סביצ'ה. לפעמים נדמה שגדלנו על המאכל הפרואני הזה. מדהים איך המאכל הבסיסי הזה של דרום אמריקה תפס בכל העולם וגם בישראל. כל כך פשוט, מרענן וטרי ועם אינספור סגנונות ושילובים, נמצא כמעט בכל התפריטים. דג שנכבש במיצי ליים או לימון, בצל, צ'ילי וכוסברה, גאוני כמה שהשילוב הזה פשוט, כמה שהוא טעים ומרתק בפה.
לכל אלו שחוששים ממנות דגים נאות, סביצ'ה זאת המנה הנכונה להתחיל בה. הדג מתבשל בחומציות של הליים, וכך המנה נגישה יותר. אני מגיש לכם כמה רעיונות לסביצ'ה, כל אחד מהם ייקח אתכם לטעמים שונים מהעולם.
סביצ'ה קלאסי
אני מביא לכם כאן את הסביצ'ה הפרואני הבסיסי ביותר, כמעט אחד לאחד כמו המקור. חשוב להקפיד על דג מים מלוחים טרי - לכבוש ולהתענג.
החומרים (ל־6 מנות):
√ 500 גרם פילה דג ים טרי, נקי מעור ומעצמות וחתוך לקוביות של 2 ס"מ
√ 1/2 כוס מיץ ליים טרי
√ 2 כפיות מלח ים (או לפי הטעם)
√ 1 בצל אדום קצוץ
√ 1/2 צרור כוסברה קצוץ
√ 1/2 פלפל הבנרו קצוץ דק
√ 4 כפות שמן קנולה
מערבבים את קוביות הדג עם מיץ הליים והמלח ומשרים ל־10 דקות. מוסיפים את יתר המרכיבים ומגישים.

סביצ'ה לטיני. מעטפת פראית לדג // צילום: איתיאל ציון
סביצ'ה לטיני
החומרים של המטבח המקסיקני כאילו הומצאו עבור מנות הסביצ'ה. הליים, הכוסברה, האבוקדו, החלפיניו, הצ'יפוטלה וההבנרו מעיפים את מנת הסביצ'ה ויוצרים מעטפת מרגשת ופראית לדגים הכבושים.
החומרים (ל־6 מנות):
√ 400 גרם פילה דג ים טרי, נקי מעור ומעצמות וחתוך לקוביות של 2 ס"מ
√ 1/4 כוס מיץ ליים
√ 1 בצל סגול קצוץ דק
√ 1/2 פלפל הבנרו קצוץ דק
√ 1 פלפל חלפיניו פרוס דק
√ פלפל שחור גרוס
√ 2 כפיות מלח ים (או לפי הטעם)
√ 2 כוסות חצאי עגבניות שרי בצבעים שונים
√ 2 אבוקדו קלופים וחרוכים בברנר ביתי, חצויים ופרוסים עבה
√ 1/2 כוס שעועית שחורה שהושרתה לילה ובושלה (אפשר גם קפואה או משימורים)
√ 1/2 צרור כוסברה קרוע גס
√ 1/4 כוס שמן קנולה
√ 1 כף זרעי כמון כתושים גס
להגשה:
√ שמנת חמוצה
√ טורטיות חמימות
משרים את נתחי הדג במיץ הליים עם הבצל הסגול, הפלפלים השונים ומלח ים למשך 5 דקות, לכבישה. מוסיפים את יתר המרכיבים ומגישים עם השמנת החמוצה והטורטיות.

סביצ'ה אסיאתי. טעמים יפניים // צילום: איתיאל ציון
סביצ'ה אסיאתי
המטבח האסיאתי מייצר מנות דגים נאות בדרכו שלו. כביכול, הוא שונה לחלוטין מהמטבח הלטיני, אבל בסופו של דבר קיים ביניהם דמיון, למרות הטעמים והטכניקה השונים.
במתכון שלפניכם לקחתי טעמים מהמטבח היפני, יצרתי משרה שתכבוש את נתחי הסלמון, וצירפתי לו סלט שיחמיא לו. את הדייקון, הצנון היפני, אפשר להחליף בצנון רגיל או בקולרבי.
החומרים (ל־6 מנות):
√ 500 גרם פילה סלמון, נקי מעור ומעצמות וחתוך לקוביות של 2 ס"מ
לסלט:
√ 3 מלפפונים קלופים וחתוכים לרצועות דקות
√ 1/4 מלון ירוק חתוך לרצועות דקות
√ 1/2 דייקון קלוף וחתוך לרצועות דקות (להשיג בשווקים)
√ 1/2 כוס בוטנים שבורים
√ 1/2 כוס אצות ווקאמה יבשות מושרות כשעה במים, סחוטות וקצוצות גס
√ 1 כוס אטריות שעועית שהושרו במים חמים לשעה (רצוי לחתוך למקטעים קצרים)
לתיבול:
√ 1/4 כוס רוטב סויה איכותי
√ 2 כפות דבש
√ 1 כף חומץ אורז
√ 1 כפית שמן שומשום
√ 3 כפות שמן קנולה
√ 1 כף ג'ינג'ר טרי קצוץ דק
√ 1 צ'ילי אדום פרוס דק
√ 1/4 כוס שומשום שחור ולבן קלוי
√ חופן עלי בזיליקום חתוכים דק
√ 1/4 צרור כוסברה קצוץ דק
√ 1 כף זרעי כוסברה כתושים גס
√ 2 בצלים ירוקים קצוצים דק
מערבבים את כל חומרי התיבול ומשרים בהם את קוביות הסלמון כשעה. מוסיפים את מרכיבי הסלט ומערבבים. מגישים בקערה עמוקה.
סביצ'ה ישראלי
בעיניי, הסלט הישראלי הוא מיקס מושלם לסביצ'ה. יש בו את החמיצות והטקסטורות שדג נא בסגנון מזרח־תיכוני אוהב ורוצה. הכי פשוט. הכי שלנו, ושווה לנסות.
החומרים (ל־6 מנות):
√ 400 גרם פילה דג ים, נקי מעור ומעצמות וחתוך לקוביות של 2 ס"מ
√ 1/4 כוס מיץ לימון סחוט טרי
√ 1/4 כוס שמן זית
√ מעט מלח
לסלט:
√ 3 עגבניות חלוטות קלופות וקצוצות דק
√ 3 מלפפונים קצוצים דק
√ 1 גמבה אדומה קצוצה דק
√ 1/2 צרור רוקט קצוץ דק
√ 1/2 צרור פטרוזיליה קצוץ דק
√ חופן עלי נענע קצוץ דק
√ 2 כפות עלי זעתר קצוצים גס
√ 1 צ'ילי ירוק קצוץ דק
√ 1/2 כוס שקדים טבעיים שהושרו לשעה במים חמים ונקלפו, קצוצים דק
√ 1/2 כוס בורגול עבה שהושרה כשעה במים חמים ונסחט היטב
√ 3 כפות צנוברים קלויים
√ 1 כף סומק
√ 1/2 בצל סגול קצוץ דק
√ 1 שן שום כתושה
√ 1/4 כוס מיץ לימון סחוט טרי
√ 1/4 כוס שמן זית
√ מלח ופלפל לפי הטעם
להגשה:
√ 1 כוס יוגורט עיזים איכותי
√ 2 פיתות
√ שמן זית לתיבול
מערבבים 1/4 כוס מיץ לימון ו־1/4 כוס שמן זית עם מעט מלח ומשרים את קוביות הדג בתערובת למשך 5 דקות. מוסיפים את שאר המרכיבים, מערבבים ומתבלים.
מפרידים את הפיתות לשני עיגולים וחותכים לרבעים. מורחים במעט שמן זית וקולים בתנור בחום של 180 מעלות במצב גריל עד להזהבה וחריכה. מגישים את הסביצ'ה בלוויית הפיתות והיוגורט. √
adonimeir@gmail.comטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו