"הדבר הראשון שעבר לי בראש כשאמרו לי שאני חולה בסוכרת זה 'אוי לא, לא אוכל לאכול יותר גלידה לעולם', אף שבכלל לא כל כך אהבתי גלידה, אבל בתור ילדה זה מה שחוויתי, את האיסור המיידי", מספרת מאיה (35) המתמודדת עם סוכרת מגיל 12, "כתגובה ראשונית אמא שלי רוקנה את כל המזווה והחליפה את כל המזון בבית לנטול סוכר. אחרי שהיא נרגעה, למדנו כולנו מה כן אוכלים ומה לא, מה האיסורים ומה ההשלכות, ומאז יש אוכל רגיל, ואני למדתי לאכול את המינונים הנכונים לי".
לפי ד"ר מריאלה גלאנט, אנדוקרינולוגית ומקימת מרכז גלאנט לטיפול בסוכרת: "415 מיליון אנשים בעולם חולים בסוכרת והמספר רק עולה. בישראל יש כחצי מיליון איש המתמודדים עם סוכרת, ל־40 אלף מהם יש סוג 1, ולשאר יש סוג 2. לאנשים שיש להם קרובי משפחה עם סוכרת סוג 2 יש סיכוי גבוה יותר להיות סוכרתיים בעצמם. לכן זה תמיד רעיון טוב ונכון שכל המשפחה תשמור יחד על תזונה נכונה, כלומר לנסות להוריד את כמות הפחמימות, כי בסופו של דבר, פחמימות הן האויב של הסוכרתיים".
סוכרת מסוג 1 היא סוכרת התלויה באינסולין ונקראת גם בשם "סוכרת נעורים". על סוכרת מסוג 2, השכיחה יותר, מסבירה ד"ר גלאנט: "סוכרת סוג 2 היא מצב שבו בעצם הגוף אומר שאין לו עוד מקום לאגור גלוקוז, ואז הגלוקוז נשאר בדם. זה מתחיל במצב טרום סוכרת, שבו מקבלים אזהרות בנוגע למצב כזה, אבל הגוף כבר נמצא בעצם במצוקה ומכין את עצמו לסיבוכים האפשריים, ולכן יש להתייחס למצב זה באותה הרצינות כמו לסוכרת סוג 2".
גלאנט מוסיפה: "חשוב להבין שכל מה שאנחנו אוכלים מתפרק ונספג לתאים. סוכרים לא יכולים להיכנס לתאים בלי עזרה של הורמון האינסולין, שמופרש מהלבלב כתגובה לרמות הסוכר בגוף. כשמתפתחת סוכרת סוג 2, אחת הבעיות העיקריות היא תנגודת לאינסולין. זה מצב שבו הגוף לא מגיב לאינסולין שמופרש מהלבלב, והסוכר בדם נשאר גבוה ולא נכנס אל התאים".
בין שמדובר בסוכרת מסוג 1 ובין שמדובר בסוג 2, שמירה על תזונה נכונה היא ערך עליון, ורבים מהמתמודדים עם בעיות של סוכרת משתוקקים למתוק. החודש יצא לדרך מיזם בשם "שניים סוכר", שהוקם בתמיכת חברת התרופות MSDונועד לתת מענה לקהילת המשפחות של חולי סוכרת (לרוב מסוג 2 או טרום סוכרתיים), שמחפשות מה להכין עבור בן המשפחה שסובל מסוכרת.
רחל לדאני, מייסדת ומנכ"לית עמותת Caregivers, ארגון ישראלי שמסייע לבני משפחה של חולים במחלות שונות, ובהן סוכרת, מספרת על ההחלטה להקים את מיזם "שניים סוכר": "ההשפעה של האדם הבריא במשפחה על תוצאות המחלה היא קריטית. הטיפול בסוכרת מתחיל מאורח חיים בריא, דבר שכל המשפחה יכולה לאמץ". לצורך הפרויקט הוקמה קהילה וירטואלית בדמות אתר מפורט וקבוצת פייסבוק סגורה, שאליה מתקבלים רק בני משפחה של חולי סוכרת.
"רוב הבקשות שבני משפחה של חולי סוכרת מעלים קשורות באוכל. זו הסיבה שהחלטנו לפנות לשפים מובילים ולתת להם אתגר - להפוך את קינוחי הדגל שלהם לכאלה שגם סוכרתיים יוכלו לאכול", אומרת לדאני.
בוואריה דלת סוכר של מחניודה
במיזם השתתפו שף עופר בן נתן ממסעדת ניטן תאי, שהכין קרם פיסטוק עם בלסמי מצומצם ותותים, חיים כהן שהכין מלבי קלאסי, נופר זוהר שהשתתפה ב"משחקי השף" והכינה קרם צ'אי מסאלה, אלון שבו שהכין מוס שוקולד, אביב משה שהכין מקפא טחינה ואבי ביטון שהכין טריפל קרם קינמון.
אחד השפים שנענו לאתגר הוא אסף גרניט, שהכין קרם בוואריה. לדבריו, "מדובר בקינוח שמזוהה עם מחניודה, והוא גם מהנמכרים בתפריט כבר שנים. הקינוח מגיע בכלי פלסטיק כמו בקינוחי רטרו נוסטלגיים, כמו הבסבוסה שיש לנו בתפריט". גרניט מוסיף: "לפרויקט 'שניים סוכר' ניסיתי לתת למתכון טוויסט ולהתאים אותו להכנה בבית לכל המשפחה על פי העקרונות של התזונה לסוכרתיים. משהו מתוק שאפשר לחטוא איתו לעיתים כשיש חשק לקינוח".
עבור זוכת "מאסטר שף" נוף עתאמנה אסמאעיל, יצירת המתכון שלה ללא סוכר למפרוקה קוקולידה ערבית היתה כיף גדול, ויש לה גם חיבור מיוחד לפרויקט: "הנושא מאד קרוב אלי בגלל העובדה שבמגזר הערבי יש שיעור מאוד גבוה של אנשים שסובלים מסוכרת, כך שאני תמיד שמחה לנסות לעזור ולמצוא להם פתרונות. בכל משפחה מורחבת בארץ תמצאי מישהו שחולה בסוכרת. זו המכה של העידן שלנו, בלי קשר למגזר".
נוסף על המתכונים שאפשר להכין בבית, החליטו במסעדות ניטן תאי, מגזינו, מסה והולה להציע את הקינוחים ללקוחות, חלקם מובאים כמנות ספיישל וחלקם בהזמנה בתיאום מראש. ויקטור גלוגר, שף מסעדת הולה בתל אביב, רקם מתכון של תפוחי טארט טאטן וקרם פיסטוק או שוקולד, שיוצע גם ללקוחות: "כבר 20 שנה אני מייצר קינוחים ללא סוכר. זה מאפשר חוויה מעולה לאלו שלא מדמיינים בכלל שיוכלו להזמין קינוח במסעדה".
עם זאת, ד"ר גלאנט מרגיעה: "סוכרת היא מצב מסובך וקשה, אבל אפשר לנהל אותה נכון ולטפל בה באמצעות תזונה, פעילות גופנית ושינויים באורח החיים. יותר אנשים עם סוכרת חיים את חייהם באופן מאוזן, בריא ואקטיבי".
עוגיות שקדים וגלידת וניל תפוזים
(ל־10 מנות)
לבצק:
√ 1.5 כוסות שקדים מולבנים קלויים
√ 30 גרם חמאה מומסת
√ 50 גרם סירופ אגבה (או 7 מ"ל סוכרלוז נוזלי / או חצי כוס "חצי סוכר" / או כמות שוות ערך ל־80 גרם סוכר של כל ממתיק אחר עמיד בחום)
למלית:
√ 500 גרם גלידת וניל לייט ללא סוכר
√ קליפה מגוררת מתפוז שלםהכנה:
√ את השקדים הקלויים טוחנים במעבד מזון עד לקבלת פירורים דקים (כמעט עד כדי אבקה).
√ לשקדים הטחונים מוסיפים חמאה וסירופ אגבה, כף אחר כף, עד שמתקבל בצק במרקם של מרציפן.
√ מסדרים את המרציפן בין שני ניירות אפייה ומרדדים לעובי של חצי ס"מ, רצוי פחות. מעבירים לצינון של שעתיים במקרר.
√ קורצים עיגולים באמצעות רינג בקוטר של 5 ס"מ.
√ מסדרים על חצי מהעיגולים כף גדושה של גלידת וניל.
√ על כל תלולית מפזרים קליפת תפוז מגוררת וסוגרים במחצית השנייה של העוגיות. מעבירים למקפיא עד להגשה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו