ללכת עד הנוף

לתור אחר סודותיו של מצפה רמון, לרדת במורד הכרמל המוריק או להביט בכנרת מלמעלה • חמישה מסלולי טיול עם הנופים היפים בארץ

יער שווייץ. תצפית לעבר הכנרת והעיר טבריה // צילום: גיל אליהו/ג'יני

על אם הדרך בין ירושלים לתל אביב, ובמרחק קטן מנמל התעופה בן־גוריון, משנה הנוף את פניו, וכרמים, יערות ומטעים מחליפים בו את הבטון והאספלט. זוהי המועצה המקומית גזר, שבה שלל קיבוצים, שדות ואפילו לא מעט סודות כמוסים. כבר שנה לא ביקרתי כאן, ואני שמחה לגלות שאפילו עכשיו, בשלהי הקיץ, שומר הנוף על צביונו החקלאי. 

המועצה האזורית גזר שוכנת באזור השפלה, ליד הערים מודיעין, רחובות ורמלה, והיא קרויה על שם העיר הכנענית העתיקה גזר, אשר שכנה בתל גזר, הממוקם בשטח המועצה. התל הוא אתר ארכיאולוגי וגן לאומי השוכן בין לטרון לרמלה ועברו נפרס על פני כ־5,000 שנים.

 מכתש רמון. // צילום: דודו גרינשפן

סודות, שדות 

את טיולי באזור התחלתי הפעם בקיבוץ נען, השוכן בקירבת העיר רחובות. קיבוץ נען הוקם ב־1926 וכיום הוא הקיבוץ הגדול בארץ. אחד המקומות הראויים לציון בקיבוץ הוא קפה בוטיק אורלי (ORli), מקום שביקרתי בו בעבר ואני תמיד שמחה לחזור אליו. זהו בית קפה בסגנון כפרי ביתי שלצידו בוטיק המציע בגדים, תכשיטים וכלי בית על התפר שבין חדש לישן.  

את המקום, שלאחרונה עבר שיפוץ והרחבה, הקימו בני הזוג אורלי ועירא זליגמן והוא ידידותי מאוד לילדים ולמשפחות. האוכל כאן טרי, טעים ופשוט, ובימי רביעי אחר הצהריים מתקיימים כאן ערבי פיצה. בימי חמישי, החל מהשעה 20:30, נערכים פה ערבי ג'אז עם הרכב הבית (עירא הוא נגן סקסופון) ונגנים נוספים. 

 סנפלינג במכתש // צילום: דודו גרינשפן

אני ממשיכה למוזיאון בית החמרה שבקיבוץ. בית החמרה נבנה בראשית שנות הארבעים, תקופה שבה קלט היישוב הצעיר אנשים חדשים ושררו בו דלות ומצוקת דיור. באותה תקופה גרו חברי הקיבוץ באוהלים, בצריפונים ובסככות עץ.  

תנאי הדיור הקשים הובילו את המשפחות בן אברהם וגתי, שהיו מרובות ילדים, לרעיון לבנות להן בית דו־משפחתי. המשפחות פנו למזכירות וביקשו אישור לבנות בית מאבני חמרה, והצעד הרדיקלי עורר בקיבוץ סקנדל.  

ראש הנקרה. הרכבל התלול והקצר בעולם // צילום: משה שי

לאחר דיונים רבים הסכימה המזכירות לתת אישור לבניית הבית מחוץ לגשר המשק. הימים ימי טרום הקמת המדינה, ימי שלטון המנדט הבריטי. סליקים רבים שהקים ארגון ההגנה היו פזורים בכל רחבי נען, ורק מתי מעט ידעו על קיומם. 

הסליק הגדול בקיבוץ היה חבוי בפרדס, אך כשגדעו את הפרדס הוחלט להעבירו לבית החמרה המתוכנן. המשפחות קיבלו אישור סופי לבניית הבית, וחברי המשק, שלא שותפו בסוד הסליק, הוסיפו להיות ממורמרים על כך שאושרה בנייתו של בית פרטי, ועוד עם מקלחת ושירותים. הבית נבנה מאדמת חמרה, מים וקש, ופועלי המתכת של הקיבוץ יצרו מנגנון מתוחכם להסתרת הסליק. מעל המנגנון נבנתה בריכת דגים, ובתוך ברז המים שבמרכז הבריכה הוסתרה ידית הפתיחה של הסליק. 

 // צילום: לירון אלמוג

בנקודה זו אעצור את הסיפור, אבל אתם מוזמנים לבקר במוזיאון המרתק בתיאום מראש ולשמוע מפיה של שרל'ה אלמוג את סיפור הסליק וסודות נוספים, ואפילו לבקר בסליק הנסתר. 

שירים ועיסויים 

בנוסף מתקיימים בנען סיורים בעקבות שיריו של המלחין דוד זהבי (1910-1977), שהיה ממקימי הקיבוץ. בין לחניו של זהבי השיר "אורחה במדבר" ("ימין ושמאל, רק חול וחול..."), שהלחין בהיותו בן 15 בלבד; "המנון הפלמ"ח"; ושירה של חנה סנש "הליכה לקיסריה". את הסיורים המזמרים בעקבות שירי זהבי מקיימים מדריך הטיולים עופר רגב וכלתו של המלחין, דפנה זהבי .

יער שווייץ // צילום: לירון אלמוג

בסמוך לנען שוכן מושב סתריה, שהוקם ב־1949 על ידי 95 משפחות עולים מרומניה ומפולין. עד מלחמת העצמאות התגורר במקום שבט בדואי בשם סטריה, וכך נבחר שם היישוב.

כבר תשע שנים שרוני כץ מנהל במושב מתחם צימרים וספא בשם "ספא הדרים". מדובר במתחם המיועד לזוגות, שבו צימרים גדולים ובהם מיטות טיפול, סאונה, ג'קוזי ואמבטיית שמנים. את הרעיון קיבל כץ בעקבות שיתוק זמני שתקף אותו ובעקבותיו נזקק לעיסויים ולטיפולים פיזיותרפיים. הוא מספר שכל המטפלים במקום הם מדריכי מטפלים, וניתן להגיע לטיפולים מסוגים שונים ולשהות בחדר במשך כמה שעות או כמה ימים.  

מרכז המבקרים של חברת מקורות ביער חולדה הוא עוד נקודה ראויה לציון באזור. את ביקורי במקום מלווה יהודה דומב, שמתעקש שאקרא לו "יודיק", איש מלא עזוז בן יותר מ־80. כשאני שואלת אותו לגילו, הוא מסמיק. "תכתבי 80, זה מספיק טוב", הוא אומר לי וצוחק. 

 בראנץ' במבשלת פפו ויקב נבות במושב צלפון. מוגש מדי שישי // צילום: לירון אלמוג

יודיק מספר שהוא פנסיונר של חברת מקורות, שבה עבד במשך 44 שנה כמכונאי הראשי של מרכז קו לציוד ושאיבה, תפקיד שאביו מילא לפניו ואשר אותו החליף. הוא מספר לי שתחנת השאיבה ביער חולדה הוקמה בזמן מלחמת העצמאות ומטרתה היתה לספק מים באופן מיידי לירושלים, שהיתה באותה עת במצור.  

בתחנה, שהוקמה בבונקר מיוחד שאליו תוזמנו לרדת, נשתמר באופן מופלא מנוע הדיזל של "הקו השני לירושלים", ובאתר חורשת הנצחה מוצלת ויפה, לזכרם של שני טייסי חיל האוויר מתל נוף שמטוסם נפל בסמוך ב־1984, ונקודת תצפית משולטת.  

יין ישמח לבב 

ולקינוח, באזור כה עשיר בכרמים, מה יותר טוב מלסיים את היום ביקב נחמד שנמצא בחווה משפחתית? בחוות טל, החווה של אורנה ודב טל, תוכלו לעצור כדי לרכוש את היין שמייצרים כאן ביקב המשפחתי "רד פואטרי" ולקנות מיני פירות שאך נקטפו.

בכניסה לחווה יש חדרון קטן, שעל קירותיו תלויים מסמכים מרתקים המייצגים חלק נכבד מההיסטוריה של מדינת ישראל, בהם הסכמי רכישת אדמות החתומים בטביעות אצבע ותעודות ישנות, ובחוץ מגדלים בני המשפחה ענבים ליין ולמאכל ופירות שונים.  

בראנץ' // צילום: לירון אלמוג

את היקב "רד פואטרי" הם הקימו בשנת 2000 מתוך אמונה ש"יין הוא שירה בבקבוק", אומרת אורנה ומספרת שבעלה דובי בא ממשפחה של ייננים וכורמים. אבי אמו הקים את יקב הגת ברחובות, מראשוני היקבים בארץ, ואביו, אלכסנדר טל, חידש ב־1966 את יקב מקווה ישראל ההיסטורי מהמאה ה־19 והפעילו עד 1972. אם תגיעו לחווה, שנמצאת ביישוב הקהילתי כרמי יוסף, ממזרח לרחובות ולרמלה, אל תצפו למרכז מבקרים מפואר. המבוגרים שביניכם יוכלו לצאת לסיור נחמד ותוכלו לרכוש מהיין וממיני הפירות במחירים סיטונאיים. 

הרכבל בראש הנקרה // צילום: מישל דוט קום

ואם כבר יין, זו הפעם השלישית שבה מתקיים במועצה האזורית גזר פסטיבל "חוויה בכרם", וסוף השבוע הזה הוא ההזדמנות האחרונה ליהנות ממה שיש לו להציע. בין האירועים: טעימות יין, מופעי תרבות וסדנאות יצירה. 

בשבת (24.9), היום האחרון לפסטיבל, יתקיים הפנינג משפחות ברחבת מוזיאון "בית הרצל" שביער חולדה, ובמסגרתו יתקיימו יריד אמנים ואיכרים, סדנאות יצירה וקיימות, סיורים מודרכים בבית הרצל, פעילות עם כלבים ועוד. בשעה 13:00 יתקיים המופע "רוני וקשיו", המתאים לילדים מגיל שנתיים. הכניסה לאירוע ללא תשלום.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר