אתר ביטחוני מפרגן: "הנשק הקטלני של ישראל"

בסקירה שערך מייק פק במגזין "נשיונאל אינטרסט" האמריקני הוא הילל את רובה התבור • בין היתר ציין כי יחידות צבא מיוחדות בעולם עושות שימוש בנשק

צילום: דובר צה"ל

אם נבקש מהישראלי הממוצע לציין את שם הרובה הראשון שעולה לו לראש, ככל הנראה הוא יחשוב על m-16 האמריקני, אך מבחינת האתר הביטחוני האמריקני הגדול, "נשיונאל אינטרסט", דווקא הפיתוח הישראלי, תבור, הוא כלי נשק הרבה יותר טוב.

"הכירו את הרובה הקטלני התבור", זו כותרת מאמרו של כתב האתר מייקל פק אשר ציין כי הנשק הישראלי הוא שדרוג של רובי הסער האמריקנים m-16 ו- m-4. הוא שפע מחמאות לתעשייה הביטחונית של ישראל כשכתב כי היא "בונה ציוד היי-טק צבאי משלה, כמו טנקים, טילים ומל"טים. לא רע לאומה של 8.5 מיליון איש בלבד, שגרה במדינה בגודל של ניו ג'רזי". בהמשך הוסיף כי ישראל "הוכיחה את עצמה" גם בייצור רובים.

פק הזכיר את רובה העוזי, אותו הגדיר "אגדי", והדגיש שכוחות צבא ומשטרה גדולים ברחבי העולם עשו בו שימוש. "כעת הנשק המודרני של ישראל הוא רובה התקיפה תבור, המיוצר על ידי תעשיות הנשק הישראלי". לאחר שסקר את יכולותיו ושיבח אותן מאוד, הוא ציין כי קיים בו מנגנון ייחודי והסביר כי למרות שנהוג לחשוב שרובי סער קצרים פחות מדויקים מאלה הארוכים, ישראל בחרה לעשות שימוש בנשק זה, הנחשב קצר מאוד, מתוך מחשבה על אופיו של צה"ל ותוואי הלחימה שלו.

צילום: דובר צה"ל

על פיתוח התבור עמלו בתעשייה הביטחונית של ישראל, בשיתוף צה"ל, כבר במהלך שנות ה-90. בשנת 2001 החל ניסוי השוואתי בין נשק זה לרובי סער אמריקנים מסוג M-16 ו-M4, כשביחידות חי"ר מסוימות חלק מהלוחמים קיבלו את התבור והשאר את כלי הנשק האמריקנים. תוצאות הניסוי לימדו כי התבור עלה על מקביליו מארה"ב ברמת הדיוק, בנוחות התפעול וכן באמינות ובעמידות שלו מפני תנאי השטח השונים. 

לאחר הניסיון המבצעי הראשון של התבור, במבצע חומת מגן בשנת 2002, ושביעות הרצון ממנו, הוחלט בצה"ל להרחיב את ההצטיידות בו ביחידות נוספות. ב-2009 החליפו ביחידות הצבא את דגם התבור הראשון שיוצר במיקרו-תבור, שכיום נמצא בשימוש של מספר חטיבות חי"ר ובחלק מהיחידות המובחרות בצה"ל.

בסיום מאמרו, ציין פק כי יחידות משטרה וכוחות צבא מיוחדים בכ-30 מדינות כבר עושות בו שימוש, וביניהן קולומביה, מקסיקו, גואטמלה, סנגל, נפאל, הודו, וייטנאם וגאורגיה, וכן גם כמה יחידות משטרה במספר מדינות בארה"ב.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר