ילדים בורחים ממנו, מבוגרים מאוהבים בו וממש היום מציינים את היום שלו - אנחנו מדברים, כמובן, על השוקולד המריר.
אותו שוקולד שהפך בשנים האחרונות לאחד הפינוקים הנמכרים והאהובים ברחבי העולם והמיוצר בטעמים, בצורות ובאחוזי קקאו שונים לכל דורש, זוכה ליום משלו - ואנחנו כאן כדי לבדוק אם הוא באמת כל כך בריא, כמה מותר לאכול ממנו ואיך כדאי לצרוך אותו כדי למצות את כל היתרונות הבריאותיים שלו.
ד"ר אסנת רזיאל, מנתחת בריאטרית ומנהלת המרכז הרב־תחומי לטיפול בהשמנה באסיא מדיקל, אסותא, ממליצה: "היתרונות הבריאותיים של השוקולד טמונים בפולי הקקאו, ועל כן, ככל שהשוקולד המריר מכיל יותר אחוזי קקאו, כך הוא עדיף על סוגי השוקולד האחרים. תמיד כדאי לבחור בשוקולד מריר עם יותר מ־70 אחוזי קקאו".
רזיאל מוסיפה: "שוקולד מריר עשיר בנוגדי חמצון המסייעים בעיכוב הזדקנות, מסייעים במניעת סרטן, דמנציה, איבוד זיכרון, התנוונות העיניים ועוד. כמו כן, השוקולד המריר התגלה כמעלה את החשק המיני, מפחית סיכון לשבץ, מפחית לחצים ומסייע להוריד את אחוז ה־LDL (הכולסטרול הרע) בדם".
לשוקולד המריר יתרונות נוספים, ולפי ד"ר רזיאל, "מומלץ לצרוך אותו לפני פעילות ספורטיבית, כי הוא יכול לשפר את זמינות החמצן במהלך האימון. מלבד זאת, השוקולד המריר עשיר בפלבונואידים שיכולים לסייע בזרימת הדם לאזורים ספציפיים במוח, המשפרים את יכולות החישוב והריכוז לכמה שעות. אלו שצורכים אותו לפני מבחנים יודעים מה הם עושים. לנשים בהיריון השוקולד המריר עוזר בהפחתת לחצים, עובדה המסייעת להתפתחות תקינה של ההיריון".
שוקולד: מריר מול החלב
גם איילה פרסול, נטורופתית N.D, מעידה כי לשוקולד המריר יתרונות רבים: "השוקולד המריר מכיל נוגדי חמצון רבים הכוללים ויטמינים, מינרלים ופיטוכימיקלים - שהם תרכובות צמחיות. המרכיבים שבשוקולד המריר מסייעים בהגנה על הלב, משפרים את זרימת הדם ומסייעים בהפחתת לחץ הדם. השוקולד המריר עשיר גם בברזל, בנחושת, במגנזיום, באבץ ובזרחן, ומובן שמומלץ לצרוך אותו באחוזי קקאו גבוהים ככל האפשר, אך צריך לזכור שככל שאחוזי הקקאו גבוהים יותר - כך טעמו של השוקולד מר יותר".
עוד מוסיפה פרסול כי "ההבדל בין שוקולד מריר לבין שוקולד חלב הוא בכמות מוצקי הקקאו. שוקולד מריר מכיל עד פי שניים או פי שלושה יותר מוצקי קקאו מאשר שוקולד חלב. נוסף על כך, לעומת שוקולד חלב, השוקולד המריר מכיל כמויות קטנות מאוד של חלב או שאינו מכיל חלב בכלל. לשוקולדים באיכות נמוכה יותר עשויים להוסיף גם שומן צמחי, צבעי מאכל וחומרי טעם מלאכותיים. לכן, כשבוחרים שוקולד מריר, מומלץ לבחור שוקולד איכותי - כזה שאינו מכיל חומרים מעובדים, שמנים צמחיים וסוכרים בכמות גבוהה".
כמה מותר לאכול
רבים נוטים להתבלבל ולחשוב ששוקולד חלב ושוקולד מריר דומים מבחינת היתרונות הבריאותיים שלהם. שוקולדים רבים רוויים בשומנים צמחיים, בסוכרים ובמרכיבים שלא מומלץ לצרוך באופן יומיומי. אותם מרכיבים עשויים לגרום לעלייה במשקל ולפגיעה בבריאות, אז איך נדע מה מותר, מה אסור ומה ההבדל ביניהם? המומחיות עושות לנו סדר.
"כשמדובר באנשים סוכרתיים - אם הם צורכים שוקולד מריר, רצוי להקפיד שהוא יהיה בעל תכולה של 85 אחוז מוצקי קקאו ויותר, בדגש על תכולת סוכר נמוכה ככל האפשר. אפשר לשלב שוקולד מריר בתפריט בכל יום, קובייה אחת או שתיים", מציינת נועה קטן, דיאטנית קלינית מומחית בתזונת ספורט מטעם "פינק רום", בניהולה של אירה דולפין. היא מדגישה כי "אין ספק שמדובר בפינוק המושלם למי ששומרים על דיאטה קפדנית".
ד"ר רזיאל מוסיפה: "חשוב לזכור שהשוקולד מכיל לא רק קקאו, ועל כן כדאי להגביל את הצריכה לכדי לא יותר מקובייה ליום, שכן השוקולד מכיל גם שומנים, סוכר וקלוריות. אכילת יתר של שוקולד מכל סוג שהוא עלולה להוביל לעלייה משמעותית במשקל ולגרום לכמה בעיות בריאותיות, כולל מיגרנות, פגיעה בבריאות העצם ועוד שלל תחלואים הקשורים להשמנה".
פאדג' שוקולד קלאסי להכנה ביתית
באדיבות השף לוי ליין, שף מלון לאונרדו בוטיק ירושלים, מרשת פתאל
חומרים:
250 גרם שוקולד מריר 80% פולי קקאו
150 גרם אגוזי מלך
300 גרם חלב מרוכז
20 גרם חמאה צהובה עשירה
אופן ההכנה:
1. ממיסים שוקולד למסה אחידה על אמבט מים
או במיקרוגל.
2. קוצצים את אגוזי המלך באופן גס.
3. מוסיפים לשוקולד המומס חלב מרוכז וחמאה וטורפים במטרפה לתערובת אחידה.
4. מוסיפים לתערובת השוקולד את האגוזים הקצוצים.
5. מכניסים לתבנית מרופדת בנייר אפייה את התערובת
ומיישרים במרית.
6. מכניסים למקרר ל־10 דקות ולאחר מכן מעבירים למקפיא לשעה עד שעה וחצי.
7. הופכים את הפאדג' הקפוא שנוצר על קרש חיתוך, ובעזרת סכין חותכים לקוביות בגודל הרצוי.
אפשר להחליף את אגוזי המלך באגוזי לוז קלויים (בונדוק), בפיסטוקים או בבוטנים.
אפשר להוסיף טיפת ברנדי לתערובת או אפילו קורטוב מלח ים אטלנטי, לשיפור הטעמים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו