שמרים בבטן

אין שילוב חורפי יותר מבצק שמרים וקקאו • תוסיפו לזה תפוזים, פטל או שוקולד צ'יפס, ותקבלו קינוח מושלם ליום סגריר

צילום: איתיאל ציון //

החורף בעיצומו, ואין זמן טוב יותר מזה למאפה שמרים חם ומתוק, שמשתלב נהדר עם התה והקפה של הבוקר ומעולה גם בכל זמן אחר, מול שמיים מעוננים ותנור מחמם. 

הפעם נשלב בין בצק השמרים לקקאו - האבקה החומה הממכרת, ששילובה במאפים ובקינוחים יוצר הפתעות מתוקות וטעימות במיוחד. היות ובסופי השבוע הסגריריים אנו אופים יותר, מאפי שמרים שוקולדיים - בצורת עוגות או קינוחים אישיים - הם דרך נפלאה לפרגן למשפחה במשהו מתוק, שאפשר להגיש גם בתוספת של קונפיטורת פירות אדומים. במדור אחלוק עימכם שלוש תצורות שונות של מאפים חומים המשלבים אבקת קקאו. שימו לב, שלושת המאפים כוללים בצק שמרים חום, שמרכיביו והכנתו זהים, וקראמבלס מעט שונים. המתכון הראשון הוא הקל ביותר והאחרון הוא הקשה ביותר. בברכת חורף חם וגשום לכולנו. 

קוקוט שמרים קקאו וקראמבלס שוקולד תפוז

המתכון ל־16 מנות אישיות בתבניות קוקוט בקוטר 8 ס"מ.

החומרים לבצק שמרים חום:

√ 700 גרם (5 כוסות) קמח לחם מנופה + 50 גרם (5 כפות) קקאו מנופה 

√ 150 גרם (3/4 כוס) סוכר דמררה

√ 35 גרם (3/4 שקית) שמרים טריים 

√ 35 גרם (3/4 שקית) משפר אפייה 

√ 240 מ"ל (1 כוס) חלב 

√ 3 ביצים במידה L 

√ 1 כפית תמצית וניל איכותית

√ 175 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות

√ 1 כפית מחוקה של מלח 

לקראמבלס שוקולד צ'יפס:

√ גרידה מ־1/2 תפוז

√ 200 גרם (1 כוס) סוכר דמררה (מעט טחון) 

√ 150 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות 

√ 100 גרם (3/4 כוס) קמח לחם 

√ 50 גרם שוקולד צ'יפס

√ 75 גרם (3/4 כוס) אבקת שקדים 

√ 40 גרם (4 כפות) אבקת קקאו 

לקישוט: 

√ 1 ביצה טרופה

√ אבקת סוכר או קקאו (לא חובה)

מכינים את הבצק: במיקסר עם וו לישה לשים את הקמח, אבקת הקקאו, הסוכר, השמרים הטריים, משפר האפייה, החלב, הביצים ותמצית הווניל כ־5 דקות עד שמתקבל בצק אחיד. מגבירים את מהירות המיקסר לבינונית ולשים עוד 7-8 דקות תוך כדי הוספת קוביות החמאה בהדרגה עד שהן נבלעות בבצק. מסיימים בהוספת המלח ולשים עוד כדקה. מכסים במגבת מטבח ומשאירים את הבצק במיקסר לתפיחה ראשונה של שעה (הבצק אינו מכפיל את נפחו). 

מכינים את הקראמבלס: במיקסר עם בוחש גיטרה מערבלים במשך כמה דקות את כל המצרכים יחד במהירות איטית עד שמתקבלת תערובת פירורית אחידה. מעבירים לקערה או לקופסה אטומה ומאחסנים במקרר עד לשימוש. 

מחלקים, מעצבים ואופים: מחלקים את הבצק ל־16 חלקים שווים, מכדררים לכדורים, מניחים בקוקוט בקוטר 8 ס"מ ומתפיחים שעה ורבע עד שעה וחצי. מחממים תנור לטמפרטורה של 170 מעלות, מברישים בביצה טרופה, מפזרים קראמבלס ואופים 22-23 דקות. מפדרים באבקת סוכר או קקאו ומגישים.


קוקוט שמרים קקאו וקראמבלס שוקולד. עם גרידת תפוז // צילום: איתיאל ציון

עוגת שמרים חומה וקראמבלס פולי קקאו 

המתכון מתאים ל־3 עוגות בתבניות אינגליש קייק. 

החומרים לבצק שמרים חום: 

√ 700 גרם (5 כוסות) קמח לחם מנופה + 50 גרם (5 כפות) קקאו מנופה 

√ 150 גרם (3/4 כוס) סוכר דמררה

√ 35 גרם (3/4 שקית) שמרים טריים 

√ 35 גרם (3/4 שקית) משפר אפייה 

√ 240 מ"ל (1 כוס) חלב 

√ 3 ביצים במידה L 

√ 1 כפית תמצית וניל איכותית 

√ 175 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות

√ 1 כפית מחוקה של מלח 

לקראמבלס פולי קקאו:

√ 200 גרם (1 כוס) סוכר דמררה (מעט טחון) 

√ 150 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות 

√ 100 גרם (3/4 כוס) קמח לחם 

√ 100 גרם פולי קקאו 

√ 75 גרם (3/4 כוס) אבקת שקדים 

√ 40 גרם (4 כפות) אבקת קקאו 

לקישוט: 

√ 1 ביצה טרופה

√ אבקת סוכר (לא חובה) 

מכינים את הבצק לפי ההנחיות שבמתכון הראשון ומניחים לו לתפוח.

מכינים את הקראמבלס: במיקסר עם בוחש גיטרה מערבלים במשך כמה דקות את כל המצרכים יחד במהירות איטית עד שמתקבלת תערובת פירורית אחידה. מעבירים לקערה או לקופסה אטומה ומאחסנים במקרר עד לשימוש. 

מרכיבים ואופים: מחממים תנור לטמפרטורה של 170 מעלות. מחלקים את הבצק שתפח ל־3 חלקים זהים ויוצרים "גליל" מהודק היטב מכל חלק. מכניסים לתבנית לתפיחה של כשעה ורבע עד שעה וחצי. מברישים בעדינות בביצה טרופה ומפזרים קראמבלס כך שיכסו את כל שטח הפנים העליון של הבצק בתבנית. מכניסים לתנור ואופים 25-30 דקות. בוזקים אבקת סוכר ומגישים. 


מאפה קקאו וקולי פטל אדום. מעטרים באבקת סוכר ומגישים // צילום: איתיאל ציון

מאפים אישיים של קקאו וקולי פטל אדום

קולי פטל אדום הוא רוטב פטל.  המתכון לכ־20 מאפים אישיים ברינגים בקוטר 1/2 7 ס"מ.

החומרים לבצק שמרים חום: 

√ 700 גרם (5 כוסות) קמח לחם מנופה + 50 גרם (5 כפות) קקאו מנופה 

√ 150 גרם (3/4 כוס) סוכר דמררה

√ 35 גרם (3/4 שקית) שמרים טריים 

√ 35 גרם (3/4 שקית) משפר אפייה 

√ 240 מ"ל (1 כוס) חלב 

√ 3 ביצים במידה L

√ 1 כפית תמצית וניל איכותית

√ 175 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות

√ 1 כפית מחוקה של מלח 

לקראמבלס שוקולד צ'יפס:

√ 200 גרם (1 כוס) סוכר דמררה (מעט טחון) 

√ 150 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות 

√ 100 גרם (3/4 כוס) קמח לחם 

√ 50 גרם שוקולד צ'יפס

√ 75 גרם (3/4 כוס) אבקת שקדים 

√ 40 גרם (4 כפות) אבקת קקאו 

לקולי פטל: 

√ 250 גרם פטל אדום טרי (אפשר להשתמש גם במחית אם אין) 

√ 125 גרם (1/2 כוס + 2 כפות) סוכר 

√ 5 גרם פקטין

√ 50 גרם (1/4 כוס) סוכר 

√ 3 כפות מיץ לימון 

לקישוט: 

√ 1 ביצה טרופה

√ אבקת סוכר 

מכינים את הקולי פטל אדום: מערבבים בעדינות את הפטל האדום בשלמותו ו־125 גרם סוכר בקערת ערבוב, מניילנים ומכניסים למקרר ל־12 שעות. מעבירים לסיר ומחממים. בקערה קטנה מערבבים פקטין ו־50 גרם סוכר, מוסיפים לסיר ובוחשים עד לרתיחה. מוסיפים את מיץ הלימון וממשיכים לבשל עוד כדקה. מעבירים לקופסה אטומה ומקררים עד לשימוש. 

מכינים את הבצק לפי ההוראות שבמתכון הראשון ומניחים לו לתפוח. 

מכינים את הקראמבלס: במיקסר עם בוחש גיטרה מערבלים את כל המצרכים יחד במהירות איטית במשך כמה דקות עד שמתקבלת תערובת פירורית אחידה. מעבירים לקערה או לקופסה אטומה ומאחסנים במקרר עד לשימוש. 

מתפיחים ואופים: מרדדים את הבצק לעובי 8 מ"מ, קורצים כ־20 עיגולים בקוטר 7 ס"מ, מניחים ברינגים (טבעות אפייה) בקוטר 1/2 7 ס"מ ומתפיחים כשעה. 

מחממים תנור לטמפרטורה של 170 מעלות. מברישים בביצה, מפזרים קראמבלס ואופים עד כ־15 דקות. מצננים, מזלפים קולי פטל, בוזקים אבקת סוכר ומגישים.

shemo1@bezeqint.netטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר