לאינסטגרם של לירן רוזן לחצו כאן
הרבה נאמר על יהודים בארצות רחוקות לאורך ההיסטוריה. הרצון לשמור את המסורת, לכבד את הדת היהודית. בחג הפסח, תמיד סיפרו לנו שהיה קשה במיוחד. היו חוגגים את החג בסתר בגלל שמועות שעברו מדור לדור בארצות בהם חיו, על מנהגיהם הרעים של היהודים בחגיהם.
אבותינו לא היו אוכלים קטניות מחשש שימצא בו חמץ ויש שעד היום לא אוכלים למרות שכבר אין חשש. סבתא רבה שלי הייתה אפילו רוחצת את תפוחי האדמה והביצים לפני שהייתה מכניסה אותם הביתה לחג מהספק הקטן שנדבק בהם חמץ.
יהודי גאורגיה היו יצירתיים- המטרה הייתה לשמור את פסח בגולה ולהכין אוכל מעולה וגם זול, שיכול לספק בתקופה שאי אפשר לאכול לחם. אספתי עבורכם מתכונים מסורתיים שהולכים עשרות אם לא מאות שנים אחורה בקהילה היהודית בגאורגיה, ומבוססים בעיקרם על אגוזים, תפוחי אדמה, תירס ומצה. מצות הם היו אופים אחת אחת בקהילה, על ידי קבוצה של יהודים שהיו לוקחים יוזמה ומכינים לכל הקהילה. גם את התירס היו בוררים גרגר גרגר וטוחנים לבד לקמח תירס.
הפעם, נתרכז בשני סוגי מתכונים: מבוססי מצה ומבוססי אגוזים. בקבוצה הראשון נכון בליני מצה ממולא בשר מגולגל בביצה ומטוגן. בקבוצה השנייה נכין פשטידת אגוזים טחונים וביצים וסלט קוביות סלק באגוזים טחונים, עשבי תיבול, צ'ילי חריף וחומץ.
בליני בשר מצה
המאכל שאני הכי מחכה לו בפסח. אנחנו אוהבים מאוד בליני בשר, אז המשפחה שלי לא מוותרת עליו גם בגרסה הכשרה שלו לפסח:
מרכיבים לכמות של 12 מנות:
0.5 קילו בשר בקר טחון
2 כפיות שום כתוש
1 כפית מלח
1 כפית פלפל שחור
2 כפיות בהרט
2 כפית פפריקה מתוקה
1 כפית כורכום
1 חופן כוסברה קצוצה

הוראות הכנה:
1. לערבב טוב טוב את הבשר בידיים בקערה ולטגן על אש בינונית במחבת עם מעט שמן זית תוך כדי מעיכה במזלג כדי שיהיה כמו חול. לעצור שהבשר כבר לא אדום אבל עדיין עם רך עם המיץ שלו. בקיצור: לא לייבש‼️
2. מראש: להרטיב חבילת מצות במים מכל הצדדים עד שכל המצות בחבילה נרטבו טוב מהמים (עם הניילון שלה) ולעטוף במגבת למשך שעה עד שהמצה כמו ניילון בעצמה, גמישה ורכה ולא מרגישים התנגדות של המצה הקשה שהייתה. גם אם אתם חושבים שיש יותר מידי מים והמצה נשברת מהמים- לחכות, לא לגעת בה, היא תספוג הכל ותהפוך גמישה לעבודה.
3. חותכים את המצה לחצי וממלאים בבשר שטיגנו ומגלגלים. טובלים בביצה עם מעט מלח ומטגנים קודם על הצד הפתוח שלה בשכבת שמן עבה וחמה ולטגן גם מהצד השני.
תכינו מטבל טעים, אנחנו אוכלים עם טחמלי- רוטב חמוץ משזיפים ירוקים (מתכון בהייליטס שלי באינסטגרם) ושאלוהי האמא ול׳ה יהיו עימכם!
מז׳ווה סלט סלק
מז'ווה = חמוץ. מומלץ לקנות מראש את הסלק בואקום, הוא מתוק יותר ונוח יותר לתפעול.
מרכיבים:
1 שקית סלק בוואקום
1 שקית אגוזי מלך טחונים (100 גרם)
1 כפית מלח
1 כפית גדושה שום כתוש
1/2 כפית שאטה
1/2 צרור כוסברה קצוצה
1/2 צרור שמיר קצוץ
1/2 כוס חוץ
הוראות הכנה:
1. לחתוך את הסלקים לקוביות אחידות. בקערה נפרדת לשפוך את שאר המרכיבים ולערבב לבלילה אחידה. לאחד את הסלק עם הבלילה, לערבב ולהגיש!
2. הרוטב לסלט הזה יכול לשמש לכל חומר גלם- סלק/מלפפון/חצילים/קישואים וגם קרעי חזה עוף (האהוב עליי!) ואפילו הכול ביחד ויש לכם סלט חמוץ בחמש דקות.
3. עדיף לאכול אחרי לפחות לילה במקרר, כי אז הסלט מקבל יותר טוב את הטעמים
ניגבזיאני לפטה (פשטידת אגוזים)
חמש דקות עבודה ולתנור!
מרכיבים לשש מנות:
1 כוס אגוזי מלך טחונים
1.5 בצל בינוני קצוץ דק
6 ביצים
1 כפית גדושה שום כתוש
2 כפית אבקת אפייה
1 כפית שטוחה פלפל שחור
1/4 כפית מלח (להיזהר אגוזים לא אוהבים מלח!)
1 כפית שטוחה אורגנו
1 כפית שטוחה שאטה טחונה
1 כפית שמן
תבנית קאפקייק / תבנית שטוחה ואז לחתוך לקוביות
הוראות הכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות על תוכנית 2 פסים.
2. מוסיפים את הבצל, האגוזים והביצים ומערבבים טוב טוב.
3. מוסיפים את התבלינים ושאר המצרכים ומערבבים טוב טוב בקערה.
4. משמנים את התבנית מעט ומזלפים את הבלילה עד 3/4 מהמקום שלה כדי להשאיר מקום לתפיחה.
5. מכניסים לתנור ל-20 דקות וכמו עוגה עדינה יצאו פשטידות קאפקייק רכות ומושלמות.
6. אפשר גם לאכול קר.

רעבים? רוצים להמליץ לנו על מקום שאנחנו חייבים לכתוב עליו? מדור האוכל מחכה לכם באינסטגרם

