בין ההכנות לראש השנה לא נפקד גם "יום שוק" המוקדש לקניית ירקות ופירות שיעשירו את ארוחת החג. בשנים האחרונות גוברת המגמה של קטיף עצמי ושל חנויות שנפתחו ליד השטחים החקלאיים, שבהם מוכרים מהיצרן לצרכן ובדרך כלל גם במחירים טובים יותר. הצעת הטיול השבוע היא שילוב של נופים וחנויות חקלאיות במרחב שפלת יהודה: שטח עצום ובו חמש מועצות אזוריות חקלאיות - יואב, באר טוביה, לכיש, נחל שורק וגזר.
ליד הכניסה ליישוב כרמי יוסף אפשר לקנות ב"מלוא הטנא" של מנחם חילף, מרכז מבקרים אורגני שפתוח בימים שני עד חמישי בשעות 17:00-09:00 ובימי שישי בשעות .15:00-08:00 המחירים: 5 שקלים לק"ג ירקות, 10 שקלים לק"ג פירות. פירות אקזוטיים כמו פטל נמכרים ב15- שקלים לקופסה של פחות מחצי ק"ג. במושב מצליח הסמוך פועל שוק האיכרים "דניאלה", שפתוח בכל יום בשעות .19:00-09:00 אפשר לרכוש כאן גם שמן זית, זיתים ודבש ממשקי האזור. במושב מצליח אפשר גם להיכנס לבוסתן שושן - פעילות קטיף פירות אקזוטיים וישראליים לכל המשפחה.
"הגינה של תמרי" היא חנות קסומה בגני טל, שתושביו הם ממפוני גוש קטיף. החנות הוקמה כחלק מהחלום למכור תוצרת אורגנית שמגיעה מהשדה לצלחת ואוכל בריא באמת - עיקרון שלפיו חינכו יחיאל וחסידה בשארי את ששת ילדיהם. רוב תוצרת החנות גדלה במשק. את החנות הקים הבן איתמר, אגרונום במקצועו, אשר ניהל את המשק בעשור האחרון. "תמרי" הוא שם החיבה שלו, והחנות נקראת על שמו. כאן מגדלים פלפלים, רמירו, סוויט בייט, עגבניית חממה, עגבניית מגי, פלפל חריף, מלפפון, כרוב אדום ולבן ועוד הרבה ירקות. בבית האריזה שמאחורי החנות שוטפים את הפלפלים ומכינים את הארגזים למשלוח לפי ההזמנות שהתקבלו. התוצרת הנמכרת נקטפת מדי בוקר. מחירי התוצרת האורגנית, ללא תיווך של משווקים, הם כמחצית מהמחיר של תוצרת אורגנית בחנויות. פתוח בימים שני עד חמישי בשעות 18:00-09:00 ובימי שישי בשעות .14:00-08:00
המשלוחים של "תמרי"
סיור קטיף ושתילה
במושב כפר מרדכי הסמוך לגדרה הקימו בני הזוג דניאל ואיתי יואלס-אלקיים, הוריו של רותם בן השנה וחצי, גן ירק אורגני במשק החקלאי של המשפחה. הם מאמינים במכירה של ירקות אורגניים ישירות לצרכן. בגן, השוכן ברחוב הפרדס ,44 שלל גידולים - קבועים ועונתיים - ובהם מגוון ירקות וצמחי תבלין. כל הגידולים ללא חומרי הדברה כימיים ומפוקחים על ידי חברת הפיקוח האורגני .IQC בין ערוגות הגידולים בתוך השדה הקימו חנות משפחתית קטנה. מלבד ירקות ופירות אורגניים, לקראת ראש השנה אפשר למצוא כאן גם דבש איכותי, חלות דבש ועוד. פתוח שלוש פעמים בשבוע: בימי שני, חמישי ושישי. אפשר לטייל, לחוות מקרוב את המגדלים ואת הגידולים, לקטוף וגם לשתול. בחנות גם תוצרת אורגנית ממשקים נוספים באזור, ואפילו חיתולים אורגניים. הם גם מפרגנים לחקלאים מסביב, למשל לחוות הסוסים הסמוכה, כי כולם עוזרים לכולם. בחגים עורכים סיורים משפחתיים הכוללים קטיף ושתילה. הרשמה מראש בטלפון .050-7820504
איתי ודניאל יואלס-אלקיים
הפדרון מברצלונה
במושב תלמי יחיאל, בין החממות של משק לוי, נמצאת הירקנייה של רוני. היא הצטרפה לאמה אחרי שלמדה הנדסת תעשייה וניהול ותואר שני בתחום אחר, ואת החנות פתחה אחרי שראתה את פערי התיווך הגדולים בין המחיר שמקבלים החקלאים לבין המחיר הסופי בחנויות. בגאווה מציגה רוני את פריחת האננס בחממות, שרק בעוד שנתיים יהיו בשלים ומוכנים למכירה ולאכילה. כבר עכשיו מדברים איתה על מחיר של 10 שקלים ליחידה - מחיר שאינו הגיוני לפרי שמגדלים ומטפחים במשך שנתיים. היא מחזיקה כמה זנים ייחודיים, כמו פלפל פדרון, המוכר לכל מי שאכל טאפאס במסעדות בברצלונה. זהו פלפל בשרני, לעיתים חריף ולעיתים פחות, תלוי בעונה, ויש בו שפע של ויטמין ,C חומצות פנוליות המסייעות במניעת סרטן ופיטוסטרולים המפחיתים ספיגת כולסטרול. עוד ייחודי אצלה - התירס, שאפשר פשוט לקלף ולאכול, אפילו בלי לבשל. מתוק וטעים. העגבניות הצהובות מתפצחות בפה, והכוכב התורן הוא עגבניית מגי, שהיא אדומה גם בפנים וטעמה כמו העגבניות של פעם, לפני דור החממות.
אפשרויות נוספות באזור: משק טוויג שבמושב עזריה, שם שוק "מהחקלאי לצרכן" פתוח בימים רביעי וחמישי בשעות 19:00-16:00 ובימי שישי בשעות .14:00-08:00 "שוק איכרים" במושב פתחיה פתוח מדי יום בשעות 19:00-09:00 ומציע תוצרת טרייה מחקלאי האזור. בסיום הקניות אפשרות לצאת לקטיף עצמי של עגבניות שרי או תותים, לפי העונה. ללקוחות השוק בפתחיה הקטיף חינמי - תותים קוטפים ואוכלים, וכנ"ל גם עגבניות. מי שרוצה קופסה ישלם עליה מחיר סמלי. בבית אלעזרי, בכניסה לתל נוף, הקים משק קירשנר (החדש) שוק המוני של תוצרת חקלאית, לא בהכרח ממושבי הסביבה, אבל במחירים נוחים. מכאן מגיעים מכל האזור כדי להעמיס.
בוצרים עם טלי
בציר הענבים נמצא עכשיו בעיצומו. אזור לכיש קנה לעצמו מוניטין של הענבים הכי טובים בארץ, ואין מי שאינו מכיר את "ענבי טלי". ראשיתו של הסיפור של ענבי טלי בשני אנשי שיווק של המושב שהקשיבו למשרד הפרסום דרורי-שלומי, והסכימו למהלך ראשון מסוגו בישראל של מיתוג תוצרת חקלאית. המשרד ליווה את אנשי המושב והחל במיתוג של "ענבי לכיש". אז הצטרפו כל המגדלים בחבל לכיש, והיה צורך לדייק במיתוג. כאן הוכנסה הסיסמה "ענבי טלי, כל עינב זהב", בעוד אנשי המושב מקפידים על פיתוח זנים טעימים יותר שמתפצחים בפה, ואפילו רשמו כמה פטנטים על הזנים הייחודיים. ל"ענבי טלי" יותר מ-25 זני ענבים, חלקם בלעדיים בארץ ומשווקים רק תחת המותג "ענבי טלי". יש ענבים ירוקים, אדומים, סגולים ושחורים, רובם ללא חרצנים והם בשלים למאכל מיולי עד דצמבר.
פועלים תאילנדים מכניסים לארגזים קופסאות עמוסות בענבים מתוקים. הם בוצרים את האשכולות הגדולים ומותירים על הגפנים אשכולות קטנים יותר. על אלה מסתערים המבקרים המגיעים ליום של בציר עצמי. אמיר, אחד הכורמים ממושב לכיש, החליט לשלב את החקלאות עם עיסוקו הקודם כמדריך טיולים, והקים פרויקט משפחתי של בציר עצמי בשם "הכרם בלכיש". הוא משלב הדרכה קצרה עם טיול ובציר בין שורות הכרם. נפגשים בחניון של "אקשן פארק" לצורך תשלום וקבלת סלסילות, ויוצאים בשיירה של מכוניות לאחד הכרמים באזור (מיקום הכרם וזן הענבים משתנים בכל סיור בהתאם לבשלות הענבים). הנסיעה בין הכרמים על דרכי עפר סוג א'. לאחר הסבר על גידול הענבים יבצור כל מטייל לעצמו לקט ענבים מתוקים. אחרי הבציר נוסעים לחניון תל לכיש, ולאחר הסבר קצר אפשר לדרוך על ענבים בגת משוחזרת, כחלק מתהליך של יצירת יין. חובה להירשם מראש לסיור באתר "הכרם בלכיש". משך הסיור כשעתיים. המחיר: 40 שקלים לאדם מגיל שנתיים, כולל הסיור וסלסילת הענבים.
בוצרים ענבים ב"כרם לכיש"
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו