צילום: גדעון מרקוביץ' // מיכל זיסר, אמו של אבישי, שנפטר

ההורים זועמים על ההחלטה: "היתה צריכה להיות לחברה אחריות"

הכרעת הדין בפרשת רמדיה: "אני לא קניתי את המוצר מהומנה שבגרמניה, אני קניתי מרמדיה שבישראל", אמרה אחת האמהות

בסיום הקראת הכרעת הדין בפרשת רמדיה, השתרר שקט באולם בית המשפט ומיכל זיסר, שהחזיקה תמונה גדולה של בנה אבישי, תינוק מתוק שנפטר בגיל חודשיים, אמרה עם דמעות בעיניים כי מפה היא עולה לקבר בנה לספר לו על ההחלטה.



"מצד אחד, הנאשם שעסק בפועל בפן המקצועי של המוצר הורשע, אבל המנכ"ל, גדעון לנדסברגר, לא הורשע. כנושא משרה כזו אני כן חושבת שהייתה צריכה להיות לו איזושהי אחריות. מצד שני השופטת זרקה את האשמה לפתחה של חברת הומנה. אני לא קניתי את המוצר הזה מהומנה שבגרמניה, אני קניתי מרמדיה שבישראל".

על שרשרת המחדלים שהשופטת הקריאה, אמרה "ידעתי על המחדלים האלה, אבל כששמעתי מהשופטת שהיא מדברת על תמרורי אזהרה, הייתי די בהלם. דווקא גרמנים, הידועים בייקיות שלהם, בדיוק שלהם, ובמקצועיות – לא לזה ציפיתי. כל מה שעלה בראשי היה, האם נוספו לששת המיליונים שלנו, עוד שלושה תינוקות, אחרת איך אפשר להסביר את זה? עוד הוסיפה כי היא חייבת לברר מדוע מדינת ישראל לא ביקשה להסגיר את האחראים שבהומנה".

להבדיל מזיסר, אביבה מנצור, אמה של נועה, היום בת 9.5, אחת הפגועות הקשות ביותר, שנותרה צמח עד היום, אמרה: "אני סומכת על מערכת המשפט, לדעתי נעשה היום צדק. זה לקח כל כך הרבה שנים, ואם זה מה שבית המשפט החליט – אני מקבלת את ההחלטה. באתי ללא כל ציפיות ואני מאוד רוצה להאמין שהיום בית המשפט עשה פה משפט צדק. יש לי בבית ילדה קטנה שזקוקה לי ומחכה לי, אני אמשיך לנסות לתת חיים לילדה שלי".

"הפילו את כל התיק על הש"ג"

ליאור סלפטרה, אביה של חן שעוד מעט תחגוג יום הולדת 10, אמר: "זה לא בדיוק מתנת יום הולדת לילדה שלי. אמנם מה שקורה כאן לא קשור אליה ולא משפיע על המצב שלה. מדובר בשערורייה. לקחו את הש"ג והפילו עליו את כל התיק. אף אחד מאיתנו ההורים לא הופתע, וזה הכי מרגיז, ויותר מזה מרגיז שאף אחד לאורך כל הדרך לא קיבל עונש".

על הדמעה שהשופטת הזילה אמר: "כנראה שהשופטים הם גם בני אדם. אבל הייתי רוצה לשמוע אותה נותנת ענישה הרבה יותר חמורה ממה שראינו עד כה. לפחות שלוש שנים בכלא. אבל את חושבת שמישהו ייתן להם את זה"-

אביו של גיא, התינוק הראשון שנפטר: "שואה של דור שלם"

אלי אולנובסקי, אביו של גיא, התינוק הראשון שנפטר, בגיל 3.5 חודשים, לגביו נקבע בדיון כי אין קשר סיבתי בין המוות שלו לפרשה, יצא מהדיון ואמר: "אני מחייך בציניות, כי אני יודע ואלוהים יודע שיש ועוד איך קשר סיבתי. פשוט גיא היה הראשון שנפטר חודש לפני שהתפוצצה הפרשה. אז אף אחד לא חיפש כלום, הוא נקבר כאשר קודם לכן תוצאות הנתיחה שלאחר המוות שהוא בריא לחלוטין. רק כשהתפוצצה הפרשה ואיימתי שיוציאו את גופת בני מהקבר - החליט משרד הבריאות להכלילו בין נפגעי רמדיה, אז השופטת קבעה שאין קשר סיבתי, אבל היה הליך אזרחי ושולמו פיצויים, סתם הוא נכנס לרשימה-".

"יש לי הרבה ביקורת כלפי הכרעת השופטת, אבל אני לא יכול להרשות לעצמי להתפרץ כשיש לי שתי בנות תאומות בנות 8.5 שזקוקות לי. אבל אני יודע שלא נעשה צדק. ברור לי שקשה לשופטת לקבל החלטות כאלה, גם שמעתי את זה בקול שלה כשהיא נחנקה כשהקריאה את ההכרעה, אבל לדעתי, שוב החליקו, כמו בהרבה מקרים אחרים כדוגמת אסון ורסאי וגשר המכביה, והעונש קל והמילים קלות. הם לא מבינים שאם לא היו עולים על הבעיה היתה מתרחשת פה שואה של דור שלם ואז מה הם היו אומרים? שלא היה קשר נסיבתי-".

עו"ד אלי לשם, המייצג את גדעון לנדסברגר מסר: "בית המשפט קבע חד וברור שהאשמה המרכזית בפרשה הזו היא בגרמניה, ששם נעשו דברים בלתי נתפסים. בית המשפט קבע בצורה מפורשת שגידי לא ידע ולא יכל לדעת שבגרמניה החליטו על הוצאת הטיאמין מהמוצר", עו"ד לשם זורק אצבע מאשימה לעבר הפרקליטות והמדינה, לדעתו הם עשו טעות חמורה. "הפרקליטות והמדינה היו צריכות להתמקד כבר מההתחלה בגרמנים. מדינת ישראל לא עשתה דבר בעניין. קרה אסון שאיש לא כופר בו, ולמדינה היה נוח וקל לחפש את האשמים מתחת לפנס, במדינת ישראל, כשהכתובת היתה גרמניה מההתחלה".

עו"ד נוית נגב, עו"ד של מילר, מסרה בתגובה שהיא חושבת שבית המשפט קיבל החלטה אמיצה מאוד ועשה צדק עם משה מילר, וזיכה אותו באופן מלא וקבע שאין לו כל אחריות לאסון הנורא שקרה. על טענות הגרמנים אמרה: "זה לחלוטין לא נכון. בית המשפט קבע שהיתה שרשרת של תקלות, שאיש לא יכל לצפות אותה, וזה היה בגרמניה. מבחינה נזיקית, שולמו פיצויים למשפחות והומנה נשאה באחריות".

עו"ד אור ממון, מפרקליטות מחוז מרכז, הוסיף: "מדובר בפרשה סבוכה, כשאנחנו בפרקליטות בחרנו להגיש כתב אישום נגד בכירים ברמדיה שהפיצו מזון פגום, בית המשפט האשים אחד מהם, אנחנו נקרא את הכרעת הדין ונשקול צעדנו", והדגיש כי "ההרשעה כאין וכאפס לעומת הכאב שנגרם למשפחות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו