קול קורא: מצב הספריות בבתי הספר - עגום

בדיקה של משרד החינוך העלתה: כ־65% מספריות בתי הספר נמצאות בתפקוד נמוך • מרבית הספריות המוזנחות - בפריפריה • שר החינוך נפתלי בנט: "קריאה היא יסוד ההתפתחות, נרחיב את מאגר הספרים"

צילום: מאיר פרטוש // ספרים

עם ישראל אוהב להתהדר בכינוי "עם הספר", ובכלל, מחקרים הראו שקריאה מרובה מביאה להצלחה: ככל שמספר הדקות המוקדש לקריאה מדי יום רב יותר, כך נרשמת עלייה בהישגים במבחנים בתחום השפה. אלא שסקר של משרד החינוך מעלה כי מצבן של הספריות בתוך בתי ספר היסודיים ובחטיבות העליונות הוא עגום. 

לנוכח המציאות הזאת החליטו במשרד החינוך לצאת בתוכנית חומש, שבמסגרתה יוקצו מדי שנה 5 מיליון שקלים לטובת שיפוץ ספריות קיימות, לצד הקמה של ספריות חדשות. התוכנית תכלול רכישה של ספרים חדשים או ספרים במקום אלה שהתבלו, וציוד חדש הכולל מערכות ממוחשבות.

במסגרת השיפוץ יוקמו פינות קריאה מעוצבות עם פופים, עמדות מחשב חדשניות, אזורי למידה, וכן יתקיימו ערבי תרבות ומפגשים עם ההורים. ראשי מערכת החינוך מודעים לעובדה כי לצד העובדה שילדי ישראל קוראים כיום פחות מבעבר, גם ספריות בתי הספר לא יצרו בעבורם מקום מזמין לשאול בו ספר או לחפש בו חומר לעבודות.

כ־65% מהספריות מצויות בתפקוד נמוך בשל תשתיות ירודות ומאגר לא מתחדש של ספרי קריאה ולימוד. הנתונים מראים כי עיקר ספריות אלו נמצא בפריפריה. על הסקר השיבו 2,400 בתי ספר, רובם בתי ספר יסודיים, שם מתעצבת הקריאה של התלמידים הצעירים, והשאר בתי ספר על־יסודיים. ביותר מ־60% מבתי הספר היסודיים התברר כי דרוש שיפוץ ברמות שונות: מחידוש ריהוט ועד שיפוץ מקיף. רק 36% מהספריות הוגדרו במצב טוב. תמונה דומה התגלתה גם בבתי הספר העל־יסודיים, שם רק 33% מהספריות הוגדרו במצב טוב. עוד נמצא בסקר כי בבתי ספר רבים כלל אין ספריות.

שר החינוך נפתלי בנט הבטיח כי המצב הזה ישתנה בקרוב. לדבריו, "קריאה היא יסוד ההתפתחות, וספרייה מגוונת, מרווחת ומתקדמת היא מאבני היסוד של עם הספר. לכן, נרחיב את מאגר הספרים, נכניס יותר מחשוב ונאפשר לכל ילד בישראל ליהנות מהעושר הרוחני של העם היהודי ושל האנושות כולה".

מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, הוסיף כי "כדי לחזק את שליטת התלמידים במכמני השפה, אנו שוקדים על פיתוח תוכנית לאומית, אשר תקצה משאבים להעשרת הקריאה והכתיבה ותעודד שילוב מיזמי כתיבה. כחלק מתוכנית זו, אנו משפצים את ספריות בתי הספר".

תוכנית שיפוץ הספריות מצטרפת למהלך של המשרד לחיזוק השפה העברית, ובימים אלה שוקדים על גיבושה של תוכנית לאומית בעברית שתחזק את הידע בשפה העברית בקריאה ובכתיבה ותצמצם פערים בהישגי תלמידים. "כבר הוכח כי בבתי הספר שבהם פועלת ספרייה מטופחת, התלמידים קוראים יותר, בעלי יכולות מחקר גבוהות יותר ויכולות מפותחות בהבנת הנקרא והבעה", אומרים במשרד החינוך, שם מדגישים כי קריאת ספרים עדיין מהווה כלי משמעותי בהשתלבות של הבוגר בחיי התעסוקה העתידיים.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר