא תענוג.

מושב נחלים, שניר 28 (משק 59). טל' 03-9332797. כשר. אתר: www.markomilk.co.il

2. חוות בודדים חלוצית

חוות קורנמל

חוות העיזים של דניאל וענת קורנמל שוכנת בהר הנגב, על נתיב שנקרא "דרך היין", כשני ק"מ מדרום לצומת טללים. בחוות קורנמל תפגשו בשני הגבנים המקסימים שלמדו בפקולטה לחקלאות ברחובות והיו המשפחה הראשונה שהגיעה להקים חוות בודדים באזור. 

מדובר בחווה שבה מסעדה קטנה בקרון ממש אל מול נוף המדבר הפראי, ובה מוצעות מנות המבוססות על טהרת הגבינות המיוצרות במקום. חובה לטעום ה־כ־ל: מגבינת "הגר" - קממבר מחלב עיזים, דרך גבינת "עדנה" - גבינה קשה בעלת טעם עדין במיוחד, ועד לגולת הכותרת: גבינת "תמר" בעלת הטעם המיוחד, קשה מבחוץ ורכה מבפנים. כמובן, תוכלו לנגוס ברעבתנות בפיצה גבינת עיזים מצוינת או לטעום את "מקלות עדנה", גבינת עדנה עטופה בבצק פריך, בציפוי סירופ יין ותפוחים, כי אין מה לעשות - צריך גם מתוק. אפשר גם להגיע למעדנייה הקטנה ולהצטייד כהלכה לפיקניק נחמד באזור.

חוות קורנמל: כביש 40, מדרום לצומת טללים. המסעדה פועלת בימים (באתר גם שלישי) רביעי-שבת בשעות 18:00-10:00, על בסיס מקום פנוי ללא צורך בתיאום מראש. 

מכירת גבינות: בכל יום בתיאום טלפוני בשעות 18:00-10:00. טלפונים: 052-2788051 או 08-6555140 אתר: kornmehlfarm.ramon.gonegev.co.il

3. באמצע המדבר

מחלבת נאות סמדר בערבה 

קיבוץ נאות סמדר, הממוקם בנגב הדרומי, 70 ק"מ מצפון לאילת, תמיד עניין אותי ונמשכתי אליו. הפעם הגעתי לבקר ולהיפגש עם אחת ממייסדות הקיבוץ, ענת, שמובילה אותי לסיור חקלאי בגני הקיבוץ ובדיר העיזים האורגני, שבו העיזים גדלות להן בשלווה ובאהבה. 

מבט בעיזים מגלה כי הן אכן נראות שמחות במיוחד, ומחלבן מייצרים כאן, במחלבת הקיבוץ, גבינות ויוגורטים נפלאים בטעמם. בקיבוץ מטפחים חקלאות אורגנית, ונטועים בשטחו מטעי תמרים אורגניים, עצי זית מניבים, כרמים למאכל וכרמים ליין שעושים ביקב נאות סמדר ועוד מוצרים נפלאים שמייצרים כאן. אם תרצו לטעום את הכל, מומלץ להגיע לפונדק נאות סמדר, להתעקש לשבת בגן הקסום שנמצא מאחור, ולא לוותר בשום אופן על גלידת יוגורט העיזים הנפלאה כאן. 

אפשר גם לערוך סיור ביקב הנהדר שיש בקיבוץ, שהוא היקב הדרומי ביותר בישראל, ואף בחצי הכדור הצפוני כולו.

מחלבת ופונדק נאות סמדר, קיבוץ נאות סמדר בערבה. פרטים באתר www.neot-semadar.com

4. בוקר טוב בטל שחר

שביל עיזים במושב טל שחר

מדובר במשק עיזים משפחתי קטן שהקימה משפחת צבן, ובו דיר עיזים ומחלבה שהפכו למסעדה חלבית ומעדנייה, במיקום מרהיב המשקיף להרי ירושלים ולכרם היפהפה של יקב שורק שנמצא במרחק מטרים ספורים. במסעדה החביבה אפשר לאכול ארוחות בוקר מצוינות עד השעה 16:00 אחר הצהריים, ולטעום את הגבינות הקשות והרכות המיוצרות במקום. 

בביקורי האחרון שוב התפעמתי מטעמה של גבינה קשה ומצוינת בשם "מיכל" - שחתיכה ממנה גם קניתי במעדנייה כדי לפנק את האיש בבית - וכן מגבינת "מורגנטל", שהיא הגירסה המקומית לגבינת גאודה ההולנדית. למי שרוצה יותר עצמאות אפשר גם לקחת סלסילות ולעשות פיקניק באזור היפהפה. בנוסף, אפשר לבקר עם הילדים ללא תשלום בדיר העיזים שנמצא ליד ותורם לאווירה הכפרית, ולקבל הדרכה על דיר העיזים והמחלבה הנהדרת.

שביל עיזים, מסעדה חלבית כשרה בטל שחר: טל' 08-9495964, א'-ה' בשעות 16:00-10:00, ו' 15:30-09:00. פרטים באתר: www.shvilizim.co.il. המעדנייה פתוחה בכל ימות השבוע.

5. שירת רועים וכוס יין

חוות היצרנים בכפר קיש 

איתם בירגר, דור שלישי בכפר קיש ונצר לאחת המשפחות המכובדות בכפר, ומהגדולות בארץ בגידולי זיתים, שקדים וענבים ליין. המשפחה מייצרת את שמן זית בירגר, חמישה זנים של שמן זית משובח, ואיתם מספר לי שבמסגרת תהליכי ההרחבה במושב החלו להגיע זוגות חדשים לבנות בו את ביתם. אחד מהם הוא מיכל ואשר. 

מיכל, קלינאית תקשורת במקצועה, ביקרה באחד מטיוליה לשווייץ במחלבת בוטיק והחליטה שזה מה שהיא רוצה לעשות. היא עזבה את עבודתה והלכה לעבוד בשלוש מחלבות באלפים. הכל בגיל 46. אשר, קבלן בניין במקצועו, תמך בה. יחד הם חיפשו מקום בגליל ומצאו אותו בקיבוץ רשפים. כך קמה אחת ממחלבות הבוטיק הטובות בארץ: "שירת רועים". 

בחוות היצרנים בכפר קיש איגדו איתם, מיכל ואשר, כמה יצרנים איכותיים מהאזור, ומטרתם היא שתבואו, תטעמו ותחוו חוויה של יצרנות: לפגוש את היצרן של הגבינה שטעמתם, של שמן הזית או היין, ולשמוע ממנו הסבר על תהליך הייצור וגם את הסיפור האישי שלו. 

מרכז המבקרים מושקע ויפהפה ומציע חוויית אירוח שכוללת ארוחת גבינות נפלאה, שכולה על בסיס הייצור במקום: זיתים מהמטע הנשקף מהמרפסת שבה תשבו, מלפפונים ביוגורט של מיכל והגבינות המדהימות שלה. חובה לטעום את הגבינה השוויצרית "ענבר תימין" מחלב עיזים. הנאה מובטחת.

במקום נערכות גם סדנאות לקבוצות בנושאים שונים: שמן זית, טנגו גבינות ביין - התאמת יין לגבינה ועוד.

מרכז המבקרים בכפר קיש, שישי ושבת בשעות 18:00-10:00, באמצע השבוע בתיאום מראש. טל' 04-6620788. טל' איתם בירגר: 050-4991519, טל' מיכל מור מלמד: 052-2548052. אתר: www.havat.co.il

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר