האוויר היה מלא ריחות מתוקים של גרעינים קלויים מתוקים. אדי מים עלו מתעלות הניקוז, ומדוד הנחושת המבריק, החמים למגע, טיפטף לאיטו נוזל שקוף, סמיך ואלכוהולי, עם ריחות של בירה ומעט פרחים. יום אחד הוא יהיה וויסקי. זה לא התרחש בסקוטלנד, באירלנד או בארה"ב, אלא כאן ביפו, לא רחוק מאיצטדיון בלומפילד, עם "סע לאט" של אריק איינשטיין ברקע וכוסות חד־פעמיות של קפה שחור מונחות בין מבחנות, פיפטות וכוסות טעימה. מזקקת Milk & Honey, שיצאה לדרך לפני כשלוש שנים כרעיון של כמה חובבי וויסקי, הפכה למציאות, ואני הייתי שם כדי לטעום את התזקיק הראשון שנוצר במלואו על ידי המזקק תומר גורן.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
ההיכרות הראשונה שלי עם Milk & Honey החלה לפני כשנתיים. עמית דרור, בעל חברה העוסקת במדפסות תלת מימד ושותף לטעימות וויסקי, התקשר כדי לבשר לי על המבשלה שעומדת לקום. "דבר איתי כשיהיה משהו לטעום", אמרתי לו. אחרי הכל, חלומות ושאיפות אי אפשר למזוג. אני המשכתי לי בשיגרת חיי, אבל דרור ושותפיו למיזם סיימון פריד, רועי ונעמה אגמון, וגל קלקשטיין המשקיע היחיד, לא נחו לרגע.
הצעד הראשון בדרך להגשמת החלום היה גיוסו של ניר גילת, שעבד באותו זמן בחברת אלביט, לתפקיד המנכ"ל. "ישבתי כמה חודשים בבית", הוא מספר, "קראתי, ולמדתי כל מה שיכולתי על וויסקי והבנתי שאנחנו לא יודעים כלום". אחרי שפגש כמעט את כל יצרני הבירה והמזקקים בישראל וקיבל מהם ייעוץ מקצועי ולא מעט תמיכה מורלית, הוא הגיע למסקנה שללא בעלי מקצוע אמיתיים, לא יהיה כאן וויסקי אמיתי.
ואז הגיע ד"ר ג'ים
החבורה גייסה למיזם את ד"ר ג'ים סוואן מסקוטלנד, שנחשב לאחד המומחים הגדולים בעולם לזיקוק וויסקי באזורים חמים. "בהתחלה הוא אמר שאין לו זמן", אומר גילת, "אבל כשהוא הבין איזה מגרש משחקים יש לו כאן, הוא השתכנע". האפשרות ליישן וויסקי במקומות גבוהים, נמוכים, חמים מאוד וקדושים קסמה לדוקטור והוא קיבל את תפקיד ה"מאסטר דיסטילר", המזקק הראשי.
לאחר שסוואן סיים להגדיר את הצרכים, החל החיפוש אחר ציוד. ליצרן שנבחר, חברת קארל הגרמנית שמתמחה בייצור מערכות זיקוק, היו כמה חילוקי דעות עם סוואן. בסופו של דבר, לאחר תשעה חודשי עבודה נוצר הדוד הדרוש בנפח של 3,500 ליטרים. דוד זיקוק נוסף, בנפח 9,000 ליטרים, אותר על ידי פריד ברומניה. התוכנית היא להשמיש אותו בקרוב.
בנובמבר 2013 יצאה המזקקה בקמפיין מימון המונים שהצליח לעמוד ביעדים וגם לגייס למזקקה הצעירה לא מעט אוהדים. בחודש מארס 2014, הרבה לפני שהוויסקי החל לזרום בצינורות, השתתפה Milk & Honey בתערוכת "וויסקי לייב" והציגה את המיתוג שלה ואת הוויסקי זוכה הפרסים שד"ר סאוון מזקק בטייוואן.
תערוכת "וויסקי לייב" בשנה שעברה. חגיגה לחובבי הוויסקי // צילומים: לירון אלמוג
יש למה לצפות
השנה תשתתף המזקקה בתערוכה בפעם הראשונה עם תזקיק משלה, וויסקי צעיר שלא יושן בחביות. ההקפדה על כל פרט ופרט, ממערכת הטיפול במים ועד קבלת הרישיונות מכל הרשויות וההשקעה המאסיבית בתשתיות, בציוד, בכוח האדם ובשיווק, מעידות על כך שמזקקת Milk & Honey הוקמה לא רק כדי לשרוד אלא כדי להצליח.
לדברי סוואן, יחלפו עוד כמה חודשים עד שדודי הנחושת יגלו את אופיים האמיתי ויהיה אפשר להתחיל לקבל החלטות לגבי אופן הטיפול בתזקיקים ולגבי תקופות היישון שלהם. לעניות דעתי ולאור הדוגמאות שטעמתי, אני מרשה לעצמי לומר שבקרוב מאוד יהיה כאן יופי של וויסקי. את הוויסקי הצעיר של Milk & Honey תוכלו לטעום לצד לא מעט מותגי וויסקי מוכרים, מותגים חדשים ומהדורות מיוחדות בתערוכת וויסקי לייב, שתתקיים השנה בפעם השנייה, בגלריה מאירהוף בת"א.
נוסף על הטעימות ייערכו בתערוכה סדנאות מקצועיות בהנחיית מומחי וויסקי בינלאומיים, ובהם: דומיניק רוסקראו, עורכו לשעבר של "וויסקי מגזין" בריטניה; פטסי כריסטי, השגרירה של מק'אלן; כריס פלטצ'ר, שעומד להתמנות למזקק הראשי של ג'ק דניאלס; למונד קמפבל, שגריר המאלטים של תאגיד בקרדי מרטיני; ד"ר סוואן מ־Milk & Honey ועוד.
לפרטים נוספים ולרכישת כרטיסים: www.whiskylive.co.il
חשוב לדעת:
וויסקי לייב 2015
היכן? גלריה מאירהוף, דובנוב 8 ת"א
מתי? 24 עד 26 במארס בשעות 22:00-10:00
כמה? 119 שקלים ליום
